Božični sejem privabi številne množice obiskovalcev in ustvari prav posebno praznično vzdušje. Skoraj zagotovo ste v preteklih tednih obiskali vsaj tistega v vam najbližjem mestu v Sloveniji ali pa ste se celo odpravili na izlet v katerega od evropskih mest. Organizacija za širitev turizma in kulture v Evropi Best European Destinations vsako leto na podlagi več milijonov glasov obiskovalcev razglasi najlepše božične sejme. Spodaj vam predstavljamo nekatere od teh. Morda jih obiščete še letos ali pa jih vključite na svoj seznam za drugo leto.

ZAGREB, HRVAŠKA: 2.12.2017 – 7.1.2018Zagreb - božični sejem
Zagreb je že tretje leto zapored prejel naziv najboljše adventne prestolnice v Evropi. Glavni trg bana Josipa Jelačića je prostor številnih glasbenih in plesnih prireditev, na stojnicah se lahko okrepčate ali kupite božična darilca, si ogledate žive jaslice, drsate na trgu kralja Tomislava ali se podate na adventno dogodivščino v tunel.
Uradna spletna stran: www.adventzagreb.com

Colmar - božični sejemCOLMAR, FRANCIJA: 24.11.2017 – 30.12.2017
Mesto v severovzhodni Franciji, tretje največje v Alzaciji, se v prazničnem decembru spremeni v pravljično mesto lučk. Pet božičnih sejmov med seboj povezujejo ozke uličice, ki mestno jedro spremenijo v pravljično vzdušje. Posebnost božičnega sejma so otroci, ki na čolnih prepevajo božične pesmi.
Uradna spletna stran: www.noel-colmar.com/en

DUNAJ, AVSTRIJA: 17.11.2017 – 26.12.2017Dunaj - božični sejem
V Avstriji tradicija sejmov sega daleč v preteklost, saj jih v prazničnem času prirejajo že od konca 13. stoletja. Dunajski božični sejem je eden najbolj prepoznavnih na svetu in vsako leto sprejme več milijonov obiskovalcev. Izbirate lahko med številnimi božičnimi sejmi, ki so razpršeni po mestu. Najbolj znan in največji je Christkindlmarkt pred mestno hišo, pravljična dežela se nahaja trgu Marije Tereze, za otroke pa je največ dogajanja pred Karlovo cerkvijo.
Uradna spletna stran: www.city-walks.info

Budimpešta - božični sejemBUDIMPEŠTA, MADŽARSKA: 14.11.2017 – 1.1.2018
Božični sejem v madžarski prestolnici je mešanica tradicionalnega in modernega. Trudijo se ohranjati in prikazati svojo kulturo in obrt, hkrati pa izbrano vključujejo moderno tehnologijo v mesto in adventni čas. Eden izmed osrednjih dogajanj je 3D video instalacija na fasadi cerkve Sv. Štefana.
Uradna spletna stran: www.budapestchristmas.com

STRASBOURG, FRANCIJA: 25.11.2017 – 31.12.2017Strasbourg - božični sejmi
Prvi božični sejem v Franciji je bil prav v Strasbourgu. Središče dogajanja je 28 metrov visoko božično drevo na trgu Kléber. Številne prireditve, stojnice z obrtnimi izdelki, pijačo in jedačo se nahajajo na kar enajstih prizoriščih, letošnja novost pa je prav posebna islandska vas, kjer praznujejo adventni čas na prav poseben način.
Uradna spletna stran: www.noel.strasbourg.eu

Kjerkoli se že boste potepali v naslednjih dneh, naj bo to s tistimi, ki so vam blizu. Naj bo to obdobje veselja, sreče in topline. Prijetno vzdušje božičnih sejmov, okrašenih ulic in utripajočih lučk pa je lahko odlično ozadje prijetnega druženja. Vesele praznike!

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravniškega posveta na poti.