Gvatemala ni tipična destinacija popotnikov, sploh pa ne takih z majhnimi otroki. In tudi pri nas ni bila na seznamu držav, ki bi jih želeli obiskati v bližnji prihodnosti. A močno verjamem, da se vse zgodi z namenom.

Nekega jutra sem tako kot vsak dan odprla svojo elektronsko pošto, kamor dnevno dobivam ponudbe ugodnih letalskih kart in tokrat je mojo pozornost pritegnila neverjetna številka. 135€! Za povratno karto iz Amsterdama do Gvatemale. Šlo je za t.i. »error fare« oz. napako v sistemu letalskih kart, torej je časa za nakup zelo malo, saj bodo napako kmalu ugotovili in jo popravili. Spogledala sva se, na hitro uredila telefonski pogovor za zagotovitev dopusta in karta je bila naša! Do Amsterdama bomo že nekako prišli, če ne drugače z avtom. Ko je bila karta kupljena, sva začela brati o državi. Stric Google najprej ponudi zapise o eni najnevarnejših držav na svetu in o neverjetnih številkah umorov na prebivalca. Verjetno statistika res drži, vseeno pa taki opisi delajo Gvatemali krivico. Vsaj po naših izkušnjah.

Planiranje potovanja se je začelo z brskanjem za najboljšo pot do Amsterdama. Čeprav so povezave iz Ljubljane do Amsterdama z nizkocenovnim prevoznikom res ugodne (70€ povratna), nam žal ni prišla ta opcija v poštev glede na naslednje lete iz Amsterdama in potem nazaj. Če ne bi imela tako majhnih otrok, bi se odpeljala z avtom (12 ur) ali z vlakom (14-18 ur). Ker pa je Amsterdam potem šele začetna postaja za več kot 20 urno pot, nisva želela utruditi otrok že do Amsterdama. Letalska karta iz Milana bi bila sicer ugodnejša, a zopet 8 urno mučenje za otroka pred nadaljevanjem poti. Odločila sva se, da vseeno poletimo iz Ljubljane z redno linijo, čeprav za precej višjo ceno (238€).

Otroka sta na letališčih že precej domača. Predvsem sta se veselila, da nas čakajo kar trije leti do Gvatemale. In res sta se odlično držala vse do konca naše poti. Pristali smo v glavnem mestu Ciudad de Guatemala, a ga zaradi varnosti nismo obiskali. Povsod se svetuje izogibanje mesta in to nam je potrdil tudi domačin, ki nas je pričakal na letališču. Prevoz do sosednjega mesta Antigua Guatemala smo si uredili že od doma in v manj kot uri smo končno odložili prtljago in se zadovoljno nasmejali. Dolga pot je bila za nami.

V svojo hišo sta nas sprejela Maya in Adam, ki sta si pred kratkim tu uredila svoj dom s svojim pet mesečnim sinčkom Ziom. Sedaj sobe oddajata preko platforme Airbnb (o rezervacijah preko Airbnb smo pisali tukaj), še posebej pa so pri njima dobrodošle družine. Točno to smo rabili! Domačinka Maya in Američan Adam sta poskrbela, da smo se pri njiju počutili kot doma. Uredila sta tudi otroški kotiček z igračami, tablo s kredami ter polno košaro lego kock, nad čimer sta bila najina fanta še posebno navdušena. Klepeti z njima so bili vedno prijetni in kmalu je padla odločitev, da bo njuna hiša naša baza na potovanju, kamor se bomo vrnili še dvakrat, vsakič pred poletom z letališča v Ciudadu de Guatemali.

Antigua Guatemala je majhno kolonialno mesto, bivša prestolnica Kraljevine Gvatemale, danes pa pod zaščito UNESCA. Obkrožata jo bližnji ugasli vulkan Volcan de Agua in bolj oddaljeni aktivni vulkan Volcan de Fuego, iz katerega se ves čas kadi siv gost dim. Za mesto so značilne tlakovane ulice in barvite hiše, v katerih se poleg domovanj nahajajo številne restavracije, trgovinice in majhni hoteli. Antigva daje vtis sproščenega in mirnega mesta, le na glavnih cestah okoli centralnega dela mesta poteka gost promet po sistemu prednosti močnejšega. Tam imajo absolutno prednost t.i. »chicken bus-i«, stari ameriški šolski avtobusi, ki jih v Gvatemali predelajo, pisano prebarvajo in nato uporabljajo za avtobusni promet. Mi smo se raje odločili za mirnejše raziskovanje mesta s številnimi parki in osrednjim parkom Plaza Mayor ter zavili v muzej čokolade (Chocomuseo). V muzeju je prikazan celoten proces pridelave čokolade in preizkusili smo se tudi v ročnem drobljenju kakavovih zrn. Ogled smo zaključili s pitjem kakava na majevski način, kjer smo čisti kakav stopili v vreli vodi, nato pa dodali nekaj čilija in meda. Zanimiva, predvsem pa okusna izkušnja. Bolj se ne bi mogli strinjati z mislijo, ki je zapisana v muzeju: »Dios le dio alas a los angeles y chocolate a los humanos« (Bog je dal krila angelom in čokolado ljudem).

Naslednja destinacija na naši poti je bilo jezero Atitlán. Gre za ogromno 130 km2 veliko jezero na nadmorski višini 1500 m, ki ga obdajajo vulkani, ob jezeru pa so posejane številne vasice, kjer večinsko prebivalstvo predstavljajo potomci Majev. Tu se poleg uradnega jezika španščine sliši tudi druge jezike, ki se uporabljajo v Gvatemali. To so jeziki Majev in drugih domorodnih prebivalcev, ki skupaj predstavljajo kar 40% prebivalstva (vir CIA – The world factbook). Potovanje od ene do druge vasi je najlažje preko jezera. Manjše barke delujejo kot nekakšen vodni taxi, ki pelje vsakih 20 minut. Z vodne strani je pogled na obrobje jezera povsem drugačen. Med potjo smo opazovali vasice, kjer prebivajo domačini, razkošne privatne rezidence in resorte za tiste, ki si to lahko privoščijo. Nekatere vasi so potnikom zanimive zaradi širše ponudbe trgovin, restavracij in prenočišč, druge pa zaradi tematike vasi. Mi smo obiskali vasico San Marco, kjer je vse v duhu joge, ekologije in vegetarijanske ponudbe. Zelo hitro je bilo opaziti zahodnjake, ki so si v tej vasici ustvarili svoj dom ali pa so sem prišli za daljše obdobje. V zaledju vasi Panajachel ali »Pana«, kot ji pravijo domačini, se nahaja naravni rezervat Atitlán (Reserva Natural Atitlán). V osrčju naravnega gozda s številnimi slapovi in potoki smo preživeli prijetno dopoldne v družbi metuljev, ptic in opic. V jezeru sicer domačini in tudi nekateri popotniki zaplavajo, vendar opozarjajo, da so študije pokazale vsebnost toksinov v jezeru. Državna in lokalna oblast se je zavezala, da bo do leta 2020 ustavila onesnaževanje jezera, saj strokovnjaki opozarjajo, da bo v nasprotnem primeru to za življenje v jezeru in ob njem usodno.

Naš obisk jezera se je zaključil. Zaradi otrok smo se morali odpovedati kar nekaj znamenitostim, ki jih Gvatemala ponuja. V prvi vrsti je to narodni park Tikal, eno izmed najbolje ohranjenih starodavnih majevskih mest. Tikal se nahaja na malaričnem območju, zato bi za obisk parka morali jemati antimalarike, ki pa pri tako majhnih otrocih sploh ne pridejo v poštev. In ker otroke ne želiva izpostavljati nevarnosti, sva se odločila, da to, čeprav največjo znamenitost Gvatemale, izpustimo. Pravzaprav smo se izognili celotnemu območju pod 1500 m nadmorske višine, saj je povsod tam možnost obolenja za malarijo. In po dejstvu, da je najmlajši sin še posebna tarča vseh komarjev, nismo želeli tvegati. Prava popotniška avantura je tudi večdnevni vzpon na katerega od vulkanov, vendar smo tudi to zaradi otrok izpustili.

Preostanek potovanja smo želeli preživeti ob morju. Ker Gvatemala ne slovi ravno po lepih plažah, smo se odločili za obisk sosednje države Belize. Pred letom v Belize smo zopet prespali  pri Mayi, Adamu in Ziu. Fanta sta bila že kar navezana na ta prostor, počutila sta se domače in veselila sta se ponovnega snidenja. Njihovo hiško sta poimenovala kar »Pri Ziu«.

V tednu dni smo dobili vsaj rahel vpogled v življenje prebivalcev Gvatemale, v njihovo pisano kulturo in bogato dediščino. Gvatemala se nam je pokazala kot popotniku izredno prijetna država, s prijaznimi in toplimi ljudmi, ugodno klimo in dovolj razvito infrastrukturo. Niti za trenutek se nismo počutili ogrožene in o eni najnevarnejših držav ni bilo sledu. Morda smo imeli le srečo, vendar smo prepričani, da z zdravo mero popotniške pazljivosti pripomoremo k večji varnosti, pa naj bo to kjerkoli po svetu.

Sledi nadaljevanje…

 

Za vse, ki vas zanimajo stroški takega potovanja:

LETALSKE KARTE: cena na odraslo osebo zapisana v tekstu
NAMESTITVE: 29 – 35 € / noč za sobo s souporabo kuhinje
OBROK V RESTAVRACIJI: Za celo družinico hrana in pijača: 10 – 35 €
CENE V TRGOVINI: 20 – 30% ceneje kot pri nas

VODA: v vseh namestitvah brezplačna

 

2 komentarja

  1. Urška B.

    22. september, 2017 at 8:21 dop

    Super ste! Sliši se zanimivo! Komaj čakam nadaljevanje zapisa!

  2. Mili Hančič

    22. september, 2017 at 1:52 pop

    Wauuu, kolk je pa vam luštno. Ja lepo in zanimivo je brati tvoje zapise in komaj čakam naslednje.Polepšali ste mi dan,ni kaj.Srečno mlada družinica.

Comments are closed.

NovicePrijava na novice o potovanjih