Kratko družinsko potovanje

Letos spomladi se je porodila ideja, da še pred poletjem odrinemo na krajše potovanje. Na toplo, blizu in absolutno nekam, kjer še nismo bili. Na misel nama je prišel španski otok Lanzarote, najsevernejši od sedmih Kanarskih otokov. Predvsem nama je bila všeč misel, da je otok drugačen od turistično bolj razvitih Tenerifov in Gran Canarije in upala sva, da tam ne bo neskončnih hotelov, ki segajo v nebo in vse instant ponudbe, ki spada zraven k takemu turizmu. Tega se res poskušamo izogibati, to pač ni za nas.

Po pregledu cen letalskih kart sva vedela, da sva se prav odločila. Letalske karte so bile zelo ugodne, letalski prevoznik Ryanair ponuja direktne lete iz Milana Bergamo, ki je od Ljubljane oddaljen 455 km oz. 4 ure vožnje. Avto smo pustili na parkirišču, ki je od letališča oddaljen le nekaj km, do letališča in nazaj pa smo v okviru rezervacije parkirišča imeli zagotovljen prevoz s kombijem. Celotno potovanje od Ljubljane do otoka Lanzarote je potekalo gladko.

Že pred odhodom smo si rezervirali najem avtomobila na otoku Lanzarote, saj nas je tedenski najem dejansko stal manj, kot če bi plačali taxi od letališča do namestitve in nazaj. Pri pregledu namestitev sva hitro ugotovila, da so tudi tu pogosti hotelski resorti, ki so vsaj za razliko od tistih na sosednjih bolj znanih otokih manjši in sprejmejo manj gostov. Vseeno nama ni dalo miru, nisva želela v hotel. Vedno pregledava tudi privatne namestitve preko platforme Airbnb in tu sva izbrala stanovanje gostiteljice Elene, ki je ponujala urejeno, prostorno stanovanje v kraju Costa Teguise. Spet sva izbrala odlično! Elena nama je dala jasna navodila, kako najdemo stanovanje, saj smo prispeli pozno zvečer, ključ pa nas je čakal v sefu pred vhodnimi vrati. Naslednji dan nas je tudi obiskala in prav prijetno smo se podružili ob zunanjem bazenu pred stanovanjem. Naše stanovanje je bilo del stanovanjskega kompleksa, ki je zgrajen v stilu tradicionalne gradnje otoka. Hiške oz. vila bloki nimajo več kot 3 nadstropja, prav vsi pa imajo bele fasade.

Elena je tipična Španka. Veliko govori, tujcu takoj razkrije svojo življenjsko zgodbo, iz nje pa vreta toplina in pozitivnost. Izvedeli smo, da prihaja iz severa Španije, živela je v Londonu, Avstraliji, Kaliforniji, Gran Canariji in verjetno še kje. Nekega dne je odkrila otok Lanzarote, ki jo je povsem prevzel. Mirnost otoka, prijaznost domačinov in takratna ljubezen so jo pripeljali na otok za dlje časa. Tu si je ustvarila družino in s partnerjem vzgajala svojega sina, ki je letos dopolnil 12 let. Čeprav sta se s partnerjem kasneje razšla, se je odločila, da na otoku ostane, saj ji otok nudi prijetno bazo za potovanja, ki jo veselijo in skupaj s sinom redno pakirata nahrbtnike in odkrivata bolj oddaljene kotičke sveta. S prihranki je kupila nekaj stanovanj, ki so neprimerno cenejša kot v Sloveniji, te pa sedaj oddaja preko Airbnb-ja in s tem prav dobro živi, vmes pa še veliko potuje. Idealno življenje.

Mi smo na otoku iskali ravnovesje med igranjem in kopanjem na eni strani ter raziskovanjem otoka na drugi strani. Otroka bi bila ves čas na bazenu ali na plaži in ju je bilo kar težko prepričati, da si bomo ogledali kaj zanimivega. Temu primerno smo obiskali akvarij, živalski vrt in tematski park, zasebni mini živalski vrt, kjer so pristale rešene ali zavržene živali in za njih vsaj začasno poskrbijo in še druge znamenitosti otoka, ki na prvi pogled niso zgledale privlačne za otroke. Pa se je kmalu izkazalo, da je obisk Nacionalnega parka Timanfaya, kjer se nahajajo kraterji več kot 300 vulkanov in muzej o vulkanih lahko zanimiv tudi za triletnika. Zadnji veliki izbruhi so trajali kar 6 let, med leti 1730 in 1736 in popolnoma preoblikovali pokrajino na zahodu otoka, tem izbruhom je sledil le še manjši leta 1824, ki pa ni imel posebnega vpliva na otok. Park je od leta 1993 pod zaščito UNESCA.

Otok ponuja številne znamenitosti in prav vsak si lahko poišče nekaj zase. Zanimiv je najdaljši vulkanski tunel, ki ga je pred 3000 leti na severovzhodu izoblikovala lava, ki se je stekala proti morju. Na tej strani otoka je postavljena tudi razgledna točka Mirador del Río, od koder s 475 m nadmorske višine vidimo daleč v notranjost otoka Lanzarote in sosednji otok La Graciosa, ki je celoten zaščiten v okviru nacionalnega parka. Še ena od velikih značilnosti otoka je Cesar Manrique, arhitekt, slikar in kipar, ki se je rodil, živel in umrl na otoku Lanzarote. Prav on naj bi pomembno zasnoval celotno urbanistično podobo otoka in bil zaslužen za prepoved gradnje velikih hotelov.

Otok je nekaj posebnega. Pokrajina na prvi pogled deluje pusta, vendar s številnimi kraterji, plažami in predvsem redko poselitvijo deluje magično. Vsi smo čutili, da bi na otoku lahko ostali precej dlje. Otroka se kar nista želela posloviti od otoka, midva pa sva se poslovila trdno prepričana, da se še vrnemo. Res je malo krajev, kamor bi se vračala, saj je na našem planetu še toliko za videti, ampak Lanzarote bo sigurno še na našem seznamu potovanj. Tudi če le kot ponovni kratki oddih.

 

Za vse, ki vas zanimajo stroški takega potovanja:

POVRATNA LETALSKA KARTA: Milano Begamo – Lanzarote: 305 € + prtljaga 50 €
POT DO LETALIŠČA: 150 € + parkirnina 20 €
NAMESTITEV dvosobnega stanovanja preko Airbnb: 388 €
NAJEM AVTOMOBILA za 7 dni: 62 € + 2x otroška sedeža brezplačno
OBROK V RESTAVRACIJI: Za celo družinico hrana in pijača: 25 – 35 €
CENE V TRGOVINI: podobno ali malenkost ceneje kot pri nas

NovicePrijava na novice o potovanjih