Raziskovanje Goe

Naša dolga pot se je srečno končala (opis poti v prejšnjem blogu) in veselili smo se Goe. Na letališču smo najeli taxi, ki ima uradno objavljen cenik in se tako izognili preplačilu. Po natanko 25-ih urah smo prispeli v stanovanje, ki je bil del večjega kompleksa stanovanj za turiste. Moj pogoj je bil, da ima stanovanje kuhinjo, seveda indijskim razmeram primerno. In takšna je tudi bila. Hladilnik, kuhalnik, eno ali dve posodi, dve žlici in 3 vilice ter nekaj skodelic in kozarcev. Znotraj kompleksa je bil tudi bazen, ki se je izkazal za odlično opcijo sredi dneva, saj so palme dajale senco in smo bili praktično ves čas na varnem pred soncem. Kako sta bila otroka navdušena nad bazenom, verjetno ne rabim posebej pisati. Izkazalo se je, da je celoten kompleks izredno na nivoju, z neverjetno čistočo za indijske razmere, dobili pa smo tudi kodo za brezplačen wi-fi.

Raziskovanje Goe - 2.del

Popoldneve in večere smo preživljali na plaži. Čeprav je bilo le 10 minut hoje do tja, smo se večkrat kar odpeljali, saj sta otroka komaj čakala na ponovno vožnjo. Tam pa tekanje po plaži, lovljenje morskih valov, risanje po pesku in špricanje z vodo. Ko vidiš ta nasmeh na obrazu, to veselje in dobro razpoloženje otrok, je ves trud dolge poti poplačan.

V mestecu Benaulim, kjer smo živeli, preživlja zimske mesece tudi Alenka, prijateljica moje mame, ki je meni kot druga mama. Karizmatična gospa s svojimi zanimivimi zgodbami si je prav tu ustvarila prijetno življenje in s svojo energijo popestrila marsikateri naš dan. Fanta sta jo vzela za svojo in komaj čakala, da zopet skupaj preživimo kakšno popoldne na plaži.

Na vsakem potovanju poleg igrivih dni ob vodi poskrbiva tudi za to, da malo raziščemo okolico. Seveda izlete prilagodiva tako, da je otrokoma čim lažje. Odločili smo se, da najamemo avto in voznika, ki nas bo peljal po okolici Goe. Znanec iz Bombaya naju je povezal s Petrom, Indijcem srednjih let, ki je z nami komuniciral s preprosto in po indijsko simpatično angleščino. Peter sam skrbi za nekajletnega sina, saj je žena po nenadni bolezni umrla, ko je bil sinček star komaj dobro leto. Da lahko čim več časa preživi s sinom, se je začel ukvarjati s prevozi po meri gosta. Povedala sva mu najine želje in skupaj smo naredili plan izleta.

Želela sva si obiskati jug Goe, saj je znano, da so plaže na jugu še lepše kot v osrednji ali severni Goi. Odpravili smo se do plaž Agonda in Palolem, vmes pa se ustavili še v hindujskem templju Shri Damodar, ogromnem modernem templju, kamor zahajajo tako Hindujci kot Kristjani. Otroka sta na poti uživala. Skozi okno smo skupaj opazovali življenje Indijcev in se neizmerno zabavali, ko smo nekajkrat morali počakati, da se je krava sprehodila čez cesto. Krava ima absolutno prednost na cesti in v Indiji velja za sveto žival.

Po nekaj dneh smo se odpravili na izlet na sever Goe. Obiskali smo Anjuna market, največjo in najbolj znano tržnico v Goi. Po svetu je Anjuna market sredi 70-ih let prejšnjega stoletja postal znan zaradi hipijev, ki so se tu družili in prodajali stvari, ki jih niso več potrebovali. Danes je na njem mogoče kupiti skorajda vse, kar si zamisliš, prevladujejo pa obleke in nakit. Anjuna market zaživi od oktobra do aprila vsako sredo in je res pravo doživetje. Pot smo nadaljevali do plaže Vagator, kjer smo dan preživeli ob sproščenem igranju na plaži.

Kot vsakega potovanja, je bilo tudi tega kar prehitro konec. Domov smo odšli bogatejši za nove lepe spomine in odločeni, da se v Goo še vrnemo. Vmes pa vsekakor pobegnemo še kam. Ob prvi priložnosti, ki nas čaka že za vogalom.

 Pomembne povezave pred potovanjem v Indijo: Ministrstvo za zunanje zadeve RS – pomembne informacije o državi in konzularne informacije ter Slovensko zdravniško društvo
Sekcija za preventivno medicino – zdravstvena tveganja.

Za vse, ki vas zanimajo stroški takega potovanja:

LETALSKA KARTA: Dunaj – New Delhi – Bombay – Goa: 1.150 € (povratna karta za 2 odrasla, 1 otroka in 1 dojenčka).
NAMESTITEV: Za 16 noči v apartmaju z 1 spalnico: 590 € (za info: 2 leti nazaj smo enako vsoto plačali za 29 noči v primerljivi namestitvi, vendar Goa iz leta v leto postaja dražja).
OBROK V RESTAVRACIJI: Za celo družinico hrana in pijača: 5 – 8 €
NAJEM AVTOMOBILA IN VOZNIKA: 35€
TAXI IZ LETALIŠČA DO NASTANITVE: 14 € (40 min)
PREVOZ Z RIKŠO: 1 € (cca. 1 km)

 

NovicePrijava na novice o potovanjih