Barcelona, znana po sončnem vremenu, elegantnem sredozemskem vzdušju in nenavadni arhitekturi, je največje mesto v Kataloniji in drugo največje v Španiji. Je polna muzejev in ena izmed najbolj kolesarjem prijaznih mest na svetu. Kar deset odstotkov mesta prekrivajo urbani parki in poleg tega se ponaša z devetimi spomeniki pod UNESCO-vo zaščito. Je tako svojevrstna, da nobenega ne pusti ravnodušnega.

Tukaj vam predstavljamo 10 znamenitosti, ki jih morate videti, ko obiščete to katalonsko prestolnico.

Tržnica La Boqueria

Tržnica Sant Josep, bolj znana kot La Boqueria, se nahaja v središču Barcelone na znani ulici La Rambla. Zunanjost tržnice je izdelana iz kovinsko-steklene strukture, notranjost pa je tista, po kateri izstopa v svetu po neizmerni raznolikosti in kakovosti izdelkov. La Boqueria je danes simbol, ki je Barcelono postavil na svetovni zemljevid prodaje svežih pridelkov. Okusite njihov tradicionalni pršut Jamon ali pa se posladkajte s svežim sadjem. Obisk La Boquerie mora biti nujno na vaši ¨must see¨ listi.

Slavolok Arc de Triomf

Arc de Triomf je slavolok v Barceloni, ki ga je zgradil arhitekt Josep Vilaseca kot glavna dostopna vrata za svetovni sejem v Barceloni leta 1888, ki se je odvil v parku Ciutadella. Zasnoval je spomenik v klasičnem slogu kot prikaz spoštovanja katalonske prestolnice do narodov in pokrajin, ki so sodelovale na svetovni razstavi. Vilaseca se je odločil zgraditi lok iz opeke in ga okrasiti s kiparskimi motivi, ki spominjajo na neo-Mudejar slog, zelo značilen slog takratne Španije.

Park Ciutadella

Parc de la Ciutadella je največji park v Barceloni in je zelo priljubljen med njenimi prebivalci. Sega v leto 1888 in ima historični slap, ribnik in romantični angleški vrt, obdan z dvema bulvarjema, obrobljena z drevesi. Območje je tudi dom različnih muzejev in barcelonskega živalskega vrta. Park Ciutadella ima tudi svoj delež umetniških znamenitosti, tako lahko obiskovalci med potkami in nasadi občudujejo dela izjemnih katalonskih umetnikov, vključno z Domènechom i Muntanerjem in seveda samim Antonijem Gaudíjem.

Katedrala Barcelona

Je velika gotska zgradba, ki je bila zgrajena ob ozkih ulicah in trgovinicah med 13. In 15. stoletjem. Danes jo imenujemo kar barcelonska katedrala, njeno uradno ime pa je Katedrala svetega križa in Sv. Eulalije. Slednje v čast Eulaliji, lokalnemu dekletu, ki ni hotelo sprejeti zahteve rimskega cesarja Dioklecijana, da se odreče svoji krščanski veri. Notranja arhitektura je prav tako kot njena zunanja zagotovo vredna ogleda.

Za več informacij o vstopnini kliknite TUKAJ.

Beneška stolpa in Las Arenas de Barcelona

Ob vznožju griča Montjuïc se bohotita dva Beneška stolpa, zgrajena v namen mednarodne razstave leta 1929. Ime sta dobila po kampanilu bazilike Sv. Petra v Benetkah, saj sta njegova replika, čeprav ne popolnoma enaka. Ker sta bila stolpa zgrajena z namenom kratkoročne postavitve, so bili uporabljeni cenejši gradbeni materiali. Iz tega sledi, da vstop v stolpa in vzpon nanju ni mogoč. Vseeno pa je njuna zunanjost in umeščenost v okolje nekaj posebnega. Priporočamo tudi obisk bližnjega nakupovalnega centra Las Arenas, saj ponuja razgledno ploščad, ki odpira pogled na Beneška stolpa, grič Montjuïc in na narodni muzej katalonske umetnosti.

Narodni muzej katalonske umetnosti

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) se nahaja na Montjuïcu v Palau Nacional, zgrajenem za mednarodno razstavo leta 1929. Leta 1934 je odprl svoja vrata kot MNAC in združil srednjeveško zbirko, kasneje pa so bile odprte nove sobe romanske in moderne umetnosti. Ob obisku muzeja si lahko ogledate najboljšo zbirko romanskega stenskega slikarstva na svetu in najbolj reprezentativne umetnike katalonskega modernizma, kot sta Gaudí in Casas ali pa gotsko umetnost, velike evropske renesančne in baročne slikarje, kot je Velázquez. Muzej je dragulj Barcelone, ki ga morate videti, četudi niste poznavalec umetnosti.

Več informacij o odpiralnem času in vstopnicah najdete TUKAJ.

Plaža La Barceloneta

Plaža Barceloneta je dolga 422 metrov in je ena najstarejših in najbolj tradicionalnih mestnih plaž v Španiji. Včasih ribiška vasica je danes zelo priljubljena predvsem med tujimi obiskovalci pa tudi mladimi zaradi aktivnosti, ki jih ponuja. Seveda boste opazili tudi prepoznavni Hotel W Barcelona, ki je poznan po svoji strukturi v obliki jadra. Imenovan je bil za enega najboljših hotelov v Evropi, a za seboj pušča različna okoljska vprašanja.

Park Güell

Park Güell je eden izmed najbolj impresivnih javnih parkov na svetu. Zasnoval ga je slavni arhitekt Antonio Gaudí, ki je načrtoval in vodil gradnjo parka od leta 1900 do 1914 za Eusebija Güella (po njem ime parka) za stanovanjski park, namenjen šestdesetim enodružinskim rezidencam. Projekt je bil neuspešen in tako je park leta 1923 postal mestna last. Čeprav nikoli ni bil v celoti dokončan, še vedno ostaja eno najbolj barvitih in igrivih Gaudíjevih del.

Vstopnice lahko kupite TUKAJ.

Sagrada Familia

Gradnja te Gaudíjeve arhitekturne mojstrovine se je začela pred več kot 150 leti in bo dokončana šele leta 2026, ko bo postala najvišja religiozna stavba v Evropi. Njen arhitekt Gaudí je pokopan v podzemni etaži Sagrade in njegova grobnica je odprta za obiskovalce. Zapletena simbolika, vklesana v strukturo, se vsa povezuje z eno temo: naravo. Notranji stebri katedrale spominjajo na drevesa in zdi se, da se spreminjajo glede na zorni kot, iz katerega jih opazujete. Tako zunanjost kot notranjost Sagrade Familie vam bo vzela dih.

Za dodatne informacije o vstopnicah kliknite TUKAJ.

Stadion Camp Nou

Nogometni klub Barcelona je svoj kultski stadion otvoril leta 1957 in od takrat je največji stadion tako v Španiji kot v Evropi, ki premore skoraj sto tisoč gledalcev. Po Sagradi Familii je Camp Nou nedvomno drugi tempelj mesta. Vstopnica vas popelje skozi slačilnice, tunel za igralce, igrišče, press cono, stadion, sobo s trofejami, muzej, multimedijsko območje in najnovejši prostor posvečen Lionelu Messiju. Izvedeli boste vse o zgodovini kluba, zmogljivosti stadiona in celo o novem prihajajočem, še večjem, stadionu Camp Nou, načrtovanem leta 2025.

Za super izkušnjo na največjem evropskem stadionu kliknite TUKAJ.

ČUDOVITA BARCELONA ČAKA NA VAŠ OBISK!

Top akcije za potovanje v Barcelono najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.