Mallorca je izredno priljubljena destinacija tako za družine z otroki kot tudi pare in tiste, ki na počitnicah želijo tudi nekaj aktivnosti. Otok nudi ogromno pešpoti in kolesarskih poti, najlažje pa jo je raziskovati z najetim avtomobilom.

Letošnje počitnice je tudi naša družina namenila obisku Mallorce. Ker radi raziskujemo okolico, smo se odločili, da zamenjamo tri lokacije nastanitve in si na ta način omogočimo čim manj izgubljanja časa z vožnjo po otoku. Izbrali smo sever, vzhod in jug Mallorce, od katerih lahko priporočamo le prvo in drugo namestitev, tretja pa nas je razočarala (a na srečo smo tam le prespali pred odhodom domov).

Mallorca
Mallorca

Nasveti za namestitev

Sever Mallorce – na obrobju plaže Can Picafort, ravno prav odmaknjeno, da je bilo mirno in hkrati dovolj blizu, da smo se sprehodili v središče mesteca, če smo želeli.

Apartamento el rojo – apartma z 2 spalnicama, dobro opremljeno kuhinjo, pralni stroj in dve terasi.

Plusi: super lokacija, zelo čisto in prostorno stanovanje, klima v vsaki spalnici in v dnevni sobi, brezplačen parking pred stanovanjem, uporaba bazena in fitnesa v bližnjem hotelu, bazen ima en del vedno v senci

Minusi: bazen in fitnes sta v uporabo 200m dlje od apartmaja v hotelu, ki ima v lasti stanovanje, kuhinja je izredno majhna, se komaj premikaš v njej (ni za kakšno večje kuhanje)

Vzhod Mallorce – hotel povsem na plaži, predvsem pa dobra izhodiščna lokacija za raziskovanje različnih plaž na vzhodni obali otoka.

Universal Hotel Perla – novejši hotel, čiste in prostorne družinske sobe

Plusi: lokacija ob plaži, brezplačen parking v bližini, raznovrstna hrana

Minusi: majhen bazen brez sence

Jug Mallorce – če se odločite za bivanje na JZ delu otoka, naj vas le opozorimo, da gre za območje, ki ga najraje obiskujejo Angleži. To pomeni veliko pubov, spremljanje športnih dogodkov in zelo glasna družba. Nas je to zmotilo in bi se naslednjič izognili temu območju, a na srečo nismo ostali dolgo.

Nasveti glede najema avtomobila

Imeli smo slabo ikušnjo s prevzemom avtomobila pri agenciji Goldcar, kasneje smo ugotovili, da je bilo to že drugič z isto agencijo (prejšnjič na Sardiniji). Zaračunali so nam dodatnih obveznih taks za cca. 50% od vrednosti najema avtomobila (čeprav pri rezervaciji ni bilo omenjeno kakšno dodatno plačevanje na destinaciji).

Po nasvetih sledilcev naše skupnosti na Instagramu, so imeli drugi popotniki odlične izkušnje z najemom avtomobila pri naslednjih podjetjih: Vima, Viber, Vanrell, OkMobility, Offugo.

Plaže

Na Mallorci brez obiska lepih plaž ne gre. Res so čudovite! Večina je peščenih, kjer so postavljeni ležalniki in senčniki. Nekaj pa je tudi prodnatih in te so najbolj poznane med domačini ter manj obljudene. Mi smo bili ves čas na lovu za slednjimi, saj smo se želeli izogniti veliki gneči, ki je bila sicer povsem pričakovana za obisk Mallorce v največji poletni sezoni.

Najbolj znamenite plaže Mallorce: Cala Millor, Sa Coma, Can Picafort, Playa de Formentor, Alcúdia, Del Moro, Es Trenc, Canyamel, Palmanova, Sant Elm, Portals Nous, Cala Agulla, Portals Vells, Cala Santanyi, Mesquida.

Nekaj manj znanih plaž, ki smo jih mi obiskali: Cala Torta, Cala Figuera, Patja de Cala Gat, Cala Morlanda, Cala Varques, Caló des Borgit, Llombardas.

Mallorca
Mallorca

Far de formentor – rt na SZ strani Mallorce

Priljubljena razgledna točka, do katere pelje vijugasta cesta cca. 11 km po polotoku. Gre za najvišje ležeči svetilnik na Balearskih otokih, ki leži na 210 m nadmorske višine.

Med sezono (od junija do septembra) je čez dan zaprta cesta, do svetilnika pa vozijo avtobusi (1,8€ na smer vožnje). S tem se izognejo nepregledni množici avtomobilov, ki bi se drenjali po ozki cesti do svetilnika.

Pred zaporo je veliko parkirišče, kjer pustiš avto in počakaš na bus.

Avtobus vmes ustavi ob plažah Figuera in Murta, da lahko izstopiš in preživiš del dneva na plaži.

Mallorca
Mallorca

Tradicionalne vasice

Čeprav je Mallorca znana po lepih plažah, pa priporočam obisk tudi tradicionalnih vasic v notranjosti otoka. Nekaj smo jih obiskali tudi mi, tu delimo najbolj zanimivi.

Vasica artá

Tradicionalna vasica, ki je turizem do danes ni spremenil. Leži na SV strani Mallorce, najbolj pa je poznana po svoji tržnici ob torkih. A to pomeni tudi, da jo turisti največ obiščejo ravno na ta dan, zato smo se mi odločili, da jo obiščemo za vikend in poskušamo začutiti življenje domačinov.

Že od daleč smo zagledali dve najbolj poznani znamenitosti Arte. Svetišče San Salvador s svojim obzidjem na vrhu hriba, ki je bilo zgrajeno v 14.stoletju in preoblikovano v 19. stoletju ter levo od svetišča cerkev Santa Maria de Artá iz 13. stoletja, ki jo krasi impozantna fasada v gotskem slogu in je ena najpomembnejših cerkva za domačine.

Nas so v vasici predvsem navdušile ozke uličice in zanimive hiške. V središču vasice se nahaja čudovita stavba, kjer je med drugim tudi knjižnica. Žal je odprta le med tednom, zato je nismo mogli obiskati. Stavba je bila v zasebni lasti, a so jo zadnji lastniki leta 1984 podarili občini.

Mallorca
Mallorca
Mallorca
Mallorca

Z zgodovinskim vlakom do mesta Sóller

Vlak, ki vozi med Palmo de Mallorco in Sollerjem, je bil zgrajen v začetku 20. stoletja in še vedno obratuje kot turistična atrakcija. Mi smo vstopili na vmesni postaji Bunyole, ki pelje do mesta Soller pol ure (iz Palme je ena ura vožnje z vlakom). Od mesta Sóller vozi tudi tramvaj do pristanišča Sóller.

Središče Sóllerja je trg Plaza de la Constituciónter, ki predstavlja osrednji prostor druženja. Prav na trgu se nagaja tudi čudovita gotsko cerkev Iglesia de San Bartolomé (vstopnina 2€). Sicer je Sóller danes popolnoma podrejen turizmu in številnim obiskovalcem, ki pridejo v mesto – za en vlak ljudi vsaki 2 uri.

Mi smo se sprehodili do Botaničnega vrta, ki je malenkost iz centra in na prvi pogled izgleda čudovito, a smo bili žal prepozni za obisk, saj se je ravno zapiral.

Mallorca
Mallorca
Mallorca

Zanimivosti za otroke

Mallorca ima kar nekaj zanimivosti, o njih smo pisali tudi v našem blogu Mallorka – 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Tu jih le naštejemo:

Marineland Mallorca

Palma Aquarium Mallorca

Aqualand El Arenal Mallorca

Western Waterpark Magaluf

Jungle Parc Mallorca

Katmandu Park Mallorca

Katmandu Park smo obiskali tudi mi. Čeprav je predviden čas obiska cca. 4h, smo se mi tam zadržali kar 7 ur! Park je najbolj zanimiv za starost nekje med 5 in 10 let, za tiste mlajše pa je odličen vodni park, ki je starejšim lahko že dolgočasen.

Mallorca
Mallorca
Mallorca

Mallorca je primerna za obisk od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Tudi če ni dovolj toplo za kopanje, otok nudi številne znamenitosti in doživetja. Ne spreglej top akcije potovanj za Mallorco.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.