Potovalna lekarna – kaj vzeti s seboj na potovanje?

Potovalna lekarna

Potovanja so za nas najlepši del leta. Veselimo se vsakega posebej in kmalu po prihodu domov planiramo že drugega. Ali pa vsaj razmišljamo o možnostih, kdaj bo mogoče zopet odpotovati. Vsekakor pa se na potovanja dobro pripravimo in med obvezno opremo spada tudi potovalna lekarna. Kot zdravniku mi je prihranjeno le to, da bom pravočasno presodil, če je za zdravljenje na potovanju potrebno obiskati bolnišnico ali problem lahko rešim sam. Potovalna lekarna pokrije že veliko večino možnih zapletov. Se pa seveda zgodi, da potrebujemo nekaj, kar nimamo s seboj, in lahko rečem, da so lekarne po svetu večinoma dobro založene, vsaj za najbolj pogoste probleme, ni pa tako povsod. O tem se pozanimamo že pred potovanjem.

Redna terapija

Potovalna lekarna mora vsekakor vsebovati vsa zdravila, ki jih kot redno terapijo uporabljamo že doma. Pozorni smo na pogosta obolenja, ki nas lahko prizadenejo, saj je veliko možnosti, da za tem zbolimo tudi na potovanju. V tem primeru vzamemo še zdravila, ki jih ponavadi uporabljamo ob teh obolenjih. Potovalno lekarno sicer prilagodimo času in destinaciji potovanja, nekaj pa jih imamo mi vedno s seboj. Za zniževanje temperature in proti bolečinam so del potovalne lekarne vedno tablete paracetamola, za otroke pa sirup ali svečke. Pri svečkah sicer pazimo, da jih ne izpostavljamo višjim temperaturam, saj se lahko utekočinijo in nam take ne služijo. Kot močnejši protibolečinski in protivnetni preparat je uporaben npr. ibuprofen v obliki sirupa ali tablet.

Dodatno

Za lajšanje simptomov po piku žuželk (pordela in otečena koža z zmerno bolečino) naša potovalna lekarna vedno vsebuje antihistaminik v obliki mazila, ki se ga dobi brez recepta, lahko pa tudi hladilno zeliščno mazilo. Pomaga lahko tudi gel Aloe vere. Lokalni znaki v smislu otekline, rdečine, srbečice ali bolečine lahko trajajo od nekaj ur do več dni. V kolikor je nekdo alergičen na pike žuželk, bi lahko prišlo tudi do sistemske reakcije, ki se kaže s slabostjo, bruhanjem, motnjami dihanja ali zavesti. V tem primeru nam je lahko v pomoč antihistaminik v obliki tablet ali sirupa, vsekakor pa je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Za primer prebavnih težav, ki so na potovanju pogoste, naša potovalna lekarna vsebuje tudi oralno rehidracijsko raztopino. Na preprost način jo lahko naredimo tudi sami kar na poti, če je nimamo s seboj. Na 1 liter prekuhane vode damo 5 jedilnih žlic sladkorja (saharoze) in 1 čajno žličko jedilne soli (NaCl). Okus lahko izboljšamo s sokom 1 sveže iztisnjene pomaranče, ki jo dodamo raztopini.

Prva pomoč

Potovalna lekarna mora obvezno imeti še obliže, gaze in povoje za prvo pomoč. V kolikor bi tega potrebovali več, jih bomo kupili na potovanju, saj se dobijo praktično povsod po svetu. Seveda so nekatere izjeme, npr. trekingi v tropski gozd ali gore ter večdnevna potovanja po puščavi, vendar so za taka potovanja potrebne tudi posebne priprave, kjer pa je tudi potovalna lekarna bolj prilagojena. Glede na vrsto potovanja po potrebi vzamemo še ostale stvari, npr. elastični povoj za treking, za križarjenja ali potovanja s trajekti pa zdravila proti slabosti. V potovalno lekarno lahko dodamo tudi antibiotično mazilo za rane, ki se ga pri nas dobi na beli recept, lahko pa kot antiseptik uporabimo kar gel Aloe vere.

Na potovanju ali počitnicah ob jadranski obali je velika možnost srečanja z ožigalkarji, ki praviloma sicer niso smrtno nevarni, povzročajo pa neprijetno reakcijo, saj izbrizgajo svoj strup v našo kožo. Najbolj pogosta reakcija je bolečina, rdečina, oteklina ali drobni mehurčki, ki nas pečejo. V tem primeru najprej mesto ožiga narahlo speremo z morsko vodo, potem pa s topim rezilom ali kreditno kartico tik ob koži poskušamo odstranit ožigalke s kože. Če se odstranjevanja lotimo s peskom, moramo biti izredno previdni, saj lahko ožigalke na koži zopet spustijo strup. Potem mesto ožiga hladimo s hladno vodo ali ledom. V nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi sistemski znaki, slabost ali bruhanje. Uporabimo lahko antihistaminik v obliki tablet, ki ga imamo s seboj v potovalni lekarni ter nemudoma poiščemo zdravniško pomoč. Otrokom vedno damo tudi sredstvo proti bolečinam in hladimo.

Potovanje z otrokiPotovalna lekarna

Potovalna lekarna naj pri potovanjih z dojenčki in otroki vsebuje tudi termometer, mazilo s cinkovim oksidom ali drug preparat za vneto dojenčkovo ritko ter otroški puder. Fiziološko raztopino vzamemo le v majhnih količinah, saj jo po potrebi naredimo sami. V 1 liter vode damo polno čajno žličko čiste kuhinjske soli (NaCl) ter prekuhavamo 10 minut. Ohladimo in fiziološka raztopina je pripravljena za uporabo. Seveda ne pozabimo sončne kreme, vendar pa ta morda bolj kot med potovalno lekarno sodi kar med obvezno opremo toalete.

Pred potovanjem se vedno pozanimamo o obveznih ter priporočljivih cepljenjih ali zaščiti z zdravili. Zelo dobre informacije po posameznih državah dobimo na spletni strani Zdravi na pot + nazaj, Sekciji za preventivno medicino, ki deluje v okviru Slovenskega zdravniškega društva. Pred potovanjem si obvezno uredimo še zdravstveno zavarovanje v tujini. Če imate občutek, da bi se na potovanju ali počitnicah bolje počutili, v kolikor bi imeli kadarkoli v času potovanja možnost pogovora z zdravnikom in svetovnim popotnikom, lahko preko naše spletne strani uredite storitev Zdravnik na klic na poti.

Vsekakor pa velja omeniti, da z zdravili ne pretiravamo ter naj naša potovalna lekarna vključuje le tista zdravila, ki jih že poznamo oz. se z njimi že predčasno seznanimo. V ključnih trenutkih nam ogromna količina zdravil, za katere sploh nismo prepričani, kako se uporabljajo, ne bo prav nič pomagala.

Članek Potovalna lekarna je pripravil Martin Kenda, dr.med

 

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.