Airbnb platforma ali zakaj se cena namestitve lahko z vsakim našim klikom viša

Platforma za najemanje in oddajanje namestitev Airbnb je v zadnjih letih postala popularna in prepoznavna tudi v Sloveniji. Sicer deluje od leta 2008, priložnost za dodaten in relativno enostaven zaslužek pa so zaznali ljudje po vsem svetu, ki oddajajo svoje namestitve. Za nočitev si lahko najamete sobo, stanovanje, jadrnico, hiško na drevesu, čoln, svetilnik, grad in še kaj. Danes je Airbnb prisoten že v 191 državah, v več kot 65.000 mestih in ponuja preko tri milijone namestitev. Očitno je svet potreboval Airbnb, v devetih letih svojega delovanja je Airbnb platforma gostila že preko 200 milijonov gostov.

AirbnbV zadnjem času se je platforma za najemanje in oddajanje namestitev Airbnb razširila tudi na ponudbo doživetij. Poleg klasičnih kuharskih tečajev, ogledov mesta ali športnih aktivnosti lahko vsak najde nekaj zase. Med bolj zanimivo drugačnimi lahko izpostavimo bližnje srečanje z volkovi severno od Seattla, učenje akrobacij na plaži Santa Monice, izdelava grafitov v Berlinu ali učenje kaligrafije na Japonskem. Seznam je neskončen.

 

Naša izkušnja

Od leta 2012 tudi mi redno koristimo njihovo ponudbo. Srečanje z domačini in skok v njihovo življenje za kratek čas je enostavno tako dragocen, da ga ne zamenjamo s t.i. luksuzom v hotelu. Mi želimo destinacijo doživeti kar se da avtentično. Srečanja, pogovori, druženje z domačini in poslušanje njihovih zgodb pa dodajo potovanjem resnično vrednost. Vsaj nam. Vsak pa zase ve, kaj mu najbolj ustreza in kakšne vrste dopust si bo izbral. Na srečo je izbira velika.

Pred nekaj dnevi sem zopet rezervirala namestitev preko platforme Airbnb. Že nekaj časa sem imela izbrano sobo v večji hiši, kjer prebiva mlada družinica s štirimesečnim dojenčkom. Z lastnico sem vzpostavila kontakt in jo prosila, da nam pomaga poiskati najbolj udobno in varno pot z letališča do njene namestitve v sosednjem kraju, saj si bomo po 19-urnem potovanju res želeli najhitreje priti do postelje. Čez nekaj dni se nam je javila z dobro novico in odločila sem se, da potrdim rezervacijo njene sobe. Takrat pa neprijetno presenečenje. Najemnina se je povišala za skoraj 10%. Lastnica nam je zagotovila, da ni spreminjala cene nočitev, se je pa šele pred kratkim pridružila platformi in ne ve natanko kako sistem deluje. Ponudila sem se, da sama kontaktiram Airbnb in razrešim dilemo.

Kontakt z Airbnb

Že v preteklosti sem imela dobre izkušnje s svetovalci pri Airbnb. Na srečo sem jih do sedaj potrebovala le enkrat, vendar je bilo dovolj, da sem brez pomisleka poslala vprašanje direktno na oddelek za pomoč uporabnikom. Čez pet minut sem že prejela klic iz Amerike. Gospodična na drugi strani se je najprej prijazno opravičila za nevšečnosti in nam obljubila, da nam pomaga. Na telefonski zvezi sva bili več kot 20 minut. Razložila mi je, da si Airbnb pri vsaki rezervaciji vzame provizijo, ki znaša med 5 in 15%. Provizija se glede na našo pogostost klikov iste namestitve lahko povečuje do 15%. Ok, vse to s provizijo mi je bilo jasno že prej. Tukaj vsekakor ni bil problem v proviziji, ker je v cenejši in dražji ponudbi provizija znašala 15%. Ji povem in me prosi, če lahko še malo počakam in ostanem na zvezi, da ponovno preveri.

Medtem ko čakam, si z lastnico dopisujeva kako bi rešili problem. Brez pomislekov mi pove vse številke. Vmes zastrižem z ušesi. Pove, da oglašuje nastanitev za 34$, meni pa prikazuje 34€. Pri trenutni menjavi dolarja in evra gre torej za 20% razliko, ki jo Airbnb netransparentno pospravi v svoj žep. Poskusiva tako, da mi pošlje »posebno ponudbo«, čeprav po njeni redni ceni.

Posebna ponudba je opcija na platformi, ki omogoča lastnikom, da znižajo svojo ceno in tako pridobijo stranko. Uporabili sva posebno ponudbo za povsem normalno ceno. In jaz dobim še cenejšo ponudbo, kot je bila prvotna! Tokrat s pravim menjalnim tečajem dolarja in evra. Na hitro sem se poslovila od telefonske pomoči iz Amerike in potrdila posebno ponudbo. Vendar mi ni dalo miru. Premišljevala sem o sistemu Airbnb.

Kako deluje

Torej, po mojih izkušnjah si Airbnb povsem transparentno vzame 5-15% provizijo od cene namestitve, vmes pa zasluži še na tem, da očitno najemodajalcu prikazuje eno ceno, najemniku pa drugo, višjo. Če danes pogledam ceno nočitve, ki smo jo rezervirali, mi prikazuje 38$, torej nekaj manj kot 32€. Od kje razlike, ne vem. Zagotovo pa vem, da je realna cena 34$ oz. nekaj manj kot 29€. To je seveda težko dokazovati, sicer pa nimam nobene želje po razčlenjevanju tega z Airbnb. V tem trenutku niti ne vem, če se to dogaja redno ali le pri nekaterih rezervacijah. Nekaj pa vem zagotovo. Za vsako naslednjo rezervacijo preko Airbnb bom prosila lastnika nepremičnine, da mi pošlje posebno ponudbo, tudi če ne bo pogajalsko razpoložen in mi v posebni ponudbi ne bo namenil kakšnega popusta.

S Platformo za najemanje in oddajanje namestitev Airbnb imam zelo dobre izkušnje in lepe spomine na vsa bivanja, ki smo jih koristili po številnih državah po Evropi in izven nje. Brez dvoma bomo še naprej z veseljem uporabljali njihove storitve, bomo pa pozorni na morebitna odstopanja od realne cene. In enako predlagamo tudi vam.

Pri iskanju namestitve za svoje stranke imamo vedno v mislih tudi Airbnb in če je stranki v interesu, poiščemo ustrezno namestitev tudi pri privatnih namestitvah, ki se tu oglašujejo.

 

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

 

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.