Gvatemala ni tipična destinacija popotnikov

Sploh pa ne takih z majhnimi otroki. In tudi pri nas Gvatemala ni bila na seznamu držav, ki bi jih želeli obiskati v bližnji prihodnosti. A močno verjamem, da se vse zgodi z namenom.

Nekega jutra sem tako kot vsak dan odprla svojo elektronsko pošto, kamor dnevno dobivam ponudbe ugodnih letalskih kart in tokrat je mojo pozornost pritegnila neverjetna številka. 135€! Za povratno karto iz Amsterdama do Gvatemale. Šlo je za t.i. »error fare« oz. napako v sistemu letalskih kart, torej je časa za nakup zelo malo, saj bodo napako kmalu ugotovili in jo popravili. Spogledala sva se, na hitro uredila telefonski pogovor za zagotovitev dopusta in karta je bila naša! Do Amsterdama bomo že nekako prišli, če ne drugače z avtom. Ko je bila karta kupljena, sva začela brati o državi. Stric Google najprej ponudi zapise o eni najnevarnejših držav na svetu in o neverjetnih številkah umorov na prebivalca. Verjetno statistika res drži, vseeno pa taki opisi delajo Gvatemali krivico. Vsaj po naših izkušnjah.

Gvatemala

Planiranje

Planiranje potovanja se je začelo z brskanjem za najboljšo pot do Amsterdama. Čeprav so povezave iz Ljubljane do Amsterdama z nizkocenovnim prevoznikom res ugodne (70€ povratna), nam žal ni prišla ta opcija v poštev glede na naslednje lete iz Amsterdama in potem nazaj. Če ne bi imela tako majhnih otrok, bi se odpeljala z avtom (12 ur) ali z vlakom (14-18 ur). Ker pa je Amsterdam potem šele začetna postaja za več kot 20 urno pot, nisva želela utruditi otrok že do Amsterdama. Letalska karta iz Milana bi bila sicer ugodnejša, a zopet 8 urno mučenje za otroka pred nadaljevanjem poti. Odločila sva se, da vseeno poletimo iz Ljubljane z redno linijo, čeprav za precej višjo ceno (238€).

Otroka sta na letališčih že precej domača. Predvsem sta se veselila, da nas čakajo kar trije leti do Gvatemale. In res sta se odlično držala vse do konca naše poti. Pristali smo v glavnem mestu Ciudad de Guatemala, a ga zaradi varnosti nismo obiskali. Povsod se svetuje izogibanje mesta in to nam je potrdil tudi domačin, ki nas je pričakal na letališču. Prevoz do sosednjega mesta Antigua Guatemala (Stara Gvatemala) smo si uredili že od doma in v manj kot uri smo končno odložili prtljago in se zadovoljno nasmejali. Dolga pot je bila za nami.

Prvi stik z domačini

V svojo hišo sta nas sprejela Maya in Adam, ki sta si pred kratkim tu uredila svoj dom s svojim pet mesečnim sinčkom Ziom. Sedaj sobe oddajata preko platforme Airbnb (o rezervacijah preko Airbnb smo pisali tukaj), še posebej pa so pri njima dobrodošle družine. GvatemalaTočno to smo rabili! Domačinka Maya in Američan Adam sta poskrbela, da smo se pri njiju počutili kot doma. Uredila sta tudi otroški kotiček z igračami, tablo s kredami ter polno košaro lego kock, nad čimer sta bila najina fanta še posebno navdušena. Klepeti z njima so bili vedno prijetni in kmalu je padla odločitev, da bo njuna hiša naša baza na potovanju, kamor se bomo vrnili še dvakrat, vsakič pred poletom z letališča v Ciudadu de Guatemali.

Antigua Guatemala

Antigua Guatemala je majhno kolonialno mesto, bivša prestolnica Kraljevine Gvatemale, Gvatemaladanes pa pod zaščito UNESCA. Obkrožata jo volkana Volcan de Agua in Volcan de Fuego, iz katerega se ves čas kadi siv gost dim. Za mesto so značilne tlakovane ulice in barvite hiše. Antigva daje vtis sproščenega in mirnega mesta, le na glavnih cestah okoli centralnega dela mesta poteka gost promet po sistemu prednosti močnejšega. Tam imajo absolutno prednost t.i. »chicken bus-i«, stari ameriški šolski avtobusi, ki jih v Gvatemali predelajo, pisano prebarvajo in nato uporabljajo za avtobusni promet. Mi smo se raje odločili za mirnejše raziskovanje mesta s številnimi parki in osrednjim parkom Plaza Mayor ter zavili v muzej čokolade (Chocomuseo). V muzeju je prikazan celoten proces pridelave čokolade in preizkusili smo se tudi v ročnem drobljenju kakavovih zrn. Ogled smo zaključili s pitjem kakava na majevski način z vodo, čilijem in medom. Zanimiva, predvsem pa okusna izkušnja. Bolj se ne bi mogli strinjati z mislijo, ki je zapisana v muzeju: »Dios le dio alas a los angeles y chocolate a los humanos« (Bog je dal krila angelom in čokolado ljudem).

Atitlán, Gvatemala

Gvatemala

Naslednja destinacija na naši poti je bilo jezero Atitlán. Gre za ogromno 130 km2 veliko jezero na nadmorski višini 1500 m. Obdajajo ga vulkani, ob jezeru pa so posejane številne vasice,kjer večinsko prebivalstvo predstavljajo potomci Majev. Tu se poleg uradnega jezika španščine sliši tudi druge jezike, ki jih gosti Gvatemala. To so jeziki Majev in drugih domorodnih prebivalcev, ki skupaj predstavljajo kar 40% prebivalstva. Potovanje od ene do druge vasi je najlažje preko jezera. Nekatere vasi so potnikom zanimive zaradi širše ponudbe trgovin, restavracij in prenočišč, druge pa zaradi tematike vasi. Mi smo obiskali vasico San Marco, Gvatemalakjer je vse v duhu joge, ekologije in vegetarijanske ponudbe. V zaledju vasi Panajachel ali »Pana«, kot ji pravijo domačini, se nahaja naravni rezervat Atitlán (Reserva Natural Atitlán). V osrčju naravnega gozda s številnimi slapovi in potoki smo preživeli prijetno dopoldne v družbi metuljev, ptic in opic.

Nekaj pa ostane za naslednjič

Naš obisk jezera se je zaključil. Zaradi otrok smo se morali odpovedati kar nekaj znamenitostim, ki jih Gvatemala ponuja. V prvi vrsti je to narodni park Tikal, eno izmed najbolje ohranjenih starodavnih majevskih mest. Tikal se nahaja na malaričnem območju, zato bi za obisk parka morali jemati antimalarike, ki pa pri tako majhnih otrocih sploh ne pridejo v poštev. In ker otroke ne želiva izpostavljati nevarnosti, sva se odločila, da to, čeprav največjo znamenitost Gvatemale, izpustimo. Pravzaprav smo se izognili celotnemu območju pod 1500 m nadmorske višine, saj je povsod tam možnost obolenja za malarijo. Prava popotniška avantura je tudi večdnevni vzpon na katerega od vulkanov, vendar smo tudi to zaradi otrok izpustili.

Slovo

Preostanek potovanja smo želeli preživeti ob morju. Ker Gvatemala ne slovi ravno po lepih plažah, smo se odločili za obisk sosednje države Belize. Pred letom v Belize smo zopet prespali pri Mayi, Adamu in Ziu. Fanta sta bila že kar navezana na ta prostor, počutila sta se domače in veselila sta se ponovnega snidenja. Njihovo hiško sta poimenovala kar »Pri Ziu«.

V tednu dni smo dobili vsaj rahel vpogled v življenje prebivalcev, v njihovo pisano kulturo in bogato dediščino. Gvatemala se nam je pokazala kot popotniku izredno prijetna država, s prijaznimi in toplimi ljudmi, ugodno klimo in dovolj razvito infrastrukturo. Niti za trenutek se nismo počutili ogrožene in o eni najnevarnejših držav ni bilo sledu. Morda smo imeli le srečo, vendar smo prepričani, da z zdravo mero popotniške pazljivosti pripomoremo k večji varnosti, pa naj bo to kjerkoli po svetu.

Sledi nadaljevanje…

 

 

Za vse, ki vas zanimajo stroški takega potovanja:

LETALSKE KARTE: cena na odraslo osebo zapisana v tekstu
NAMESTITVE: 29 – 35 € / noč za sobo s souporabo kuhinje
OBROK V RESTAVRACIJI: Za celo družinico hrana in pijača: 10 – 35 €
CENE V TRGOVINI: 20 – 30% ceneje kot pri nas

VODA: v vseh namestitvah brezplačna

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.