CIPER – Sredozemski otok s peščenimi plažami in turkiznim morjem

CIPER. Otok, ki je med Slovenci večinoma spregledan. Ga samo še nismo odkrili? Zdi se, kot da ga španski in grški otoki vedno prehitijo v naših mislih. A Ciper ponuja vse, kar potrebuje družina z otroki za popoln dopust. Čudoviti zalivi s peščenimi plažami in turkiznim morjem, odlična mediteranska hrana, dobra infrastruktura in ugodne cene letalskih kart, namestitev in najema avtomobila. Je še kaj zares pomembnega za družinski odklop? Mi smo si Ciper želeli obiskati in raziskati. Kolikor je to z majhnimi otroki mogoče.


Ciper je tretji največji Sredozemski otok (za Sicilijo in Sardinijo) in nekdanja britanska kolonija. Svojo neodvisnost si je pridobil leta 1960 in razen vožnje po levi strani ceste ni na njem ostalo nič angleškega. Pravzaprav je Ciper kljub burni zgodovini in številnimi nadvladami ves čas ohranjal grški jezik in grško kulturo. Vsaj na njegovem »južnem« delu, kakor tudi poimenujemo približno dve tretjini otoka, ki ga Turki niso okupirali leta 1974. Njegov severni del je danes pod turško oblastjo, kjer s stalnim naseljevanjem Turkov le ti predstavljajo tudi večinsko prebivalstvo.

Priprave na pot

Pri iskanju letalskih kart za našo stranko smo naleteli na odlično ponudbo povratnih letov iz Dunaja v Pafos, južni del Cipra. Nismo dolgo oklevali in letalske karte so bile v nekaj minutah naše. Tokrat smo se prvič odločili, da zaradi zgodnjega jutranjega leta vožnjo do Dunaja prestavimo na dan prej in prespimo v hotelu Moxy Vienna Airport, ki je cenovno dostopen in le pet minut hoje oddaljen od terminala letališča. Lahko rečem, da je bila to ena izmed boljših odločitev! Ne samo, da nas je hotel s svojo raznobarvnostjo, modernostjo in izvirnostjo prevzel, predvsem smo se kljub zgodnji uri zbudili dobre volje in spočiti, otroka pa v polnem pričakovanju poleta proti Cipru.

Že vnaprej smo si rezervirali najem avtomobila po smešno nizki ceni. Na ta način smo dobili svobodo premikanja po otoku in možnosti za raziskovanje plaž je bilo neomejeno. Ceste so odlične, Ciper je od zahoda proti vzhodu povezan z avtocesto. V manj kot dveh urah smo bili na skrajnem jugovzhodu otoka, v kraju Protaras, kjer smo se za 5 noči ustalili v preprostem, a čistem in prijetnem apartmaju Jacaranda Hotel Apartments Protaras.

Naš vsakdan

Otroka sta komaj čakala, da skočita v bazen, midva v morje. Tokratno potovanje smo si vzeli predvsem kot kratke počitnice brez posebnih planov in seznamov arheoloških nahajališč, ki bi jih bilo sicer vredno obiskati. A v obdobju, ko sta otroka stara dve in štiri leta, za malenkost potisneš želje po odkrivanju zgodovine na stran. V trenutku te tako ali tako s svojo igrivostjo polno zaposlita in poneseta v otroško radost.

Po petih dneh smo se za dve noči preselili na skrajni zahod otoka. Kje smo tu bivali ne bi izpostavljali, saj z namestitvijo nismo bili zadovoljni in je ne bi priporočali. Nismo zahtevni gostje in v namestitvah preživimo res malo časa, a pričakujemo osnovno čistočo in prijaznost.

V dveh dneh smo naredili nekaj prijetnih izletov po okoliških plažah. Eno popoldne smo preživeli na Afroditini plaži, kjer smo počakali tudi na sončni zahod. Bilo je lepo in čarobno, zvoki morja pa pomirjajoči. Pravzaprav je bil vsak zaliv nekaj posebnega, morje povsod čisto in turkizno. Restavracije so na vsakem koraku in povsod postrežejo z okusno hrano. Zdi se, da so pravi mojstri pri pripravljanju jedi, pa naj gre za morske ali mesne, zelenjavne ali njihove tradicionalne kot je musaka.

Izpostavili smo nekaj najbolj znanih plaž na Cipru

Polotok Cape Grieco. Celoten polotok spada pod Nacionalni park Cape Grieco s številnimi klifi in vmesnimi dostopi do morja. Divje plaže brez množice turistov in kristalno čisto morje so pravi raj za vse, ki se želijo izogniti plažam s prenatrpanimi ležalniki in senčniki.

Afroditina plaža. Plaža, kjer se je po legendi iz morja rodila boginja lepote in ljubezni – Afrodita. Tu res mistično iz morja segajo Afroditine skale, svojo najlepšo podobo pa prikažejo ob sončnem zahodu. Posebno doživetje je tudi pot po obalni cesti ob Afroditini plaži, ki ponuja dih jemajoče poglede na obalo in turkizno morje.

Fig Tree Bay. Peščeno plažo smo večkrat obiskali zaradi bližine naše namestitve. Ker je plaža med manjšimi, je bila tudi manj obljudena, ob robu pa si dejansko imel ves prostor zase.

Pernera Beach. Sosednja plaža od Fig Tree zaliva, večja in predvsem obiskana s strani gostov večjih hotelov ob njeni obali.

Pantachou Beach in Nissi Beach v Aya Napi. Če je le mogoče, se tema plažama izognite. To sta največji in najbolj priljubljeni plaži vseh gostov Aya Nape, ki slovi po masovnem turizmu in nočnih zabavah.

Polotok Karpas. Na skrajnem severovzhodnem delu Cipra se nahaja polotok z več kot 40-imi peščenimi plažami, skoraj neposeljen, stalne obiskovalke njegovih plaž pa so želve Caretta caretta, kamor prihajajo odlagati svoja jajca. Pot do polotoka je dolga, polotok pa z avtom ni prevozen in je potrebno precejšen del opraviti peš. Mi smo ga zaradi oddaljenosti izpustili.

Coral Bay. Plaža na jugozahodni strani otoka, ena redkih peščenih plaž na tem območju. Zaradi svoje plitvine primerna za družine z majhnimi otroki.
Naše dneve smo povsem posvetili kopanju in odkrivanju novih plaž, igranju in nabiranju kamenčkov, smehu in druženju ter ustvarjanju spominov. Teh pa je kot vedno nastalo ogromno.

Za vse, ki vas zanimajo stroški takega potovanja:

LETALSKE KARTE: 73€ na osebo
NAMESTITVE: povprečno 68€ na noč
NAJEM AVTOMOBILA: 61€ za cel teden + 32€ otroški sedež
OBROK V RESTAVRACIJI: za celo družino hrana in pijača: 25 – 35 €
CENE V TRGOVINI: približno enake kot pri nas
Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.