5 krajev, brez katerih ne smeš zapustiti Jordanije

Jordanija. Mističen kraj, kjer se zdi, kot bi bil v zgodbah iz 1001 noči. Arabska arhitektura, velike preproge, pisani lampiončki, vroč črni čaj in dim šiše na vsakem koraku, v ozadju pa orientalska mirna glasba. Vonj po praženih oreških te ponese daleč v neko drugo resničnost.

Prav tako smo si predstavljali naše potovanje po Jordaniji, ki je naša pričakovanja še presegla. Brez posebnega plana potovanja, a trdno odločeni, da raziščemo državo kot jo je le mogoče v umirjenem družinskem tempu. V mislih smo imeli 5 krajev, ki jih nikakor nismo želeli izpustiti in danes jih delimo z vami.

Petra. Jordanije ne moreš zapustiti brez ogleda svetovno znane Petre, ki je tudi eno izmed sedmih čudes sveta. Čudovita soteska Siq je pravzaprav vhod do celotnega območja stavb, vklesanih v skalo. Kako mogočne so, se zaveš šele na kraju samem. Z neverjetno natančnostjo so Nabatejci pred 2000 leti stavbe izklesali z vrha proti tlom, pri tem pa uporabljali stopnice, ki so si jih izdolbli kar sproti. Za najbolj doživeto izkušnjo je priporočljiv vstop v Petro zgodaj zjutraj (odprto od 6. ure dalje), ko še ni množice obiskovalcev.

Pred vhodom v Petro se nahaja muzej, kjer je odlično predstavljena zgodovina tega mesta. Za neverjeten uspeh in razvoj mesta je bila ključnega pomena strateška lega na Svileni poti ter gradnja vodnih sistemov in akvaduktov, ki se v določeni meri še danes uporabljajo na povsem enak način.
Nikakor pa ni za izpustiti tudi t.i. Little Petre, ki je zanimiva prav zaradi svojega manjšega obsega in neobljudenosti. Leži le nekaj kilometrov severno od Petre in brez vstopnine.

S klikom na sliko se odpre galerija.

Wadi Rum. To je kraj, kjer domišljija o zgodbah iz 1001 noči postane resnična. Beduini so nas odpeljali v puščavo, ki jo poznajo kot lasten žep. Obisk rdečih sipin, naravnih mostov iz skal in pitje čaja med opazovanjem sončnega zahoda je bilo naravnost pravljično. Spanje v šotorih beduinskega kampa in opazovanje tisočih in tisočih zvezd v popolni tišini ali z občasnim zvokom kamel, ki so se oglasile, pa je izkušnja, ki ostane za vedno.

Mrtvo morje. Posebno doživetje, ki ga najnižja točka na našem planetu nudi. Lebdenje v 10x bolj slani vodi od morja, občutek pa kot bi se kopal v olju. Mi smo Mrtvo morje obiskali na -398m nadmorske višine na severnem delu jezera in se namazali z njegovim blatom, ki zaradi vsebnosti številnih mineralov zdravilno vpliva na kožo in telo.

Zanimiv je bil tudi obisk Muzeja najnižje točke na svetu v kraju Safi. V njem je prikazano spreminjanje Mrtvega morja skozi zgodovino ter številni predmeti z okolice, od posod, nakita, tkanin do izredno ohranjene mumije. Nad slednjo sta bila navdušena otroka, ki sta kaj takega videla prvič.

Gora Nebo. Po razgled nad Mrtvim morjem smo se zapeljali kar 1000 m višje na goro Nebo, ki je v hebrejski Bibliji omenjena kot kraj, kjer je Mojzes dobil pogled na Obljubljeno deželo in kjer so prvi kristjani v četrtem stoletju postavili cerkev. Še danes v bližnjem kraju Madaba živi največ Jordanskih kristjanov v sicer močno prevladujoči muslimanski državi (kar 95% Jordancev je muslimanov).

Aqaba. Zaradi ugodnih letalskih povezav je vedno bolj priljubljena vstopna točka v Jordanijo. Prednost je predvsem v tem, da je letališče Aqaba trenutno edina vstopna točka v Jordanijo, kjer viza ni potrebna. Mesto je zaradi svoje strateške lege in z edinim pristaniščem Jordanije precej razvito in ima status posebnega gospodarskega območja. Visoke temperature morja skozi vse leto dajejo Aqabi ogromno možnosti za razmah turizma, kar pričajo tudi številne gradnje novih hotelov. Največje hotelske verige so si svoj košček plaže že prisvojile, javna plaža pa je prava mešanica domačink v burkah in turistk v bikinkah.

Jordanija je kot oaza miru sredi vihravega območja. Stisnjena je med Izrael z Zahodnim bregom, Sirijo, Irak in Savdsko Arabijo, preko Arabskega zaliva pa še Egipt. A večjih poostrenih varnostnih ukrepov ni zaznati. Morda na širše nemirno območje še najbolj opomnijo pogoste policijske postojanke in rentgenski pregledi pred vstopom v hotele. A prav vsak Jordanec, s komer smo imeli stik, je pokazal kar največjo prijaznost in gostoljubje. Zaposleni v turizmu, prodajalci v trgovinah ali natakarji v restavracijah, mimoidoči ali kmetje s kamelami, policaji ali vojaki, otroci in starci,… prav vsi ti v Jordaniji izrečejo dobrodošlico iz srca, pa čeprav je to včasih edina beseda, ki jo poznajo v angleščini. Na vsakem koraku slišiš »welcome to Jordan« in čutiš, da tako tudi zares mislijo.

JORDANIJA – stroški potovanja (2019)

Ugodne ponudbe za potovanje v Jordanijo najdete TUKAJ:

Cene letalskih kart od 27€ (odvisno od sezone)

Najem avtomobila: 134€ za 8 dni

Hoteli, ki bi jih priporočili (predvsem za družine):

Aqaba: DoubleTree Hilton, Jordanija
Petra: Edom Hotel, Jordanija
Mrtvo Morje: Ramada Resort Dead Sea, Jordanija

Wadi Rum (puščava) – jeep tour z nočitvijo v beduinskem campu – http://www.wadirumdesertcamp.com/

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.