Booking spletna stran

Booking platforma za iskanje namestitev je v Evropi in Sloveniji daleč najbolj priljubljena. Ponujajo skoraj 30 milijonom namestitev v 226 državah in teritorijih, torej praktično po vsem svetu. Spletna stran je pregledna in nudi vse informacije, ki jih uporabnik potrebuje. Odkar so dali možnost oglaševanja svojih nepremičnin tudi privatnim namestitvam, je postala resna konkurenca Airbnb-ju. Čeprav je bil pionir na področju storitev najemanja privatnih stanovanj, je zaradi visokih provizij za stranke običajno dražji od Bookinga. Odvisno od destinacije.

Pa smo pri rezervaciji namestitve uporabniki povsem varni?

Ne. Booking ne jamči za verodostojnost objavljenih namestitev. Čeprav redko, se prevare ali poskusi prevar dogajajo. Ravno na poskus prevare smo naleteli v ekipi Z letalom na poti, ko smo s stranko želeli opraviti rezervacijo stanovanja v središču New Yorka. Rezervacija preko spletne strani Booking je potekala povsem običajno, plačilo pa naj bi bilo zahtevano šele na destinaciji. Nekaj minut po opravljeni rezervaciji je stranka prejela mail s strani namestitve, da je za zagotovitev rezervacije potrebno celotno nakazilo v vrednosti 3.600€ na tekoči račun v Španiji.

Kako smo prepoznali prevaro

Hm, namestitev v New Yorku, ki želi plačilo na tekoči račun fizične osebe v Španiji, mimo Booking platforme,… Dejstva so kar klicala po prevari in na srečo smo bili s stranko ves čas procesa v stiku in ni naredila ničesar brez naše vednosti. S svojimi strankami smo opravili rezervacijo že najmanj 1000-krat in takoj je bilo jasno, da je nekaj narobe.

Komunikacija z Bookingom

Raje si ne predstavljamo kaj bi bilo, če bi stranka kar nakazala znesek, misleč, da je vse varno, saj je bila rezervacija opravljena preko Bookinga. Stranki smo pripravili pritožbo na Booking s pojasnilom, da se dogaja nekaj neobičajnega. Od Bookinga smo dobili v nekaj urah odgovor, da je žal rezervacija brez možnosti odpovedi in da ne morejo nič, bodo pa kontaktirali namestitev. Začelo se je dopisovanje z Bookingom, da naj odpovedo rezervacijo, ker gre tako zelo očitno za prevaro. A vedno smo dobili le odgovor, da je rezervacija žal brez možnosti odpovedi.

Detektivska akcija

Ni nam preostalo drugega kot da se odločimo za svojo raziskavo. Slike namestitev smo vnesli v Google in kmalu ugotovili, da se popolnoma isto stanovanje oddaja na različnih lokacijah v New Yorku in celo v Angliji. Isto stanovanje pač ne more obstajati na štirih lokacijah. Stanovanje se je in se še danes oddaja na vsaj treh ponudnikih rezervacij namestitev, tudi takih, ki jih uporabljamo v Sloveniji. Prepričani smo bili, da bo po teh dejstvih Booking odpravil rezervacijo stranke. A zopet prejeli odgovor, da je verjetno res nekaj narobe, a rezervacije pač ne morejo odpraviti.

Booking podpora strankam

Ker je minilo že skoraj dva dni od začetka zapleta z rezervacijo namestitve in komunikacija preko elektronske pošte z Bookingom ni bila uspešna, smo se obrnili na njihov klicni center. Končno smo dosegli, da so rezervacijo namestitve odmaknili, nam zagotovili, da lahko opravimo novo rezervacijo druge namestitve in da ni nobenih nastalih stroškov v zvezi s staro rezervacijo. Oglaševanje dotične namestitve so z Bookinga takoj umaknili.

Lahko še vedno zaupamo Bookingu?

Da. Booking je še vedno odlična spletna stran za najem namestitev in zagotavlja odlično uporabniško izkušnjo. Na nas uporabnikih pa je, da smo pozorni na morebitne prevare in zaznamo vsako potezo, ki je nenavadna ali ni v skladu z običajnim postopkom rezervacije.

Z naslednjimi ukrepi lahko precej zmanjšamo možnost prevare

  • Vedno pred rezervacijo namestitve preberimo mnenja gostov, ki nam velikokrat povedo več kot sam opis namestitve.
  • Med mnenji gostov preberemo najnovejše in tiste s slabšimi ocenami, ne samo prve, ki nam jih Booking poda. Tiste so navadno najboljše, zato da bi prepričale stranko v rezervacijo.
  • Namestitev, ki še nima ocen gostov, ne rezerviramo, razen v primeru, da nudi brezplačno odpoved ali plačilo na destinaciji. Lahko namestitev brez mnenj gostov preverimo še na drugih spletnih straneh in se prepričamo, da gre za dobro namestitev, ki se je šele začela tržiti na Bookingu.

Že samo z upoštevanjem teh treh točk bo možnost poskusa prevare zmanjšana. Uporabo spletne strani Booking vsekakor priporočamo in jo tudi mi uporabljamo, a seveda z zavedanjem, da tudi tukaj prežijo nevarnosti. Kot na vseh ostalih spletnih straneh na spletu.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.