CORONAVIRUS – INFORMACIJE ZA VSE POTNIKE, KI SE SREČUJEJO Z VPRAŠANJI GLEDE LETALSKEGA PROMETA V ČASU EPIDEMIJE

Coronavirus je ohromil potovanja. Pred potovanjem si preberite, če ima država, kamor potujete, posebna pravila ali prepovedi za vstop. Veliko držav je npr. prepovedalo vstop v državo, če ste se v zadnjih 14-ih dneh pred potovanjem gibali po državah, kjer je precej razširjen coronavirus (Italija, Iran, Kitajska). Kar pomeni, da ne morete vstopiti v državo, če npr. priletite iz Italije – vstop je zavrnjen ali vas dajo v karanteno za 14 dni. To so storile otoške države, kot so Mauritius, Maldivi, Sejšeli,… in druge v zadnjem času priljubljene destinacije med slovenskimi potniki: Jordanija, Turčija, Oman, Singapur, Šrilanka,…

Dokler bo coronavirus prisoten, bodo potovanja omejena. Sproti dopolnjene informacije lahko preverite na IATA.

Konzulat Republike Slovenije – pomoč popotnikom
+386 1 478 23 05
konzularne-zadeve.mzz@gov.si

SLOVENIJA

LETALIŠČE LJUBLJANA

Letališče Jožeta Pučnika obratuje okrnjeno, vse več letalskih družb odpoveduje lete: Swiss Airlines v Zürich, Lufthansa do Münchna in Frankfurta, AirSerbia do Beograda, Brussels Airlines do Bruslja, Montenegro Airlines do Podgorice, LOT do Varšave, Trade Air do Hurghade.
Ažurne informacije v coronavirus obdobju lahko spremljate direktno na spletni strani letališča (Fraport Slovenija).

S torkom, 17.3.2020 se letališče Jožeta Pučnika zapira! (vir-1).

ITALIJA

Slovenija je zaprla mejo z Italijo (11.3. ob 18.uri). Vstop v Slovenijo je od zdaj mogoč samo na šestih mejnih prehodih pod posebnimi pogoji. Slovenski državljani bodo mejo lahko prečkali (vir-1).

LETALIŠČA V ITALIJI

Celotna država Italija je od 9.3.2020 v karanteni. Potniki lahko pridobite najnovejše informacije o letališčih v Italiji na spodnjih povezavah:

Najbolj ažurne informacije o letališčih v Italiji pa lahko spremljate na Facebook straneh AeroportiLombardi.it in Milan Airports in Venezia Airport.

AVSTRIJA

Z dnem 16.3.2020 Avstrija odpoveduje vse lete iz Španije, Francije in Švice, poleti iz Italije, Kitajske, Irana in Južne Koreje so že več dni odpovedani.
Od 13.3.2020 so prekinjeni tudi direktni leti med Avstrijo in ZDA, z izjemo:

  • Austrian Airlines z Dunaja v Chicago
  • Lufthansa iz Frankfurta v Chicago in New York (Newark/EWR)
  • SWISS iz Zuricha v Chicago in New York (Newark/EWR)
  • Brussels Airlines iz Bruslja v Washington

Letalske povezave med Evropo in Kanado še vedno delujejo (Austrian, vir-1).

Najnovejše informacije o letališču Dunaj (Viennaairport) in prihodih/odhodih letal (departures/arrivals).

HRVAŠKA

Hrvaška uvaja obvezno karanteno (14 dni) za potnike, ki prihajajo iz držav z visoko stopnjo epidemije (Italija, Singapur, Japonska, Kitajska, Južna Koreja, Hong Kong, Iran). Za potnike, ki prehajajo z ostalih držav epidemije (trenutno so na seznamu Bela Krajina v Sloveniji, Avstrija, Španija, Francija, Nemčija, Anglija, Nizozemska, Švedska, Malezija,…) je ob znakih obolenja predvidena 14-dnevna karantena. Potniki brez znakov obolenja, ki se v zadnjih 14-ih dneh niso nahajali na območju z visoko stopnjo epidemije, lahko vstopijo v Slovenijo brez karantene (HZJZ).
Če vam letalska družba prepove vkrcanje na letalo s končno destinacijo Zagreb (največkrat z razlogom, ker niste hrvaški državljani), pokličite Konzulat RS na +386 1 478 23 05, da vam pomagajo do potrdila, da boste zapustili Hrvaško takoj ob pristanku. Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili, da Slovenski državljani lahko prispejo na letališče Zagreb in nemudoma zapustijo Hrvaško (vir: telefonski pogovor s Konzulatom RS).

MADŽARSKA

Madžarska vlada je z dekretom 16. marca 2020 ob 24:00 uri zaprla svoje kopenske, zračne in vodne meje za vse potnike, razen za državljane Madžarske, osebe s prebivališčem v HU ter državljane EGS z dovoljenjem za prebivanje na Madžarskem.
Za tujce velja prepoved vstopa tudi na letališču v Budimpešti (obvestilo s strani Slovenskega veleposlaništva v Budimpešti).

Potniki na družbenih omrežjih sicer poročajo, da Slovence preko Slovensko-Madžarske meje spustijo, vendar zelo verjetno ne bodo spuščali na letalo za Budimpešto potnikov, ki niso Madžari.

ZDA

ZDA od petka 13.3. za 30 dni ukinjajo vsa potovanja iz Evrope v ZDA, omejitev ne velja za Združeno kraljestvo in držav izven Šengenskega območja, med katerimi je Slovenija, ne pa tudi Hrvaška.
Države schengenskega območja: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Švica (vir-1).

LETALSKE DRUŽBE MED CORONAVIRUS EPIDEMIJO

AIR EUROPA je odpovedala lete iz/v letališče Milano do 31.3.2020, za vse ostale lete iz Italije do 31.3.2020 pa nudijo spremembo datuma (z doplačilom, če je letalska karta dražja od prvotne) ali spremembo destinacije do 15.6.2020 (Air Europa).

AIR FRANCE in KLM omogočata brezplačno spremembo datuma leta. Spremembo lahko naredite do 31.3. in prestavite let do 31.5. ali pridobite voucher z veljavnostjo 1 leta, ki ga lahko koristite za enako ali drugo destinacijo. Prav tako lahko prestavite let iz/v Italijo, če je let planiran do 30.4.2020. Prestavite ga lahko na kasnejši datum odhoda do vključno 31.5.2020 (AirFrance, KLM).

ALITALIA z dnem 9.3.2020 do začetka aprila ukinja vse lete iz/na letališče Milan Malpensa in Milan Linate (vir-1, vir-2). Če ste letalsko karto kupili direktno pri letalskemu prevozniku, jim lahko pišete na documentation@alitalia.com (navesti je potrebno booking number in ticket number).

BRITISH AIRLINES je odpovedal številne lete v/iz severne Italije. Potnikom, ki imajo let do 16.3.2020 nudi brezplačno spremembo leta v naslendnjih 12-ih mesecih (British Airlines).

EASYJET je odpovedal vse lete iz/v Italijo med 10.3. in 3.4.2020 (update 11.3., vir-1). V primeru odpovedanega leta vam nudijo vračilo denarja ali izbiro drugega leta. S širitvijo virusa se odpovedujejo tudi drugi leti po Evropi. Več informacij na njihovi spletni strani (Easyjet).

EMIRATES nudi spremembo leta pod določenimi pogoji, če zaradi državnih prepovedi odhodne ali ciljne destinacije ne morete potovati (Emirates).

LUFTHANSA GROUP (Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines in Air Dolomiti) omogoča brezplačno spremembo leta vsem, ki bi morali leteti do 30.4.2020. Let lahko prestavite na odhod do 31.12.2020 (Lufthansa).

QATAR AIRWAYS omogoča brezplačno spremembo leta vsem, ki bi morali leteti do 30.4.2020. Let lahko prestavite na odhod do 31.5.2020 (Qatar).

RYANAIR je do 8.4.2020 odpovedal vse notranje lete v Italiji in vse mednarodne lete iz/v Italijo (update Ryanair) Posledično so zmanjšani leti tudi v druge države EU – trenutno (10.3.) Slovaške, Češke, Malte, Madžarske in Romunije (vir-1, Ryanair). Obrazložitev po državah na njihovi spletni strani (Ryanair specific countries).

SAS za vse letalske karte, kupljene pred 12.3.2020 z datumom potovanja do vključno 30.4.2020 nudi brezplačno spremembo leta za potovanja do 20.11.2020, doplača se le razliko v ceni, če je nova letalska karta dražja (SAS).

TAP PORTUGAL je za marec in april odpovedal 3500 poletov, kar predstavlja cca. 7% njihovih poletov v marcu in 11% v aprilu. Hkrati TAP Portugal za vse nakupe letalskih kart med 8. in 31. marcem nudi brezplačno spremembo letov (TAP).

TURKISH AIRLINES je naznanil, da do 17. aprila 2020 ukinja lete iz 9-ih evropskih držav. Na seznamu držav pri katerih je Turkish Airlines odpovedal odhodne lete so: Nemčija, Francija, Španija, Norveška, Danska, Belgija, Avstrija, Švedska in Nizozemska (vir-1). Leti iz Slovenije so odpovedani zaradi zaprtja letališča Jožeta Pučnika z dnem 17.3.2020. Že prej je odpovedal vse lete v/iz Italije, Kitajske, Irana in Južne Koreje do 1.4.2020. Potniki lahko spremenijo datum potovanja ali zahtevajo vračilo denarja (vir-1).

Vsi potniki, ki bodo kupili letalsko karto, imajo možnost prve spremembe datuma potovanja brezplačno. Če je bila karta kupljena pred 12.3.2020 za potovanje do 31.12.2020, je prva sprememba leta brezplačna vse do začetka potovanja (doplača se le razlika v ceni, če je nova letalska karta dražja). Če novega datuma potovanja še ne veste, lahko zaprosite za t.i. “open ticket” in določite datum potovanja kasneje. Več informacij na spletni strani letalskega prevoznika (Turkish).
V kontakt s Turkish Airlines lahko stopite preko slovenske poslovalnice na tel.št. 01/ 888 84 96 ali preko emaila ljuticketing@thy.com.

WIZZ AIR za vse odpovedane lete obvesti potnike po emailu in avtomatsko vrne 120% vrednosti nakupa letalskih kart v obliki voucherja, ki ga bodo lahko potniki uporabili v naslednjiuh 24-ih mesecih. Potniki bodo lahko namesto voucherja zahtevali vračilo denarja. V tem primeru bodo dobili 100% (znesek, ki so ga vplačali za letalske karte) (Wizz).

Če letalske družbe, ki jo iščete, ne najdete na tem seznamu, vam priporočamo, da v Google zapišete ime letalske družbe in “coronavirus” ter na ta način prejmete najnovejše informacije.

NAMESTITVE

AIRBNB je objavil nova pravila odpovedi zaradi trenutne situacije s Coronavirusom. Za vse rezervacije, narejene pred 29.2.2020 za čas najema namestitve do 4.4.2020, bodo vrnili denar (najemnina+Airbnb provizija), če:

  • je rezervacija namestitve v Italiji, na Kitajskem ali Južni Koreji
  • če je rezervacija namestitve v drugi državi, začetek potovanja (odhodno letališče) pa v Italiji, na Kitajskem ali Južni Koreji

Več informacij na spletni strani ponudnika najema namestitev (Airbnb).

BOOKING spreminja pravila in nudi možnost vračila denarja, različno glede na državo potovanja. Več informacij na njihovi spletni strani (Booking).

PREVOZI MED CORONAVIRUS EPIDEMIJO

GOOPTI sporoča, da so vsi prevozi iz/v Italijo so od 12. marca do vključno 3. aprila ODPOVEDANI zaradi varnostnih ukrepov v zvezi s širjenjem koronavirusa. Od 16.3 so ODPOVEDANI tudi vsi prevozi znotraj države ter na relacijah s Hrvaško in z Avstrijo. Rezervacije prevozov znotraj teh terminov ne bodo mogoče. Potnikom bomo vse stroške prevoza povrnili v obliki kode za popust za prihodnje rezervacije. Potniki bodo obveščeni po sms-u in e-mailu (GoOpti).

PREVOZ.ORG je v petek 13.3.2020 ob 22:00 vse storitve do nadaljnjega zaustavili. Storitev bo ponovno na voljo takoj ko se stanje v Sloveniji normalizira (Prevoz.org).

Informacije bomo sproti posodabljali, vljudno vabljeni, da v komentar zapišete, če imate najnovejše informacije glede letališč ali letalskega prometa. Dokler bo coronavirus prisoten, bodo potovanja omejena.

Druge vsebine s področja potovanj si lahko preberete na našem BLOGU.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.