Ukrajinska vojna in potovanja

Ukrajinska vojna in potovanjaLetalske družbe skrbno spremljajo dogajanje v Ukrajini ter se na situacijo odzivajo izredno hitro. Potniška letala v vojnih razmerah nemudoma prenehajo voziti na območja, kjer varnost potnikov ni več na najvišji možni ravni. Prav tako so poti letal preusmerjene in se izogibajo preletu zračnega prostora, ki je v vojni.

Dogajanje letal v vsakem trenutku lahko spremljamo na spletni strani Flightradar24, kjer je vidno, da je zračni prostor nad Ukrajino, Moldavijo in južnim delom Belorusije prazen.

Vse polete v Ukrajino in Moldavijo so že odpovedale vse letalske družbe, KLM pa celo polet v Moskvo zaradi varnosti osebja, ki bi moral tam prenočiti.

Odpoved leta v Ukrajino in sosednje države – kaj narediti?

Kaj narediti v primeru, da imamo kupljeno letalsko vozovnico za potovanje v Ukrajino, Moldavijo, Belorusijo ali Rusijo? Naš nasvet je, da v primeru, ko letalske karte nimajo možnosti vračila denarja že v osnovi, počakamo. Letalske družbe bodo zagotovo same odpovedale polet. V takem primeru nam letalska družba ponudi vračilo denarja ali vrednost v obliki voucherja, ki ga lahko porabimo za drugo destinacijo.

A vračilo denarja mora biti v primeru odpovedi s strani letalske družbe vedno ena izmed možnosti, ki nam pripada po zakonodaji EU. Več o pravicah potnikov smo pisali v naši objavi Pravice potnikov v letalskem prometu.

Moramo zaradi stanja v Ukrajini odpovedati potovanja v preostali del sveta? Vsekakor ne. Ukrajinska vojna na naše potovanje v Mehiko, na Kanarske otoke ali na Maldive ne bo vplivala.