PARIZ.

Pet dni, pet polnih dni, pet napornih dni. Pet nepozabnih dni.

No, pa gremo končno v Disneyland. Moja želja že iz otroštva, na katero sem kasneje malo pozabila, zdaj, ko pa sta otroka že ravno prav velika, pa se je spet prebudila. Ok, let’s do it. Ko so mi pri Z letalom na poti našli najbolj ugodne karte, sem se lotila iskanja hotelov. Čeprav me je zelo mikalo, da bi spali v Disneylandu, je bila cena tako visoka, da sem se odločila, da raje rezerviram nekaj v bližini. Rezervirala sem Modern Apartment Near Disneyland Paris za 300 eur za dve noči, kar je, glede na ponudbo, precej ugodno. Stanovanje je v zelo lepi soseski, blizu šoping centra in blizu avtobusne postaje, od tam pa te avtobus pripelje direkt do Disneylanda v 7 minutah.

Disneyland za začetek

Zjutraj se zgodaj zbudimo, pojemo zajtrk in akcija.

Moja prva misel po parih urah. Pa saj Disneyland ni nič posebnega. Seveda, super je, lepo je, dogaja se, ampak saj je enako tudi v Gardalandu. Ki je bližje. In ki je cenejši. Ampak potem… Potem pa sem videla parado. To? To pa je wow! V trenutku sem spremenila mnenje, pa glavnega dela še videla nisem. Kocine pokonc! Vsi risani junaki, plesalci, muzika, vriskajoča množica ljudi… Vse kar lahko rečem je, NOROOO!

Kasneje smo šli še malo po atrakcijah, pa na kosilo in kavo, potem pa je bil čas, da se odločimo, če bomo ostali na ognjemetu. Ognjemet je šele ob 11 zvečer, mi pa smo bili pokonci že od 7 zjutraj in ob 8 zvečer že res kar precej utrujeni. Vseeno je to nekaj, kar pač moraš doživet, če si v Disneylandu, ampak, a bo sploh kdo z malimi otroki čakal do 11 zvečer. Kaj če bomo, hmm, sami? A je sploh varno?

Take in podobne bedarije so mi šle za trenutek po glavi, pa sem si vseeno rekla, ah pa kaj, to bomo doživeli, pa tudi če sami. No, nismo bili sami! Ob pol 11 zvečer je pred gradom že sedela nepregledna množica ljudi in komaj smo dobili prostor, da smo se nekam zbasali. In potem se je začelo. Lars je omagal ravno pred začetkom, na mojih ramah, tako da sem si cel show (cca 20 minut) ogledala z 20+ kg težko utežjo, pa še snemala sem zraven. Pa niso slabi posnetki! 😉 Vse se da, če se hoče! No, ta show pa… zato je Disneyland, Disneyland! Drug nivo! Res. Ta show je bil nekaj najlepšega, kar sem kdajkoli doživela. Tako me je prevzelo, da so mi tekle solze. Bilo je noro! To je pač nekaj, kar moraš vsaj enkrat v življenju doživeti.

Pariz za nadaljevanje

Po dveh zelo napornih dnevih, ko sem jaz že imela vse naštudirano, kako priti do Pariza, samo se na koncu odločili, da vzamemo taksi. Cena za dve družini (kombi) je bila 90 eur.

Prispeli smo v ful lušten hotel, ki je bil med najugodnejšimi v času mojega iskanja, Novotel Paris 20 Belleville. Hotel je dokaj nov, lepo opremljen, čist, in (za Pariz in današnje čase) za normalno ceno. Vsaj mi smo jo imeli. Zajtrk je bilo treba doplačati 20 eur na odraslo osebo (otroci zastonj), ampak za moje pojme ni vreden svojega denarja, tako da smo šli naslednji dan raje v pekarno, ki je par korakov stran.

Kavarna z dušo in Galerija Lafayette

In smo se šli turiste tri dni. Prva postojanka je bila Angelina, kavarna z dušo, z dolgoletno tradicijo (skoraj 120 let), kamor je svoje čase rada zahajala Coco Chanel. Pravijo, da je to najboljša vroča čokolada v Parizu in seveda smo morali probati. Meni je bila všeč, kar za kavo ne morem reči 😉 Natakarica je bila zelo prijazna, ko je zagledala naše male mulce, je prinesla pobarvanke in barvice, nam pa deset minut miru. 😉

Od Angeline sprehod do Louvra, za malico Macaroni, ustavljanje za pit, pa za slikat, pa mazat s sončno kremo, potem pa na podzemno in do Galerije Lafayette, ki je wow, tudi če ne greš v šoping, na strehi pa ima fantastičen razgled, ki ga ne smeš zamuditi.

Eifflov stolp

Na lov za kosilo, ker je večino restavracij do 7 zvečer zaprtih, potem pa do Eifflovega stolpa. Nisem ga videla prvič, ampak mi vedno vzame sapo. Lep je in vreden ogleda. Deset dni pred potovanjem sem hotela kupiti vstopnice preko spleta, pa je bilo že vse zasedeno, ampak smo šli vseeno probat srečo, če jih dobimo. Pred nami se je ravno odprla nova vrsta (drugače čakaš tudi po uro in več) in karte smo dobili v petih minutah. Oh yes! 67 eur za vse štiri, do vrha (top floor, do kamor pač gre). Fantastičen razgled, lokalček, gugalnice, šampanjec za 15 eur v plastičnem kozarcu na vrhu, ki si ga midva nisva privoščila ;), veter in kup turistov. Fajn je bilo 🙂 Ko smo šli nazaj dol, smo se dobili s prijatelji, šli na waflje in palačinke s čokolado in počakali, da je ura 22h, da se prižgejo luči. Wow! Vsako polno uro pet minut utripajo in pogled je veličasten. Definitivno se tudi z malimi otroci splača počakati na ta prizor.

S prijatelji

Naslednji dan smo se dobili s prijatelji Parižani, ki so nam pokazali neturističen del Pariza. Stara železniška postaja, kjer je nekakšna odprta kuhinja, lokali, različna kulinarika, igralni aparati, dobra muzika, in res fajn vzdušje. Potem pa na sprehod ob Seni in na sladoled za 4 eure (naši otroci niso navajeni na tako male kepice :))) Pristali smo v delu Pariza kjer so luštni lokalčki, kjer mrgoli ljudi, kjer še niso slišali za socialno distanco 😉 in kjer si predstavljaš, da tam v tisti množici tudi ti sediš, čiliraš in debatiraš. Ampak ne, imamo otroke 😉

Presenečenje za otroke

Vsak dan smo prehodili od 10 – 15 kilometrov, in najina otroka naju vsakič znova presenetita, od kje jima toliko energije. Zadnji dan smo imeli za otroke eno presenečenje. Muzej balonov. V zanimivem delu Pariza, kjer je polno igral in je res fajn plac za otroke, se nahaja tudi Muzej Balonov (Pop Air Balloon Museum, za družinsko karto smo odšteli 60 eur). Velika hala, kjer je ogromen bazen z žogicami, pa milni mehurčki, pa baloni, kjer se lahko slikaš, pa sobe kjer se podiš za baloni, pa… pa na koncu lokalček in sladoled za 7 eurov. Ja, ne nehajo presenečati :)))

Super dan, ura je šla čisto prehitro in mi smo imeli samo še toliko časa, da gremo do Moulin Rouge, pogledat koliko stanejo karte, če še kdaj prideva sama v Pariz (ta show je na moji wish listi), pa na hitro kavo v Starbucks in potem nazaj do hotela, kjer nas je čakal taksi, da nas odpelje do letališča. Seveda smo zamujali, tako da smo do hotela tekli, pa še deževati je začelo. Za konec našega izleta po Parizu, kakor se spodobi, da ga izkoristiš do zadnje minute. 🙂

Bilo je noro in takoj bi ponovila. Ampak je še toliko destinacij, ki jih želimo raziskati. In ena prihaja kmalu. Z letalom na poti nam je že poiskal letalske karte… 😀

Svoje vtise zadnjega potovanja je za Z letalom na poti napisala Nina Bajde, 100% in love v potovanja. Spremljate jo lahko na Instagram profilu @100percentinlove in @happymomentsaroundtheworld

Top akcije za potovanje v Pariz pa si lahko ogledate TUKAJ.