Turistični boni so odprli ogromno vprašanj. Dnevno prejmem ogromno sporočil z najrazličnejšimi vprašanji.

Kdaj jih dobimo? Kje se bodo turistični boni lahko koristili? Bomo morali vse naenkrat porabiti? Lahko podarim bon prijateljici, sosedi, bratu? Se lahko turistični boni koristijo v sklopu poletnega tabora, kamor gre otrok poleti?

Precej sprememb in s tem zmede je nastalo pri oblikovanju akcije turističnih bonov. Zdaj je zadeva že uradno izdana in potrjena z objavo v Uradnem listu RS, zato so odgovori že jasni.

Kdaj prejmemo turistične bone?

Turistični boni ne bodo izdani v fizični obliki, ampak le kot dobroimetje vsake osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020. Otroci letnik 2003 in mlajši bodo prejeli dobroimetje v višini 50€, starejši 200€.

Kje se bodo turistični boni lahko koristili?

V hotelih, penzionih, turističnih kmetijah, avtokampih, planinskih domovih in zasebnih sobah, kjer imajo prijavljeno dejavnost na področju turizma. Bon se lahko unovči za storitev samo nočitve ali nočitve z zajtrkom.
Namestitev mora biti poslovni subjekt, ki opravlja dejavnost:

  • 100 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
  • 201 – Počitniški domovi in letovišča,
  • 202 – Turistične kmetije s sobami,
  • 203 – Oddajanje zasebnih sob gostom,
  • 204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča,
  • 209 – Druge nastanitve za krajši čas,
  • 300 – Dejavnost avtokampov, taborov.

Kako poteka koriščenje bonov?

Enostavno. Ob prijavi v namestitev na recepciji poveste, da boste koristili bone in izpolnite obrazec, ki vam ga predloži namestitev.

Se bodo morali turistični boni v celotnem znesku naenkrat porabiti? Jih lahko že začnem koristiti in do kdaj se lahko porabijo?

Ne. Z dobroimetja se vam bo odšteval znesek porabljenega bona in ga boste lahko koristili v več delih. Bone lahko začnete koristiti z nočitvijo 19.-20.6.2020 in jih lahko koristite vse do zadnje nočitve 30.-31.12.2020.

Komu lahko podarim turistični bon?

Boni se lahko prenašajo med babicami, otroki, vnuki, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v zvezi istospolnih partnerjev, zakonitimi zastopniki otrok. Ne morejo pa se prenašati med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.
Bon lahko prenesete na drugo osebo le v celoti in samo enkrat (druga oseba ga ne more prenesti naprej).

Ali otrok bon lahko unovči, ko gre na počitnice s tretjo osebo (npr. starimi starši, sosedi, športnim klubom…)?

Lahko. Spodaj odgovor FURS z linki do obrazcev.
Če bon za upravičenca, ki ima zakonitega zastopnika oziroma skrbnika (otrok ali polnoletna oseba, ki je postavljena pod skrbništvo), unovči oseba, ki ni njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, mora ponudniku storitev predložiti obrazec Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi,  ki jo podpiše zakoniti zastopnik oziroma skrbnik mladoletnega upravičenca. Tretja oseba na podlagi te izjave lahko pri ponudniku storitev opravi pisno potrditev unovčenja bona na predpisanem obrazcu Potrditev unovčitve bona, in sicer tako, da ga izpolni, podpiše ter priloži kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca.

Ali bom za koriščenje turističnih bonov moral plačati dohodnino? Se mi bo prihodek od turističnih bonov upošteval pri socialnih transferjih (otroški dodatek, plačilo vrtca itd.)?

Od bona se ne plača dohodnine in se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev.

Ali lahko na spletnih iskalnikih, npr. Bookingu poiščem in rezerviram namestitev?

Lahko. A potrebno je le paziti, da izberete možnost Brez predplačila – plačilo v namestitvi in ne plačate direktno Bookingu. Pred iskanjem si obvezno vklopite filter in poiščite želeno namestitev (primer narejen TUKAJ).

VEČ INFORMACIJ

Klicni center za turistične bone: 08 200 1005

Delovni čas klicnega centra:

  • Ponedeljek, torek in četrtek: od 8. do 15. ure
  • Sreda: od 7. do 17. ure
  • Petek: od 8. do 13. ure

Več vsebin o potovanjih najdeš na našem BLOGU.