SEMAFOR – Pravila za prehajanje slovenske meje

Prehajanje slovenske meje in potovanja v ostale države

Prehajanje slovenske mejeposodobljeno 10.06.2021

Potovanja iz Slovenije so dovoljena, še vedno pa je potrebno upoštevati omejitve države, kamor potujemo.
Desetdnevno karanteno je pri povratku v Slovenijo mogoče prekiniti s PCR testom 5. dan karantene.

Prehajanje slovenske meje – karantena in izjeme.

NOVO! Za povratek v Slovenijo je dovolj tudi hitri test – podrobnosti spodaj.

Karantena ni odrejena osebi, ki opravi:

 1. prehajanje slovenske meje s predložitvijo negativnega rezultata PCR ali HITREGA TESTA, ki ne sme biti starejši od 48ur od odvzema brisa. Test mora biti opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji. Hitri test, opravljenem v Turčiji, mora biti naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov (priloga 1, ANNEX I: Common list of rapid antigen tests). Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama, ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo. PCR testi iz tretjih držav (razen naštetih izjem) niso priznani;
 2. prehajanje slovenske meje z zdravniškim potrdilom ali potrdilom o pozitivnem testu, ki je starejši od 10 dni in ne več kot 6 mesecev;
 3. prehajanje slovenske meje s potrdilom o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:

drugega odmerka cepiva Pfizer najmanj 7 dni,
drugega odmerka cepiva Moderna najmanj 14 dni,
-prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni,
-prvega odmerka cepiva Johnson in Johnson najmanj 14 dni,
drugega odmerka cepiva Sputnik V najmanj 14 dni,
drugega odmerka cepiva Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
drugega odmerka cepiva Sinopharm najmanj 14 dni.

Brez karantene ali testa je vstop dovoljen tudi za prebolevnike, ki so se najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Več TUKAJ.

4. prehajanje slovenske meje otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo;

5. prehajanje slovenske meje osebam, ki nudijo oskrbo ali nego družinskim članom, izvajajo vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga imajo v lasti, najemu ali uporabi in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje, če predložijo negativni rezultat PCR ali HAG test, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.

Ostale izjeme, ki sicer niso povezane s turističnimi potovanji, so navedene TUKAJ.

 

Rdeče države

Države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ali administrativne enote držav so uvrščene na rdeči seznam. Osebo, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za 10 dni, razen ob izjemah kot opisano zgoraj. Karanteno se lahko 5. dan prekine z negativnim PCR testom.

Seznam rdečih držav se nahaja spodaj.

POMEMBNO!
Nekatere države s seznamov še ne sprejemajo potnikov za nenujna (turistična) potovanja.
Uradna spletna stran EU z informacijami glede vsake posamezne države EU je dostopna TUKAJ.
Spletna stran s koristnimi informacijami glede Covid omejitev za vsako posamezno državo je dostopna TUKAJ.

Najnovejše informacije za prehajanje slovenske meje prejmeš na:
Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa
01 514 70 01, info.koronavirus@policija.si
Informacije za popotnike
01 478 23 05 (uradne ure pon, sre, pet), konzularne-zadeve.mzz@gov.si

NOVO! Določena sta temno rdeči in rdeči seznam, ki ločita države na visoko rizične in rizične, prehajanje slovenske meje pa se pri tem ne spremeni. Oseba, ki prehaja mejo iz temno rdeče ali rdeče države, potrebuje negativni PCR test, potrdilo o preboleli bolezni ali potrdilo o cepljenju (splošne izjeme). Še vedno veljajo tudi posebne izjeme, ki so objavljene na Prehajanje meja.

 

Države v naši bližini – omejitve

Hrvaška
~ Potreben hitri (48ur) ali PCR (72ur) test, razen za prebolele in cepljene. Izpolniti je potrebno spletni obrazec.
~ Vstop na Hrvaško brez testa je mogoč za cepljene:
**14 dni po prejemu zadnjega odmerka cepiva ali
**od 22. dneva do največ 42. dneva po prvem odmerku Pfeizer in Moderna
**od 22. dneva do največ 84. dneva po prvem odmerku AstraZeneca
**s prvim odmerkom kateregakoli cepiva po prebolelosti v zadnjih 180 dneh – vstop brez testa se podaljša za 6 mesecev po cepljenju
~ Vstop na Hrvaško brez testa je mogoč tudi prebolelim, ki imajo pozitiven PCR test, starejši od 11 dni, vendar ne več kot 180 dni.
~ Otroci pod 12 let so izjema in testa ne potrebujejo.

Italija
~ 48 ur pred vstopom PCR ali hitri test, razen za otroke, mlajše od 2 let in osebe v tranzitu.
~ prebolevnost in precepljenost se trenutno še ne upoštevata
~ NOVO! izpolniti je potrebno spletni obrazec European Digital Passenger Locator Form (dPLF), tudi za tranzit.

Avstrija
zahteva 72 ur pred vstopom PCR ali hitri test. Med izjeme, ki lahko vstopijo v Avstrijo brez PCR testa, sodijo:
~ osebe v tranzitu
~ otroci pod 10 let
~ osebe, ki so prebolele virus v zadnjih 6 mesecih in to dokazujejo s pozitivnim PCR testom ali zdravniškim potrdilom. Kot dokaz prebolelosti velja tudi dokaz protiteles in sicer 3 mesece od opravljenega testa.
~ osebe, ki so prejele prvi odmerek cepiva vsaj 22 dni pred vstopom – prvi odmerek je dovolj za prehajanje 3 mesece, po drugem oz. zadnjem predvidenem odmerku pa je vstop v Avstrijo brez testa dovoljen 6 mesecev. Priznana cepiva v Avstriji so Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm.
Obvezno je potrebno izpolniti spletni obrazec Pre-Travel-Clearance, razen za osebe v tranzitu.

Madžarska
~ Vstop na Madžarsko je dovoljen slovenskim državljanom, če so cepljenje opravili v Sloveniji ali na Madžarskem. Na Madžarko lahko vstopijo cepljeni, ki ustrezajo pravilom za prehajanje slovenske meje (glej zgoraj pri Sloveniji). Pravila o prehajanju mej veljajo za vstop na Madžarsko enako kot so zapisana pravila za vstop v Slovenijo. Po informacijah slovenskega veleposlaništva to pomeni, da slovenski državljani s potrdilom o cepljenju vstopijo na Madžarsko, ne da bi morali v karanteno.
~ Za vse ostale potnike je še vedno poostren nadzor nad vstopom na Madžarsko. Vstop je mogoč le v izjemnih primerih – npr. tranzit in le na treh glavnih mejnih prehodih Dolga vas, Pince in Hodoš.Tranzit je dovoljen le čez dan med 5. in 22. uro in le po avtocestah in nekaterih glavnih cestah.
~ Poslovna potovanja so dovoljena le s potrdilom oz. vabilom madžarskega poslovnega partnerja.

Bosna in Hercegovina – PCR test ne sme biti starejši od 48ur, mladoletni otroci v spremstvu staršev ne potrebujejo testa. Za tranzit čez Neum ni potrebno imeti dodatnih dokazil.

Srbija – PCR test ne sme biti starejši od 48ur, otroci do pod 12 let v spremstvu staršev ne potrebujejo testa.

Vstop brez testa je mogoč tudi s potrdilom o prejemu dveh odmerkov cepiva oz. enem odmerku AstraZenece, potrdilom o prebolelosti (ne sme biti starejše od 180 dni) ali potrdilom o prebolelosti in dodatno enem odmerku cepiva (prejem cepiva znotraj 8 mesecev prebolelosti). Otroci do 15. keta lahko potujejo brez testa, če potujejo z ožjimi družinskimi člani, ki sodijo med te izjeme.

Nemčija
Za vstop v Nemčijo je potrebno:
~ izpolnitev spletne prijave na www.einreiseanmeldung.de (s seboj imate lahko tiskano ali digitalno kopijo izpolnjenega obrazca)
~ obvezen PCR test (72ur) ali hitri (48ur) test, razen za precepljene (14 dni po prvem odmerku cepiva – tudi Astre) ali prebolele (pozitiven PCR izvid, starejši od 28 dni in mlajši od 6 mesecev)
~ otroci pod 6 let testa ne potrebujejo
~ potniki v tranzitu ne potrebujejo izpolniti obrazca ali imeti PCR testa (ga pa potrebujejo na letališču!)
Vsi potniki, ki v Nemčijo pripotujejo z letalom, morajo dokazila o negativnem izvidu testiranja, o prebolelosti ali o polnem cepljenju obvezno predložiti že pred vstopom v Nemčijo. To velja tudi za vse potnike, ki preko nemških letališč opravljajo tranzitno potovanje.

 

Omejitve nekaterih destinacij, trenutno zanimivih za potovanja

Omejitve in pravila držav se ves čas spreminjajo, zato vam priporočamo, da pred potovanjem pokličete na slovensko veleposlaništvo ali konzulat v državi, kamor potujete in se pozanimate o najnovejših pogojih za vstop v želeno državo.

Albanija – PCR test ni potreben.
Ciper – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, ponovno testiranje ob prihodu na Ciper na lastne stroške, otroci do 12. leta testiranja ne potrebujejo. Cepljeni so izjema in ne potrebujejo testiranj (prvi dan po končanem drugem odmerku cepiva oz. 14 dni po cepivu Johnson&Johnson).
Dominikanska Republika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete).
Egipt – PCR ne sme biti starejši od 72ur, lahko pa se ga naredi pri vstopu v Egipt (cena 30$), če je let direkten, brez prestopanja in če letalska družba to dovoljuje. Otroci do 6. leta testa ne potrebujejo.
Francija – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, ponovno testiranje ob prihodu na v Francijo, otroci do 11. leta testiranja ne potrebujejo.
Grčija – vstop dovoljen s PCR testom (72ur), razen za cepljene (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali prebolele (več kot 2 meseca in manj kot 9 mesecev nazaj); otroci do 6. leta testa ne potrebujejo.
Kostarika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete).
Maldivi – PCR test ne sme biti starejši od 96ur, testiranje tudi za otroke, ki so starejši od 1 leta.
Malta – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, testiranje tudi za vse otroke in dojenčke. Preboleli in precepljeni niso izjema.
Mehika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete).
Portugalska – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, otroci do 2. leta testa ne potrebujejo.
Španija – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, otroci do 6. leta testa ne potrebujejo (na potrdilu PCR testa mora biti zapisana številka potnega lista ali osebne izkaznice).
Tanzanija (Zanzibar) – vstop v državo s PCR testom, ki ne sme biti starejši od 72ur
Turčija – vstop dovoljen s PCR testom (72ur) ali hitrim testom (48ur), razen za cepljene (14 dni po cepljenju) ali prebolele v zadnjih 6 mesecih; otroci do 6. leta testa ne potrebujejo. Pozor! Slovensko veleposlaništvo v Ankari
UAE – Dubaj – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, Abu Dhabi se lahko obišče brez karantene po 10 dneh bivanja v Dubaju.

 

Temno rdeči seznam

Na seznam je dodana Irska, črtana pa Švedska.

Države članice EU/schengenskega območja

 1. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje Guyane
 2. Irska
 3. Lihtenštajn
 4. Litva (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Sostinės regionas
 5. Švedska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Övre Norrland

Tretje države:

 1. Argentina
 2. Bahrajn
 3. Bocvana
 4. Bolivija
 5. Brazilija
 6. Čile
 7. Egipt
 8. Ekvador
 9. Esvatini
 10. Gruzija
 11. Indija
 12. Iran
 13. Južna Afrika
 14. Katar
 15. Kolumbija
 16. Kostarika
 17. Kuvajt
 18. Lesoto
 19. Malavi
 20. Maldivi
 21. Mehika
 22. Mozambik
 23. Nepal
 24. Paragvaj
 25. Peru
 26. Sejšeli
 27. Sirija
 28. Sudan
 29. Surinam
 30. Tanzanija
 31. Trinidad in Tobago
 32. Tunizija
 33. Urugvaj
 34. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
 35. Zambija
 36. Zelenortski otoki
 37. Zimbabve

Spremembe na rdečem seznamu držav

S seznama so črtane nekatere administrativne enote Avstrije – Kärnten, Steiermark, Oberösterreich in Tirol, Bolgarija, Ciper, Češka, administrativna enota Jadranska Hrvatska – Istra, Kvarner, Dalmacija, večina administrativnih enot Italije, Luksemburg, Madžarska, Monako, Nemčija, Poljska, San Marino, Slovaška, Švica in Vatikan, pa tudi administrativan enota Cataluña v ŠpanijiBarcelona.

Od tretjih držav so s seznama črtane Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Srbija.

Na seznam so dodani Azori, od tretjih držav pa Turčija.

Rdeči seznam

Države članice EU/schengenskega območja

 1. Andora
 2. Avstrija (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Vorarlberg
 3. Belgija
 4. Danska
 5. Estonija
 6. Francija (samo posamezne administrativne enote): Ile-de-France, Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandie, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretagne, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes ter čezmorski ozemlji Guadeloupe in La Réunion
 7. Grčija (samo posamezne administrativne enote): Atene, Kreta, Isrednja Makedonija, Zahodna Makedonija, Epir, Tesalija, Jonski otoki, Zahodna Grčija, Osrednja Grčija
 8. Hrvaška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Panonska Hrvatska, Grad Zagreb, Sjeverna Hrvatska
 9. Italija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Valle d’Aosta, Basilicata, Calabria
 10. Latvija
 11. Litva
 12. Nizozemska
 13. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativni enote Agder, Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark
 14. Portugalska: samo Azori
 15. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Andalucía, Aragón, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Ceuta, La Rioja, Madrid, Melilla, País Vasco

Tretje države

 1. Afganistan
 2. Alžirija
 3. Angola
 4. Armenija
 5. Azerbajdžan
 6. Bahami
 7. Bangladeš
 8. Belorusija
 9. Belize
 10. Benin
 11. Butan
 12. Burkina Faso
 13. Burundi
 14. Čad
 15. Dominikanska Republika
 16. Džibuti
 17. Ekvatorialna Gvineja
 18. Eritreja
 19. Etiopija
 20. Filipini
 21. Gabon
 22. Gambija
 23. Gana
 24. Gvatemala
 25. Gvineja
 26. Gvineja Bissau
 27. Gvajana
 28. Haiti
 29. Honduras
 30. Indonezija
 31. Irak
 32. Jemen
 33. Jordanija
 34. Kanada
 35. Kazahstan
 36. Kamerun
 37. Kenija
 38. Kirgizija
 39. Komori
 40. Kongo
 41. Kuba
 42. Libanon
 43. Liberija
 44. Libija
 45. Madagaskar
 46. Malezija
 47. Mali
 48. Mavretanija
 49. Maroko
 50. Moldavija
 51. Mongolija
 52. Namibija
 53. Nikaragva
 54. Niger
 55. Nigerija
 56. Oman
 57. Pakistan
 58. Panama
 59. Papua Nova Gvineja
 60. Republika Kongo
 61. Rusija
 62. Salvador
 63. Savdska Arabija
 64. Senegal
 65. Severna Koreja
 66. Sierra Leone
 67. Slonokoščena obala
 68. Somalija
 69. Srednjeafriška republika
 70. Južni Sudan
 71. Sveta Lucija
 72. Šrilanka
 73. Tadžikistan
 74. Togo
 75. Turčija
 76. Turkmenistan
 77. Ukrajina
 78. Uzbekistan
 79. Venezuela
 80. Vzhodni Timor
 81. Združeni arabski emirati
 82. Združene države Amerike

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.