SEMAFOR – Pravila za prehajanje slovenske meje

Posodobitev 24.12.2021

Prehajanje slovenske meje

Prehajanje slovenske meje

Desetdnevno karanteno je pri povratku v Slovenijo mogoče prekiniti s PCR testom 5. dan karantene.

Za povratek v Slovenijo je dovolj tudi hitri test – podrobnosti spodaj.

Prehajanje slovenske meje brez karantene za osebe:
1. s potrdilom o cepljenju (od 1.februarja 2022 bo veljavnost 270 dni)
2. s potrdilom o prebolelosti (180 dni)
3. s potrdilom o prebolelosti + cepljenju
4. s PCR (72ur) ali hitrim (48ur) testom – podrobnosti spodaj
5. otrokom pod 12 let
6. v namen tranzita preko Slovenije.
7.Ostale izjeme, ki sicer niso povezane s turističnimi potovanji, so navedene TUKAJ.

Prehajanje slovenske meje s predložitvijo negativnega rezultata PCR (72ur) ali HITREGA TESTA (48ur). Test mora biti opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. PCR ali HAG test je veljaven tudi, ko je opravljen v drugih državah, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

  • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR ali test HAG, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (Enotna matična številka občana – EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
  • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP), in
  • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.

Ne glede na državo izdaje je test HAG ustrezen le, če je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov.

 

Zaostritev pogojev za prihod iz določenih držav Afrike

Za prehajanje slovenske meje iz držav Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini veljajo posebna pravila – karantena + dodaten PCR. Več TUKAJ.

 

Omejitve potovanj drugih držav

Spodaj navajamo nekatere omejitve držav, ki so v naši bližini. Pred potovanjem svetujemo, da zadnje informacije preverite na uradnih spletnih straneh držav. Povezave do vseh evropskih in večino držav sveta, ki so odprte za potovanja, najdete v naši BREZPLAČNI E-KNJIGI.

 

Države v naši bližini – omejitve

Hrvaška
Potreben hitri (48ur) ali PCR (72ur) test, razen za prebolele, cepljene, tranzit ter otroke pod 12 let. Še vedno se priporoča izpolnjevanje spletnega obrazca.

Italija
Za vstop iz držav na C listi Italije, kamor spada tudi Slovenija, je za vstop brez karantene potrebno digitalno potrdilo o zaključenem cepljenju ali prebolelosti + negativni test – PCR (48ur) ali hitri (24ur). Za vsak vstop, tudi tranzit, je potrebno izpolniti dPLF obrazec. Za povratek v Italijo iz drugih držav je potrebno gledati v katero skupino spada ta država v Italiji (C, D, E).
Otroci pod 6 let so izjeme in ne potrebujejo testiranja. Otroci stari 6 do vključno 11 let potrebujejo test, a ob spremstvu staršev s PC pogojem ne prejmejo karantene.
Izjeme:

  • Tranzit je izjema in ne zahteva testiranja, KADAR je tranzit opravljen s privatnim vozilom (npr. osebnim avtomobilom).
  • Za osebe mejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur
  • dnevne migracije zaradi šolanja, dela ali nujnih poslovnih obveznosti

Avstrija
Za vstop je potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti + PCR test (72ur), razen za tiste, ki imajo poživitveni odmerek. Brez potrdila/cepljenja je mogoče vstopiti s PCR testom (72ur) + 10-dnevna karantena, ki se jo lahko prekine 5. dan s ponovnim PCR testom + obrazec.
Otroci do 12. leta ne potrebujejo izpolnjevati PCT pogoja. Tranzit je izjema in ne zahteva PCR/potrdila o prebolelosti ali cepljenju. Tranzit iz Slovenije na letališča v Avstriji dokazujete z letalsko karto. Za tranzit pri povratku v Avstrijo pa je odvisno od letalske družbe, če vam ga bo priznala (in dovolila vkrcanje na letalo) ali ne. V Avstriji ob prihodu naj ne bi imeli problemov, bolj verjetni zapleti so na destinaciji za polet proti Avstriji. Priporočamo PCR.

Madžarska
Vstop na Madžarsko je za slovenske državljane dovoljen brez omejitev pri vstopu po kopnem.

Bosna in Hercegovina – hitri ali PCR test ne sme biti starejši od 48ur, otroci do 7. leta v spremstvu staršev ne potrebujejo testa. Izjema so cepljeni (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali preboleli (14 dni do 180 dni). Izjema je tudi tranzit (12ur).

Srbija – PCR ali hitri test (48ur), razen za cepljene ter otroke pod 12 let.

Nemčija – V Nemčiji je ob vstopu zahtevana 10-dnevna karantena, ki se lahko prekine 5. dan z negativnim testom. Karantena ne velja za cepljene, prebolele in mlajše od 12 let. Se morajo pa vsi registrirati preko spletnega obrazca za Nemčijo. Tranzit preko letališč v Nemčiji ni izjema. Dokazila o testiranju, prebolelosti ali cepljenju mora potnik predložiti že pred vkrcanjem na letalo.

 

Omejitve nekaterih destinacij, trenutno zanimivih za potovanja

Spodaj navajamo nekatere omejitve držav, ki so trenutno aktualne za potovanja. Pred potovanjem svetujemo, da zadnje informacije preverite na uradnih spletnih straneh držav. Povezave do vseh evropskih in večino držav sveta, ki so odprte za potovanja, najdete v naši BREZPLAČNI E-KNJIGI.

Pred potovanjem je potrebno izpolniti spletno prijavo (obrazec) za vse države, razen za redke izjeme.

Ciper – za vstop je potreben PCR test, razen za cepljene. Vsi potniki opravijo dodaten test ob prihodu, necepljeni pa ponovnega še 3. dan potovanja. Potrebno je izpolniti obrazec Cyprus Flight Pass.
Dominikanska Republika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete).
Egipt – test ne sme biti starejši od 72ur, lahko pa se ga naredi pri vstopu v Egipt (cena 30$), če je let direkten, brez prestopanja in če letalska družba to dovoljuje. Cepljeni in otroci do 6. leta testa ne potrebujejo.
Francija – PCR ali hitri test ne sme biti starejši od 48ur, razen za cepljene in prebolele ter otroke do 11. leta.
Grčija – vstop dovoljen s hitrim (24ur) ali PCR testom (72ur) za vse, razen otroke do 5. leta.
Kostarika – vstop v državo samo s potrdilom o cepljenju, razen za otroke pod 18. letom.
Maldivi – PCR test ne sme biti starejši od 96ur, testiranje tudi za otroke, ki so starejši od 1 leta.
Mehika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete).
Portugalska – PCR ali hitri test, razen za otroke, mlajše od 12 let.
Sejšeli – PCR test za vse potnike.
Španija – PCR ali hitri test, razen za prebolele in cepljene ter otroke, mlajše od 12 let (na potrdilu testa mora biti zapisana številka potnega lista ali osebne izkaznice).
Šrilanka – za cepljene brez karantene, a vključno s PCR testom (72ur) pred odhodom.
Tajska – za cepljene možen vstop le v sklopu Phuket Sandbox programa.
Tanzanija (Zanzibar) – vstop v državo s PCR testom, ki ne sme biti starejši od 72ur, tudi za cepljene.
Turčija – vstop dovoljen s PCR testom (72ur) ali hitrim testom (48ur), razen za cepljene (14 dni po cepljenju) ali prebolele v zadnjih 6 mesecih; otroci do 6. leta testa ne potrebujejo.
UAE – Dubaj – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, otroci pod 12 let so izjema. Abu Dhabi je odprt za turizem, za vstop pa je potreben PCR test (72ur) in ponovno testiranje ob prihodu ter 6. dan cepljeni, necepljeni pa še dodatno 9. dan bivanja v Abu Dhabiju. Otroci pod 12 let so izjema.
ZDA – vstop in tranzit dovoljen cepljenim osebam z dodatnim testom.

Več informacij na uradnih spletnih straneh držav. Povezave do njih najdete v brezplačni e-knjigi Omejitve potovanj.

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Zagotovimo tudi informacije za prehajanje slovenske meje in drugih držav. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.