SEMAFOR – Pravila za prehajanje slovenske meje

Prehajanje slovenske meje in potovanja v ostale države

Prehajanje mejaposodobljeno 16.9.2021

Desetdnevno karanteno je pri povratku v Slovenijo mogoče prekiniti s PCR testom 5. dan karantene.

Hitri (antigenski) testi so od 23.8.2021 plačljivi. Cena posameznega testa znaša cca. 10-12€. Hitri test, narejen za službo, ne velja za potovanja (potrebno je pridobiti QR kodo, ki se pri službenih testih ne dobi).

Prehajanje slovenske meje – karantena in izjeme.

Za povratek v Slovenijo je dovolj tudi hitri test – podrobnosti spodaj.

Karantena ni odrejena osebi, ki opravi:

1.Prehajanje slovenske meje s predložitvijo negativnega rezultata PCR (72ur) ali HITREGA TESTA, ki ne sme biti starejši od 48ur od odvzema brisa. Test mora biti opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Bosni in Hercegovini (NOVO!), Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji. Hitri test, opravljenem v Turčiji, mora biti naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov (priloga 1, ANNEX I: Common list of rapid antigen tests). Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama, ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo. NOVO!

Dodani so še pogoji za priznavanje testa PCR ali testa HAG iz vseh ostalih tretjih držav, ki niso navedene v odloku. Če je test PCR ali test HAG opravljen v državi, ki ni navedena v odloku, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

    • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR ali test HAG, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (Enotna matična številka občana – EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
    • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP), in
    • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.

 

2.Prehajanje slovenske meje z zdravniškim potrdilom ali potrdilom o pozitivnem testu, ki je starejši od 10 dni in ne več kot 6 mesecev;

3.Prehajanje slovenske meje s potrdilom o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:

drugega odmerka cepiva Pfizer najmanj 7 dni,
drugega odmerka cepiva Moderna najmanj 14 dni,
-prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni,
-prvega odmerka cepiva Johnson in Johnson najmanj 14 dni,
drugega odmerka cepiva Sputnik V najmanj 14 dni,
drugega odmerka cepiva Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
drugega odmerka cepiva Sinopharm najmanj 14 dni.

4.Brez karantene ali testa je vstop dovoljen tudi za prebolevnike, ki so se najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Kot ustrezno dokazilo se šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19.

5.Prehajanje slovenske meje otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo in tranzitu.

6.Ostale izjeme, ki sicer niso povezane s turističnimi potovanji, so navedene TUKAJ.

 

Omejitve po barvah seznamov držav v Sloveniji ni več

Slovenija je odpravila seznam držav po barvah in sprejela enotna pravila za vstop oz. povratek v Slovenijo (velja pravilo PCT kot omenjeno zgoraj). To velja za osebe s prebivališčem v Sloveniji, za tujce iz EU in schengenskega območja ter osebe s prebivališčem v naslednjih tretjih državah ali entitetah:

– Albanija,
– Armenija,
– Avstralija,
– Azerbajdžan,
– Bosna in Hercegovina,
– Brunej,
– Kanada,
– Izrael,
– Japonska,
– Jordanija,
– Libanon,
– Črna Gora,
– Nova Zelandija,
– Katar,
– Kosovo,
– Moldavija,
– Severna Makedonija,
– Savdska Arabija,
– Srbija,
– Singapur,
– Južna Koreja,
– Ukrajina,
– Združene države Amerike,
– Hong kong, posebno administrativno območje LR Kitajske,
– Makav, posebno administrativno območje LR Kitajske,
– Tajvan.

Vsem ostalim tujcem se omogoči vstop v Slovenijo za nenujna potovanja le s potrdilom o cepljenju ali dokazilom, da so preboleli bolezen COVID-19 v zadnjih šestih mesecih in hkrati potrdilom o cepljenju vsaj z enim odmerkom cepiva.

Več informacij TUKAJ.

 

POMEMBNO!
Nekatere države s seznamov še ne sprejemajo potnikov za nenujna (turistična) potovanja.
Uradna spletna stran EU z informacijami glede vsake posamezne države EU je dostopna TUKAJ.
Spletna stran s koristnimi informacijami glede Covid omejitev za vsako posamezno državo je dostopna TUKAJ.

Najnovejše informacije za prehajanje slovenske meje prejmeš na:
Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa
01 514 70 01, info.koronavirus@policija.si
Informacije za popotnike
01 478 23 05 (uradne ure pon, sre, pet), konzularne-zadeve.mzz@gov.si

 

Države v naši bližini – omejitve

Omejitve in pravila držav se ves čas spreminjajo, zato vam priporočamo, da pred potovanjem pokličete na slovensko veleposlaništvo ali konzulat v državi, kamor potujete in se pozanimate o najnovejših pogojih za vstop v želeno državo.

Hrvaška
~ Potreben hitri (48ur) ali PCR (72ur) test, razen za prebolele in cepljene. Še vedno se priporoča izpolnjevanje spletnega obrazca.
~ Vstop na Hrvaško brez testa je mogoč za cepljene (podrobnosti o pravilih cepljenja TUKAJ), prebolelim (starejši od 11 dni, vendar ne več kot 270 dni), tranzitu ter otrokom pod 12 let.

Italija
~ 48 ur pred vstopom PCR ali hitri test, razen za cepljene (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku), prebolele (ne več kot 180 dni od pozitivnega testa), otroke, mlajše od 6 let in osebe v tranzitu.
~ izpolniti je potrebno spletni obrazec European Digital Passenger Locator Form (dPLF), tudi za tranzit.
Več informacij TUKAJ.

Avstrija
zahteva 72 ur pred vstopom PCR ali 48 ur pred vstopom hitri test. Med izjeme, ki lahko vstopijo v Avstrijo brez PCR testa, sodijo:
~ osebe v tranzitu
~ otroci pod 12 let
~ prebolele in cepljene osebe, več podrobnosti TUKAJ.
Več informacij TUKAJ.
NOVO! Avstrija za letalske potnike in povratnike iz Cipra zahteva, da predložijo PCR test ali dokazilo o cepljenosti oz. prebolelosti v zadnjih 90 dneh. Kdor dokazila ne bo imel, se bo moral registrirati in obvezno opraviti PCR na letališču.

Madžarska
Vstop na Madžarsko je dovoljen brez omejitev. Več informacij TUKAJ.
Za vstop v notranjost hotelov, restavracij, muzejev, v kino, živalski vrt itd. je potrebno potrdilo o cepljenju, razen za otroke, mlajše od 18 let, ki jih spremljajo cepljeni starši.
Koncerte in športne prireditve je mogoče obiskati s potrdilom o cepljenju, prebolelosti (6 mesecev) ali PCR (48ur).

Bosna in Hercegovina – hitri ali PCR test ne sme biti starejši od 48ur, otroci do 7. leta v spremstvu staršev ne potrebujejo testa. Izjema so cepljeni (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali preboleli (14 dni do 180 dni). Izjema je tudi tranzit (12ur).
Več informacij TUKAJ.

Srbija – PCR ali hitri test (48ur), razen za cepljene (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali prebolele (do 180 dni) ter otroke pod 15 let.
Več informacij TUKAJ.

Nemčija – PCR (72ur) ali hitri test (48ur), razen za cepljene (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali prebolele (najmanj 28 dni in do 6 mesecev) ter otroke pod 12 let. Tranzit preko letališč v Nemčiji ni izjema. Dokazila o testiranju, prebolelosti ali cepljenju mora potnik predložiti že pred vkrcanjem na letalo.
Več informacij TUKAJ.

Omejitve nekaterih destinacij, trenutno zanimivih za potovanja

Omejitve in pravila držav se ves čas spreminjajo, zato vam priporočamo, da pred potovanjem pokličete na slovensko veleposlaništvo ali konzulat v državi, kamor potujete in se pozanimate o najnovejših pogojih za vstop v želeno državo.

Pred potovanjem je potrebno izpolniti spletno prijavo (obrazec) za vse države, razen za redke izjeme.

Albanija – PCR test ni potreben.
Ciper – za vstop je potreben PCR test pred in dodatni ob vstopu v državo, razen za cepljene. Potrebno je izpolniti obrazec Cyprus Flight Pass. Več informacij TUKAJ in TUKAJin TUKAJ.
Dominikanska Republika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete). Več informacij o potovanju v Dominikansko TUKAJ.
Egipt – test ne sme biti starejši od 72ur, lahko pa se ga naredi pri vstopu v Egipt (cena 30$), če je let direkten, brez prestopanja in če letalska družba to dovoljuje. Cepljeni in otroci do 6. leta testa ne potrebujejo. Več informacij TUKAJ.
Francija – PCR ali hitri test ne sme biti starejši od 72ur, razen za cepljene, tranzit in otroke do 11. leta. Več informacij TUKAJ.
Grčija – vstop dovoljen s hitrim (48ur) ali PCR testom (72ur), razen za cepljene (14 dni po zadnjem predvidenem odmerku) ali prebolele (več kot 30 dni in manj kot 180 dni); otroci do 12. leta testa ne potrebujejo. Več informacij TUKAJ.
Islandija – PCR test (72ur) + ponovni test in samoizolacija 5 dni, razen za cepljenje in prebolele. Več informacij TUKAJ, TUKAJ in TUKAJ.
Kostarika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete). Več informacij TUKAJ.
Maldivi – PCR test ne sme biti starejši od 96ur, testiranje tudi za otroke, ki so starejši od 1 leta. Vel informacij TUKAJ.
Malta – potovanje je mogoče le osebam, ki so cepljene. Izjema so otroci, mlajši od 5 let, ki ne potrebujejo ničesar, otroci 5-11 let pa lahko potujejo z opravljenim PCR testom v spremstvu cepljenih staršev. Več informacij TUKAJ.
Maroko – PCR test (48ur), razen za cepljene in otroke, mlajše od 11 let. Potrebno je izpolniti spletno prijavo vsaj 4 dni pred vstopom na TUKAJ (razen za tranzitne potnike in otroke pod 6 let). Več informacij TUKAJ.
Mehika – vstop v državo brez testa (a pozor – test lahko zahteva letalska družba, s katero potujete). Več informacij TUKAJ.
Nizozemska  – PCR ali hitri test, razen za prebolele in cepljene, tranzit in otroke, mlajše od 12 let. Potrebno je izpolniti spletni obrazec. Več informacij. Več informacij TUKAJ.
Portugalska – PCR ali hitri test, razen za prebolele in cepljene ter otroke, mlajše od 12 let. Več informacij TUKAJ.
Španija – – PCR ali hitri test, razen za prebolele in cepljene ter otroke, mlajše od 12 let (na potrdilu testa mora biti zapisana številka potnega lista ali osebne izkaznice). Več informacij TUKAJ.
Tanzanija (Zanzibar) – vstop v državo s PCR testom, ki ne sme biti starejši od 72ur, tudi za cepljene. Več informacij TUKAJ.
Turčija – vstop dovoljen s PCR testom (72ur) ali hitrim testom (48ur), razen za cepljene (14 dni po cepljenju) ali prebolele v zadnjih 6 mesecih; otroci do 6. leta testa ne potrebujejo. Več informacij TUKAJ.
UAE – Dubaj – PCR test ne sme biti starejši od 72ur, otroci pod 12 let so izjema. Več informacij TUKAJ. Abu Dhabi je odprt za turizem, za vstop pa je potreben PCR test (72ur) in ponovno testiranje ob prihodu ter 6. dan cepljeni, necepljeni pa še dodatno 9. dan bivanja v Abu Dhabiju. Otroci pod 12 let so izjema. Več informacij TUKAJ.

 

 

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.