Z dojenčkom in malčkom na letališču

junij, 2021

Slovenci radi potujemo, to je že znano. Pri tem niso izjema mlade družine, le da se te sprašujejo, kako se pripraviti, da bo z dojenčkom in malčkom na letališču kar najmanj stresno. Kaj lahko vzamemo s seboj in na kaj moramo biti pozorni? Kako pripravimo otroka na potovanje z letalom? Kako je z vozičkom, lupinico in sedežem na letalu? Zaradi vseh teh vprašanj, ki jih dobivamo čedalje pogosteje, smo se odločili z vami deliti naše izkušnje in trike, ki jih uporabljamo za čim lažjo pot do končne destinacije.

Nakup letalske vozovnice

Čeprav otrok do drugega leta starosti ne potrebuje svojega sedeža na letalu, potrebuje svojo letalsko vozovnico. Pri nakupu letalske vozovnice označimo poleg odraslih oseb še število otrok do drugega leta (infant) in pri tem navedemo datum rojstva otroka. Ponavadi se za to karto plača približno 10% letalske karte za odrasle plus letališke takse ali nek pavšalni znesek, kar je pogosto pri daljših čezoceanskih letih. Ta karta velja v primeru, da otrok ob povratku še ni dopolnil dveh let, v nasprotnem primeru moramo za otroka kupiti otroško (child) vozovnico, ki velja za vse otroke, ki še niso dopolnili 12 let.

Prtljaga

Kakšna prtljaga pripada otroku do dveh let, se razlikuje glede na letalsko družbo. Najpogosteje mu pripada en kos manjše prtljage, npr. previjalna torba ali prtljaga, ki je enaka dovoljeni ročni prtljagi za odrasle. Pri nekaterih nizkocenovnih letalskih družbah otroku do dveh let ne pripada nobena prtljaga. Vse letalske družbe brezplačno dovolijo vsaj en kos dodatne otroške opreme, npr. zložljiv voziček ali lupinico oz. avtosedež, nekatere letalske družbe dovolijo celo dva kosa opreme.

Otroška oprema – voziček in avtosedež

Priporočamo, da voziček obdržite vse do vkrcanja na letalo, saj ga boste potrebovali na letališču. Šele pred vrati letala voziček zložite in ga predate letališkemu osebju. Vse igrače, odejice ali druge dodatke odstranite z vozička, ker se med prevozom umažejo. Lupinico ali avtosedež oblecite v plastično folijo ali veliko vrečo za smeti, da ga ohranite čistega. Lupinico lahko vzamete na letalo, vendar le v primeru, da ste tudi za dojenčka plačali dodaten sedež. Ob pristanku vas bo voziček pričakal takoj pri izhodu iz letala. Včasih je potrebno sicer malo počakati ali opomniti osebje, da vam pripeljejo voziček. Če ga ne boste prevzeli na izhodu letala, vam ga bodo dostavili z ostalo prtljago, ki pride po tekočem traku.

Previjalna torba oz. torba s pripomočki za dojenčka in malčka

Priporočamo, da imate torbo z veliko žepi. S seboj na letalo lahko vzamete več tekočin, kot je normalno dovoljeno, vendar le toliko, kolikor potrebujete do končne destinacije. Mi vzamemo dve flaški z vodo (za vsakega otroka eno) in malo pakirano trajno mleko v primeru nočnih letov. Doma že pripravim malico za na letališče (žemljico ali sendvič) in priboljške za na letalo (oreščke, suho sadje, kekse ali sadne kašice v vrečkah). V torbi naj bo dovolj plenic in vlažnih robčkov, kolikor jih potrebujete do končne destinacije in dodatna oblačila, saj se pogosto zgodi, da je na letalu precej mrzlo.

Dokler je bil mlajši sin še dojenček, smo vedno v torbi imeli kapo in komplet oblačil, da smo ga lahko preoblekli. S seboj imamo tudi ruto, ki jo uporabimo za šal ali odejo. Po potrebi naj bo v torbi še duda, krema, papirnati robčki, plastična žlička, zdravila za otroka, če jih redno jemlje oz. vse, kar vzamete ponavadi, ko greste od doma.

Knjige in igrače

Nikoli ne gremo na pot brez knjig in igrač. Te prilagodimo glede na starost in trenutni interes otrok. Poleg knjig nosimo zadnje čase s seboj tudi pobarvanke in knjige z nalepkami, od igrač pa avtomobilčke, ki so aktualni vedno in povsod, saj si cesto pričarata že na stolu, ograji ali torbi. Igrače na vsakem letu menjamo, da je vedno kakšna nova in zato bolj zanimiva.

Varnost na letališču

Na notranji strani roke otrokoma z alkoholnim flomastrom napišemo telefonsko številko in zraven pripišemo »mama«. Tako je v vseh jezikih razumljivo, čigava telefonska številka je. Na srečo klic še ni bil potreben, bi pa lahko bil izredno uporaben, če bi se kateri od otrok izgubil na letališču. Predvsem je to uporabno za večja letališča oz. daljše potovanje, kjer je potrebno več prestopanj.

Čakanje na letališču pred vkrcanjem

Z dojenčkom in malčkom na letališču ne bo dolgčas, saj se neprestano nekaj dogaja. Najbolj zabavno je gledanje letal, ki vzletajo in pristajajo, vožnja po tekočih stopnicah ali opazovanje kovčkov, ki se odpeljejo po tekočem traku.

Pred vkrcanjem na letalo naj gre otrok na letališču na stranišče oz. mu zamenjamo plenico, saj so toaletni prostori na letalu zelo majhni in če ni potrebno, tja ne vozimo otroka. Tudi previjalne deske so na letalu večinoma tako majhne, da gre samo polovico otroka nanje, pa še to postrani.

Družine z majhnimi otroki imajo prednost pri vkrcanju na letalo, vendar mi tega nikoli ne koristimo. Otrok veliko lažje počaka na letališču, kjer lahko teka, skače ali se igra. Počakamo in se vkrcamo med čisto zadnjimi. Velikokrat je kljub temu potrebno na letalu počakati kar precej časa, preden letalo dejansko vzleti.

Na letalu

Na letališču

Če otrok nima svojega sedeža, od osebja na letalu dobite poseben pas za otroka, ki se pripne na vaš pas. Torbo s pripomočki za dojenčka in malčka položite pod sedež pred vami, saj boste ves čas leta nekaj potrebovali – vodo, hrano, igrače, knjigico, majčko…

Med vzletom in pristankom otroka dojimo oz. mu damo za piti iz flaške, saj s požiranjem sline uravnava pritisk. Lahko mu damo tudi dudo, če jo uporablja.

Mi s seboj vzamemo tudi nosilko, ki nam pride prav tako na letalu kot tudi na potovanju. Na dolgem nočnem letu je lahko otrok v nosilki pri mami. Tako nekaj spanja lahko dobi tudi mama, saj ni potrebe po stalnih napetih rokah, ki držijo otroka, da ne bi padel.

Priprava otrok na potovanje

O potovanju se z otrokom pogovarjamo že pred odhodom. Pri zelo majhnih otrocih ni priporočljivo načeti teme potovanja veliko prej. Tako majhni otroci še nimajo pravega občutka za čas in jih lahko naše priprave begajo. Mi ponavadi začnemo bolj poglobljeno temo o poteku potovanja nekaj dni pred odhodom. Otroku razložimo na koliko letal gremo, na katerem bomo spali in ga pripravimo, da bomo na letališču kar nekaj časa čakali.

Pravila

Skupaj z otroki ponovimo pravila, ki jih imamo kadar smo z dojenčkom in malčkom na letališču. Pri nas so trenutno namenjena bolj starejšemu sinu (3 leta), vendar je prav, da se pravil navadi tudi mlajši (1,5 let), čeprav jih še ne razume povsem.

  1. Na letališču se držimo za roko ali se drži vozička, ker se drugače lahko izgubimo.
  2. Če staršev v nekem trenutku ne vidiš in imaš občutek, da si se izgubil, se ustaviš in ne tečeš na vse smeri. Stojiš pri miru in na ves glas kričiš »mami«. Ker po vsej verjetnosti starši nismo daleč, le otrok nas je izgubil iz svojega vidnega polja. Nas je to pravilo že večkrat rešilo nepotrebne panike.
  3. Če se njegovemu kriku ne bi odzvala, imamo naslednje pravilo: Ustaviš prvo teto, ki jo vidiš, najraje tako z otroki in ji pokažeš svojo roko z napisom telefonske številke.

Pogovor

Tekom potovanja otroku večkrat razložimo kaj nas čaka, kako bomo preživeli dan ali koliko časa bomo čakali. V torbi s seboj povsod nosimo avtomobilčke ali druge igrače, da se lahko igrajo, kadar jim postane dolgčas.

Poleg skrbi kako bo z dojenčkom in malčkom na letališču, se starši ponavadi sprašujejo katera zdravila in medicinske pripomočke morajo vzeti s seboj na potovanje. O tem smo že pisali v enem od prejšnjih blogov Potovalna lekarna.

Pred odhodom si poglejte zdravstvena priporočila Slovenskega zdravniškega društva – Sekcija za preventivno medicino.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev in najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate na naši spletni strani Top akcije.