Grška Kreta ponuja edinstveno kombinacijo bogate zgodovine, spektakularnih plaž, kristalno čistega morja in okusne kulinarike.

Obiščite starodavne ruševine in odkrijte skrivnosti minojske civilizacije, ali pa se sprostite na plaži s pogledom na turkizno morje. Kreta je raj za vse vrste popotnikov, zato si v nadaljevanju preberite, katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi, ko se boste potepali po njej.

Palača Knosos

Palača Knosos je ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti na otoku Kreta, ki se nahaja približno 5 km južno od mesta Heraklion. Zgrajena je bila v 2. tisočletju pred našim štetjem in naj bi bila središče takratne minojske civilizacije. Oglejte si arhitekturo, mozaike in freske, ki razkrivajo bogato antično zgodovino otoka. Palača Knossos je priljubljena turistična destinacija na Kreti, obiščete jo lahko sami ali pa najamete lokalnega vodiča.

Več informacij najdete TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi!

Plaža Elafonisi

Nahaja se na jugozahodnem delu Krete in velja za eno izmed najlepših plaž, ki jih Kreta ponuja. Ta neokrnjen raj se ponaša z neskončnim svetlo-rožnatim peskom in turkiznim morjem, ki obkroža otoček, katerega lahko obiščete peš ali s čolnom. Poleg tega je plaža poznana po bogati naravni dediščini in endemični flori, ki jo je mogoče opazovati v tukajšnjem naravnem parku.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Staro mestno jedro Hania

Staro mestno jedro Hanie je priljubljena turistična atrakcija na zahodni obali Krete. Obkroženo je z obzidjem in ozkimi tlakovanimi ulicami, ki vodijo do slikovitih pristaniških območij. Jedro mesta se ponaša z več kot dvajsetimi cerkvami, samostani in drugimi zgodovinskimi spomeniki. Nikar ne pozabite na mestno tržnico, kjer si dovolite prepustiti kretanskim okusom.

Če želite super vodeno kulinarično turo, potem kliknite TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Rethimno

Je čudovito mesto, ki se nahaja na severozahodni obali Krete in vam ponuja priložnost, da doživite tradicionalno kretansko življenje. Mesto je namreč polno ozkih uličic, starih cerkva in arhitekturnih draguljev, kot so stara trdnjava in neokrnjen stari pristaniški del. Uživate lahko v okusni hrani, vinu in obsežnem naboru lokalnih butikov.

Voden ogled mesta Rethimno najdete TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Soteska Samaria

Soteska Samaria je spektakularen kanjon na jugu Krete, ki je dolg 18 km in je eden najdaljših kanjonov v Evropi. Pohajkovanje skozenj je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti na Kreti, saj ponuja neverjetne razglede na okolico in reko. Na poti skozi kanjon lahko opazujete številne endemične rastline in živali. Pot je primerna za vse vrste pohodnike, vendar je treba biti pripravljen na 6-8 urno hojo.

Če se želite pridružiti organizirani skupini skozi kanjon, kliknite TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Arheološki muzej Heraklion

Ta muzej ponuja na ogled največjo zbirko minojske civilizacije na svetu. Z vašimi otroci si lahko ogledate številne arheološke predmete, kot so kipi, freske, orodja in keramika. Poleg tega muzej ponuja tudi številne interaktivne razstave, ki vam in vašim mladim sopotnikom omogočajo poglobitev v zgodovino Kretskih civilizacij. Arheološki muzej Heraklion je tako odličen kraj za poučno in zabavno popoldne celotne družine.

Več informacij najdete TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Labirintski tematski park Kreta

Park je nastal po navdihu mitov in legend minojske kulture. Otroci lahko raziskujejo velik labirint, ki je narejen po vzoru labirinta v Knososu. Park ponuja tudi številne druge atrakcije, kot so simulator potresa, interaktivne razstave o arheologiji in mitologiji ter gledališke predstave. Za otroke je na voljo tudi otroški park z gugalnicami in tobogani. Ta labirintski park je idealen kraj za družinski izlet, saj ponuja zabavo in poučno izkušnjo hkrati.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Muzej oliv in oljčnega olja

Kreta je dom oljk in muzej predstavlja pomembno vlogo, ki jo je imelo oljčno olje skozi zgodovino tega otoka. Tako vi kot vaši otroci se lahko naučite o postopku pridelave oljčnega olja, ali pa poskušate različne vrste le-tega, saj muzej ponuja tudi degustacije. Muzej oliv in oljčnega olja je edinstvena izkušnja za celotno družino, saj ponuja priložnost, da spoznate enega najpomembnejših elementov kretanske kulture.

Več informacij o muzeju najdete TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Park plazilcev Reptisland

Reptisland je park plazilcev, ki se nahaja v kraju Melidoni, v osrednjem delu severnega dela otoka. Tukaj lahko z otroci vidite številne vrste kač, kuščarjev ter drugih plazilcev iz vsega sveta. Na voljo je tudi možnost druženja z nekaterimi živalmi, kot so kopenske želve in gekoni, kar je še posebej priljubljeno pri otrocih. Reptisland ima tudi posebno dvorano, kjer je na voljo razstava žuželk, pajkov, škorpijonov in drugih vrst manjših živali, ki jim Kreta nudi življenjski prostor.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Akvarij Cretaquarium

Cretaquarium je velik akvarij, ki se nahaja na vzhodni obali Krete, blizu mesta Heraklion. Ponuja izjemen vpogled v morsko življenje in vključuje več kot 2000 živali iz Sredozemskega morja, kot so morski psi, hobotnice, ipd. Akvarij se ponaša s številnimi interaktivnimi razstavami, ki so zasnovane tako, da obiskovalcem pomagajo razumeti življenjski cikel morskih živali ter njihovo vlogo v ekosistemu. Otroci se lahko naučijo, kako se hranijo morske živali, kako te preživijo v različnih okoljih in o pomembnosti ohranjanja morskih habitatov.

Več informacij najdete TUKAJ.

Kreta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

 

Top akcije za potovanje na Kreto najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.