Malta je otoška državica v Sredozemskem morju, znana po svoji bogati zgodovini, čudovitih plažah in kulturni dediščini.

Nahaja se južno od Sicilije in je sestavljena iz treh glavnih otokov: Malta, Gozo in Comino. Zaradi svoje strateške lege je Malta skozi zgodovino igrala pomembno vlogo in ima bogato kulturno mešanico vplivov iz različnih civilizacij, ki so jo zasedale. To naredi Malto edinstveno in fascinantno destinacijo za vse vrste popotnikov.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti si morate ogledati, ko boste raziskovali Malto.

Valletta, otok Malta

Valletta, glavno mesto Malte, je mesto z izjemno zgodovinsko in kulturno dediščino. Ustanovljeno je bilo leta 1566 s strani viteškega reda sv. Janeza in je danes eno izmed najbolje ohranjenih utrjenih mest na svetu. Valletta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine zaradi svoje arhitekture in zgodovinskega pomena. Tukaj boste med drugim našli tudi čudovito konkatedralo sv. Janeza, ki velja za eno izmed najlepših baročnih cerkva v Evropi. Notranjost je razkošno okrašena z zlatom in freskami, v njej pa se nahajata tudi slavni Caravaggiovi sliki.

Več informacij najdete TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Vrtovi Barrakka, otok Malta

Vrtovi so bili prvotno zasnovani kot zasebni vrtovi za viteze reda sv. Janeza v 16. stoletju, leta 1824 pa so jih odprli za javnost. Zgornji vrtovi se nahajajo na najvišji točki južnega dela obzidja Vallette in nudijo osupljiv panoramski razgled na Veliko pristanišče, tri mestne trdnjave (Vittoriosa, Senglea in Cospicua), ter številne zgodovinske zgradbe in utrdbe. Spodnji vrtovi pa se nahajajo nekoliko vzhodneje in nižje od Zgornjih vrtov, blizu trdnjave sv. Elma. Tudi ti vrtovi ponujajo čudovite razglede na Veliko pristanišče in odprto morje.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Blue Grotto, otok Malta

Blue Grotto ali Modra jama je ena izmed najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti na Malti, znana po svojih čudovitih morskih jamah in kristalno čistem morju. Gre za del sistema več morskih jam, ki vključujejo šest glavnih jam in več manjših. Nahaja se na južni obali otoka, blizu vasi Wied iz-Zurrieq. Najbolj osupljiva značilnost Modre jame je neverjeten barvni spekter, ki ga ustvarja sončna svetloba, ko prodira skozi kristalno čisto vodo in se odbija od belih peščenih tal in apnenčastih sten. Ta učinek povzroča žareče modre in zelene odtenke, ki so še posebej impresivni dopoldan, ko je svetloba najmočnejša.

Za izlet s čolnom kliknite TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Palača Parisio, otok Malta

Palača Parisio, znana tudi kot “Mali Versailles,” je veličastna baročna palača v središču vasi Naxxar na Malti. Zgrajena je bila v 18. stoletju, danes pa ponuja obiskovalcem vpogled v razkošno življenje malteške aristokracije in je priljubljena turistična znamenitost. Parisio je bil zgrajen kot lovski dvorec za portugalskega viteza, Don Manuela Pinta de Fonseca, ki je kasneje postal veliki mojster Malteškega reda. V 19. stoletju ga je pridobil in obnovil malteški plemič, markiz Giuseppe Scicluna, ki je dal postaviti tudi čudovite vrtove.

Več informacij najdete TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Popajeva vasica, otok Malta

Znana tudi kot vasica Sweethaven, je priljubljena turistična atrakcija na Malti, ki se nahaja v zalivu Anchor Bay, blizu mesta Mellieha. Vas je bila zgrajena leta 1979 za produkcijo filma “Popaj”. Set je sestavljen iz več lesenih hišic in je zasnovan kot ribiška vasica. Po končanem snemanju je vas ostala na svojem mestu in se je postopoma preoblikovala v tematski park, ki privablja obiskovalce z vsega sveta še danes.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Stolp Sv. Agate, otok Malta

Je bil zgrajen leta 1649 med vladavino velikega mojstra Jean de Lascaris-Castellara iz reda sv. Janeza. Stolp je bil zgrajen kot del sistema obrambnih utrdb, namenjenega zaščiti Malte pred turškimi vpadi in piratskimi napadi. Stolp ima značilno rdečo barvo in je ena najbolj prepoznavnih zgodovinskih trdnjav na Malti. Nahaja se na vrhu hriba Ta’ Għemmuna, blizu Melliehe, in ponuja osupljive razglede na okoliško pokrajino, vključno z otoki Gozo in Comino.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Mdina, otok Malta

Mdina, znana tudi kot “Tiho mesto”, je starodavno obzidano mesto v osrednji Malti. Je ena najpomembnejših zgodovinskih in kulturnih destinacij na otoku, saj ima bogato zgodovino, ki sega tisočletja nazaj. Glavna vhodna vrata v Mdino, znana tudi kot Vilhena Gate, so bila zgrajena leta 1724 v baročnem slogu po naročilu velikega mojstra Antoina Manoela de Vilhene. Glavna katedrala v Mdini je posvečena sv. Pavlu in je ena najpomembnejših verskih zgradb na Malti. Zgrajena je bila v 17. stoletju na mestu, kjer naj bi po legendi svetnik srečal guvernerja Publija po svojem brodolomu.

Za več informacij o katedrali kliknite TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Marsaxlokk, otok Malta

Marsaxlokk je slikovita ribiška vasica na jugovzhodni obali Malte, znana po svoji barviti floti tradicionalnih ribiških čolnov, imenovanih “luzzu,” in živahnem nedeljskem trgu. Vasica ponuja vpogled v tradicionalni način življenja in je priljubljena destinacija tako za domačine kot turiste. Marsaxlokk je najbolj znan po svojem živahnem nedeljskem trgu, kjer lokalni ribiči prodajajo sveže ulovljene ribe in morske sadeže.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Modra laguna, otok Comino

Modra laguna na otoku Comino je ena najbolj znanih in priljubljenih naravnih znamenitosti na Malti. Znana je po svoji kristalno čisti modri vodi, peščenih plažah in slikovitem okolju, ki privablja obiskovalce z vsega sveta, ki si želijo doživeti rajsko lepoto in se sprostiti v mirnem okolju. Modra laguna je dostopna s čolni, ki odhajajo iz več pristanišč na Malti, vključno s pristanišči v Bugibbi, Cirkewwi in Marssi Sliemi.

Več informacij za organiziran izlet najdete TUKAJ.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Citadela, otok Gozo

Citadela v mestu Victoria na otoku Gozo je zgodovinska utrdba, ki sega v srednji vek. Zgrajena je bila kot obrambna trdnjava, ki je prebivalcem otoka nudila zatočišče pred napadi. Danes je priljubljena turistična destinacija, ki ponuja razglede na okoliško pokrajino in številne zanimivosti, kot so muzeji, cerkve in arheološka dediščina.

Malta - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje na Malto najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.