Pa smo jih dobili! Najboljše letalske družbe v letu 2017 namreč. Letalski promet je večji kot kadarkoli prej. Samo včeraj so vse letalske družbe skupaj naredile 167.956 letov. V enem dnevu! Na svetu je danes več kot 5000 letalskih družb (glede na kodo vsake letalske družbe) oz. nekaj manj kot 800 komercialnih letalskih družb.

Najboljše letalske družbe

Vsak trenutek nad nami leti med 13.000 in 16.000 letal, odvisno od sezone. Si sploh predstavljate kakšna gneča zna biti v zraku? Še dobro, da gre pri letalskem prometu za dobro organizirano področje, saj si napak ne morejo privoščiti. Zračni promet lahko kar v živo spremljate na flightradar24.com.

Vsako leto se letalske družbe borijo za prestižni naslov najboljše letalske družbe na svetu. Seznam najboljših letalskih družb ni enoten, pojavilo se jih je kar nekaj, med največjimi sta Skytrax, ki je sam sebe okronal za »Oskarja v letalski industriji« in Airlineratings, ki poleg glasovanja potnikov upošteva še ocene strokovnjakov s tega področja. Pri Airlineratings strokovnjaki ocenjujejo celo starost letal, varnost, ceno vozovnic, dobiček letalskih družb, investicije, skrb za okolje, zgodovino letalskih nesreč in še mnogo več. Metodologija je zapletena, za primer vzemimo le varnost, kjer se naredi 11 različnih revizij, ena od teh ima celo več kot 1000 ocenjevanih parametrov.

Odločitev, kateri seznam najboljših letalskih družb za leto 2018 je boljši ali natančnejši, prepuščam vam. Verjamem, da so dobre vse letalske družbe, ki se znajdejo na kateremkoli od teh seznamov.

Najboljše letalske družbe v letu 2017 po Skytraxu, kjer je glasovalo približno 24 milijonov ljudi:

1. Qatar Airways (Katar)
2. Singapore Airlines (Singapur)
3. ANA All Nippon Airways (Japonska)
4. Emirates (Združeni arabski emirati)
5. Cathay Pacific (Hong Kong)
6. EVA Air (Tajvan)
7. Lufthansa (Nemčija)
8. Etihad Airways (Združeni arabski emirati)
9. Hainan Airlines (Kitajska)
10. Garuda Indonesia (Indonezija)

Najboljše letalske družbe v letu 2017 po AirlineRatingsu:

1. Air New Zealand (Nova Zelandija)2. Qantas Airways (Avstralija)3. Singapore Airlines (Singapur)4. Virgin Australia (Avstralija)5. Virgin Atlantic (Velika Britanija)6. Etihad Airways (Združeni arabski emirati)7. ANA All Nippon Airways (Japonska)8. Korean Air (Južna Koreja)9. Cathay Pacific (Hong Kong)10. Japan Airlines (Japonska)

Najboljše letalske družbe

Seznam je seveda daljši, izbrane so tudi zmagovalne letalske družbe po kategorijah. Najboljša nizkocenovna letalska družba v Evropi je Norwegian, najboljše osebje na letalu je pri letalski družbi Geruda Indonesia, od evropskih pa Austrian Airlines. V čistoči na letalu je zmagala tajvanska letalska družba EVA Air, od evropskih je najbolj čisto na letalih Lufthanse. V prvem razredu boste najboljše potovali z Etihad Airways ali Singapur Airlines, v poslovnem s Qatar Airways ali Virgin Australia in v ekonomskem s Korean Air ali Thai Airways, kjer vam bodo postregli tudi z najboljšo hrano, ki jo lahko dobite v tem razredu.

Prvak med prvaki v prvem premium razredu, kjer namesto sedeža na letalu zakupite celotno suito, je Singapur Airlines. Za povratni let iz Frankfurta v Singapur v suiti boste odšteli med 6.000 in 9.000 evri.

Ostali navadni smrtniki pa se bomo še vedno peljali v ekonomskih razredih in lovili ugodne cene letalskih vozovnic. 😉

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.