Kako poiskati namestitve

Del pomembnega načrtovanja potovanja je iskanje namestitev. Čeprav so nekoč veljale letalske karte za najdražji del potovanja, se je z občutno pocenitvijo le teh v zadnjih letih situacija obrnila in prav lahko se nam zgodi, da bomo za namestitve plačali veliko več kot za samo pot do destinacije. Na srečo se je z dobo interneta tudi možnost iskanja namestitve povečala. Če le planiramo malo vnaprej, lahko spimo celo zastonj! Podajamo nekaj idej, kje si poiskati namestitev, tako plačljive kot tudi brezplačne.

Iskalniki namestitev, predvsem hotelov

Iskalnik namestitev, ki je med slovenskimi iskalniki namestitev verjetno najbolj priljubljen je booking.com. Omogoča nam nastavitev iskanja namestitve v slovenščini z mnogimi uporabnimi filtri (npr. tip namestitve, bližina plaže, bazen, parkirišče ali WiFi, obroki ipd.). Predvsem je prednost te platforme ta, da nam v večini primerov omogoča rezervacijo s kasnejšo brezplačno odpovedjo.

Kako poiskati namestitve

Platforme: booking.com, agoda.com (najboljši iskalnik za Azijo), trivago.si, hotels.com, priceline.com, hotelscombined.com, hostelworld.com (predvsem hostli in nižje kategorije hotelov), namestitev.si (Hrvaška), adriatic.hr (Hrvaška), tripadvisor.com (največja platforma za potovanja, ocene gostov, nasveti ipd.).

Platforme, kjer lahko namestitev rezerviraš v kombinaciji z letalskimi kartami

Platforme sicer res ponujajo opcijo iskanja letalske karte in namestitve skupaj, vendar se mi nikoli ne poslužujemo tega. Predvsem zato, ker se cene letalskih kart ves čas spreminjajo in ponavadi lovimo najcenejšo letalsko karto, zato jo čim prej kupimo. Po uspešnem nakupu letalske karte se lotimo iskanja namestitve, za katero si vzamemo več časa in pregledamo številne ponudnike namestitev.
Platforme: expedia.com, kayak.com, skyscanner.net, momondo.com.

Zasebne namestitve

Dobra alternativa hotelom so zasebne namestitve, kjer fizične osebe ponujajo svoje domove popotnikom. Čeprav vse več tudi uradnih apartmajskih hotelov ponuja svoje storitve preko teh platform, so v ospredju še vedno zasebni ponudniki. Oblike namestitve, ki se ponujajo na teh platformah, ne poznajo meja, saj si lahko rezerviramo spanje v svetilnikih, hišah na drevesih, čolnih, predelanih vlakih ipd. O najbolj znanem ponudniku zasebnih namestitev Airbnb smo pisali že v enem od prejšnjih blogov.
Platforme: airbnb.com, 9flats.com, homeaway.com, vrbo.com, vacationrentals.com, onefinestay.com (luksuzne namestitve), outdoorsy.com (najem prikolic in avtodomov), casaparticularcuba.org (Kuba).

House sitting ali varovanje doma

Povsem brezplačno lahko bivate v tuji hiši, medtem ko lastnika ni doma in potrebuje nekoga, da varuje hišo, poskrbi za vrt in okolico ali za domače živali, največkrat pse in mačke. V tujini je to vse bolj uveljavljena metoda brezplačnega bivanja, predvsem poznana med popotniki, ki potujejo dlje časa in si na ta način prihranijo stroške. Včasih je bilo povpraševanje po skrbnikih hiš predvsem za daljša obdobja, sedaj pa je veliko ponudb tudi za krajši čas, ko gredo lastniki na počitnice. Če se želite potegovati za skrbnika hiše ali stanovanja, se morate vpisati na eno od platform, kjer ponujajo te storitve in plačati letno članarino (20-60$). Veliko večjo možnost, da boste izbrani, boste imeli z dobro predstavitvijo in priporočili, ki jih lahko dobite tudi preko znancev, ki vam zaupajo varstvo doma v času svoje odsotnosti.

Kako poiskati namestitve

Platforme: trustedhousesitters.com, mindmyhouse.com, housecarers.com, nomador.com, housesitter.com.

Brezplačno bivanje pri nekomu doma

Brezplačno lahko bivate tudi pri ljudeh, ki svoja vrata odprejo popotnikom in jih sprejmejo kot svoje goste. Pričakuje se, da sami storite enako in se s svojim gostiteljem zmenite, kdaj on lahko obišče vas.
Platforme: couchsurfing.org, bewelcome.org, trustroots.org, warmshowers.org (za kolesarje), homeexchange.com (menjava doma praviloma istočasno).

Odkup rezervacije od druge osebe

Velikokrat se zgodi, da nekdo rezervira namestitev, potem pa se izkaže, da na potovanje ne bo mogel iti in koristiti že plačane namestitve. Po znižani ceni (lahko tudi 80%!) svojo ponudbo izpostavi na platformi in jo proda prvemu, ki je zainteresiran za nakup.
Platforma: roomertravel.com.

Znižanje cene nočitve v zadnjem trenutku

Marketinška poteza hotela, popotniku pa izredno dobrodošla ugodna ponudba za nočitev v zadnjem trenutku, še tisti dan. Hoteli svoje sobe, ki jih niso uspeli prodati, izpostavijo na platformi, kjer upajo vsaj na manjši prihodek.
Platforma: hoteltonight.com.

Prostovoljno delo za namestitev

Obstaja kar nekaj takih platform, kjer se registrirate in si poiščete delo, ki vam je zanimivo, v zameno pa prejmete brezplačno nastanitev in celo hrano.
Platforme: workaway.info, woof.net, helpx.net, culturegogo.com (učenje angleščine).

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.