Iz ideje in heca je potovanje v New York vedno bolj postajalo realen plan. Dve prijateljici, sami v New York, brez družine, s katero sicer redno potujeva.
Doživetje na vidiku!

Priprave

Imeli sva letalsko karto, uredili rezervacijo namestitve in začeli raziskovati kaj vse si bova ogledali v petih dneh, ki jih bova imeli na razpolago – odpotovali sva sicer za en teden, a prvi in zadnji dan je bil namenjen prevozu tja in nazaj.

Letalske karte

Kupili sva jih pri Air France za 415€ brez postanka, z vključeno ročno prtljago 12kg. Nekateri so naju strašili, da to bo pa vsekakor premalo prtljage. Midve? Ena 9kg, druga 6kg. Brez težav.

Jaz sem si morala kupiti nov kabinski kovček. Naročila sem ga v trgovini Optimist.si, kjer imajo raznoliko ponudbo. Izbrala sem Coveri World in mi ni žal, super je!

Namestitev

V New Yorku spanje ni ugodno, sploh če želiš bivati na Manhattnu, kar je res priročno. Precej ugodnejši so hostli, kjer se cene gibljejo od 50-100€ na noč, če si urediš rezervacijo dovolj zgodaj. Hoteli so povprečno od 150€ dalje na osebo na noč, lahko manj ali precej več.

Midve sva spali v hostlu na Upper West Side, ker sva v sobo prišli res samo spat. Za spanje v dvoposteljni sobi sva plačali 60€ na osebo na noč (nekaj tednov pred najinim odhodom je bila ista soba za ceno 125€ na osebo na noč).

Znamenitosti

Najin plan je bil kar precej optimističen (izgledal je takole – glej spodnjo sliko). Ko si enkrat na potovanju, je škoda časa za planiranje, sploh v New Yorku, kjer je res veliko za videti in kjer je pomembno, da si organiziran in pripravljen vnaprej.

New York

 

Res pa je, da nisva bili obremenjeni ali bova videli vse ali pol manj. Najbolj pomembno nama je bilo, da je vse skupaj zabavno in dovoliva tudi spontane navdihe in ideje. A nikakor nisva želeli časa v New Yorku preživeti ob raziskovanju spleta in znamenitosti.

Internet – eSIM

Aplikacija, preko katere zakupiš podatke je Airalo. Je res ugodno, 1G podatkov za 4,5$, 2G za 8$, 3G za 11$… Je pa to aplikacija za vse države, tako da se splača, ko greš kamorkoli v tujino, sploh izven EU. Lahko uporabiš kodo KATJA4215 in dobiš 3$ že na račun, doplačaš le še razliko.

Podatki pa niti niso nujni, če internetne povezave ne rabiš ves čas. Na wifi se lahko priklopiš pred skoraj vsako trgovino, Starbucksom, metro postajo,…

Vendar to niso zaščitene povezave, ampak za Google Maps ali kaj pregledati, za maile in social media je povsem ok.

Prihod v New York

Najhitrejša pot iz letališča JFK do Manhattna ni s taxijem (ta je tudi najdražja!) ali Uberjem, pač pa z javnim prevozom:

– Skytrain iz letališča do postaje Jamaica 8$.

– Vlak do postaje Penn 5$

– Metro – splača se kupiti Unlimited Metro card 7 days za 34$, pri več kot 10ih vožnjah z metrojem se že splača. Vključeni so tudi prevozi z busi.

Alternativa je OMNY card, le malenkost drugače deluje (plačuješ vsako vožnjo, po 12. vožnji so vse preostale do konca obdobja 7 dni brezplačne). V letu 2024 bo z OMNY kartico mogoče plačati tudi Airtrain, kar bo super in bo verjetno boljša izbira kot Metro Card.

Raziskovanje New Yorka – 1. dan

Times Square

Brez tega v New Yorku ne gre. Če nisi bil tukaj, nisi bil v New Yorku. 🙂 Je pa tako v središču, da ga obiščeš kadarkoli, večkrat in ob različnih delih dneva. Zvečer ima še poseben čar.

Bryant Park

Majhen, a prijeten park, kamor si Newyorčani prinesejo malico in posedijo med delovnim odmorom.

Trump Tower

58 nadstropij in 202 m visoka stolpnica, ki je nekoč veljala za najvišjo stolpnico iz stekla. V njej so pisarne Trumpove organizacije, luksuzna stanovanja, v katerih občasno prebiva Donald in nekateri člani njegove družine, pa tudi hotel, v katerem lahko prenoči kdorkoli, ki je za to pripravljen odšteti med 600 in 1.000$ na noč.

Plaza hotel

A ga je potrebno sploh posebej predstavljati? Vsak, ki je gledal film Home alone, ga pozna. Se pa pojavi tudi v številnih drugih filmih. V hotel se brez težav vstopi do restavracije, poseben del recepcije in dostopa do sob hotela pa je namenjen samo gostom hotela – razen če vprašaš kje je wc ;). Najbolj luksuzno suito lahko rezerviraš za 40.000$.

5th Avenue

Najbolj znana ulica na Manhattnu, včasih poimenovana tudi ulica milijonarjev, tu najdeš vse prestižne trgovine – Louis Vuitton, Gucci, Prada, Tiffany, Bottega Veneta, Giorgio Armani, Fendi, Versace, Cartier, Omega,…

Central Park

Največji park, ki se nahaja na severnem delu Manhattna. V parku je živalski vrt, ogromna zelenica za preživljanje prostega časa, tu se organizirajo zabave, koncerti in dogodki ter številne športne aktivnosti. Park od juga do severa lahko prehodiš v dobri uri, še boljše je, če si vzameš čas in uživaš na zelenici.Po parku so urejene kolesarske poti, zato brez težav park tudi prekolesariš.

New York
New York
New York
New York
New York
New York

Raziskovanje New Yorka – 2. dan

Liberty Island

Brez ogleda kipa svobode ne gre. Kip so ZDA prejele kot darilo od Francije ob 100. obletnici neodvisnosti ZDA. Kip ženske figure predstavlja Libertas, rimsko boginjo svobode, ki v dvignjeni desni roki drži pozlačeno baklo, v levi roki pa ploščo z datumom ameriške razglasitve neodvisnosti, 4. julij 1776. Kip je bil postavljen na Liberty Island tako, da pozdravi vse obiskovalce, tudi priseljence, ki so prihajali v Ameriko z ladjami.

Edina uradna linija trajekta, ki se ustavi na otokih Liberty in Ellis je Cityexperiences. Drugi ponudniki izletov sicer obkrožijo otok, a ne morejo pristati ob otoku, torej se ne morete izkrcati in se sprehoditi po otoku. Karte se kupijo kar na odhodni točki pri parku Battery na J Manhattna ali na drugi strani v New Jerseyu. Opozorilo! Na poti od metro postaje do pomola nekateri skušajo prodati druge izlete ali dražje karte, ne se pustiti zmesti. Do uradne prodajalne vodijo rjave table.

Ellis Island

Otok, kjer so se morali vsi priseljenci nižjega razreda najprej ustaviti in registrirati. Med leti 1892 in 1924 je na vpis v znameniti glavni hali čakalo več milijonov ljudi. Bogatejši so lahko vstopili direktno v mesto.

Wall Street

Dolga ulica v okrožju Lower Manhattan, ki velja za svetovno finančno središče. V 18. stoletju je bil Wall Street središče trgovanja s sužnji in s finančnimi vrednostnimi papirji, danes pa se tu nahajajo številni nebotičniki s sedežem borze, bank, zavarovalnic in številnih podjetij.

Kip bronastega bika se nahaja sredi Financial Districta kot simbol finančnega optimizma in blaginje.

New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York

Vožnja s helikopterjem

Tole sicer ni bilo v prvotnem planu, a je bila ponudba preveč mamljiva, da bi jo spregledali. S helikopterjem lahko preletiš celotni Manhattan in obkrožiš Liberty Island.

New York

Brooklyn bridge

Najbolj prepoznaven most New Yorka, hkrati pa prvi trden most, ki je povezoval Brooklyn in Manhattan. Odprli so ga leta 1883 in je veljal za najdaljši viseči most na svetu – v dolžino meri skoraj 500m! Avtomobili imajo ločeno cesto, šele 2021 so uredili ločeno stezo za kolesarje. Zdaj imajo pešci povsem svojo linijo, a pripravite se na gnečo, vsaj na začetku mostu. Najlepši je most tik pred sončnim zahodom, ker se sonce lepo upre vanj. Priporočam sprehod preko mostu iz Manhattna proti Brooklynu.

Dumbo – Manhattan Bridge View

Ko si enkrat preko Brooklynskega mostu pa se sprehodi do točke Dumbo (Google Maps najde), od koder je lep razgled na Manhattanski most. Most so gradili več kot 8 let in ga odprli konec leta 1909.

Staple Street Skybridge, Tribeca

Gre za neobičajen majhen jeklen most nad ulico Staple Street. Velja za simbol povezovanja med dvema deloma soseske Tribeca. Zaradi svoje fotogeničnosti se večkrat pojavi v medijih in filmih. Do leta 2022 je bilo stanovanje na obeh straneh mostu v lasti modnega designerja Zorana Ladicorbica. Prodal naj bi ga za 24 mio $.

Sončni zahod ob reki Hudson

Od Staple Street je le par minutk hoje od obrežja reke Hudson. Pridi ob sončnem zahodu, se sprehodi ob reki kot domačini ali pa se le ustavi in opazuj čudovit pogled na New Jersey.

230 fifth rooftop bar

Gre za bar na terasi sredi Manhattna, blizu Madison Square Parka. Vstop je prost, razgled pa fantastičen.

New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York

Raziskovanje New Yorka 3. dan

High line

Opuščena železniška proga na JZ delu Manhattna, ki so jo spremenili v sprehajalno pot, polno zelenja in lepih razgledov. Celotna pot je dolga nekaj več kot 2 km, a do nje prideš na več točkah in lahko prehodiš le en del.

Preobrazba območja okoli High Line je privedla do povečanega obiska tega dela mesta, odprtja več restavracij, organizacije dogodkov in večjega zanimanja za nakup nepremičnin.

Gre za odličen primer preobrazbe zastarelega industrijskega prostora v sodobno mestno oazo.

Chelsea Market

Ogromen market v več stavbah, ki so bile zgrajene leta 1890 v namen pekarne Nabisco – tu so izumili in proizvajali piškote Oreo. Pred 30-imi leti so stavbe prenovili in v njem uredili trgovinice in restavracije, v zgornjih prostorih pa pisarne, ki so trenutno v lastni podjetja Alphabet Inc., matičnega podjetja Google.

Sicer pa je celotno območje Chelsea čudovito. Stavbe so obdržale pridih stare industrije, hkrati pa je območje poznano po svoji umetniški sceni z galerijami in pestrostjo začasnih razstav.

New York
New York
New York

9/11 Memorial Park

Verjetno tega parka ni potrebno posebej predstavljati. Danes je na mestu, kjer sta bila dvojčka, postavljen kompleks dveh fontan, ki sta obkroženi s spominskimi tablami imen vseh žrtev. Park so odprli 11. septembra 2011, natanko 10 let po napadu. Možno je obiskati tudi muzej, kjer so opisane vse podrobnosti napada in razstavljeni osebni predmeti žrtev in gasilcev, ostanki reševalnih vozil ter pričanja očividcev.

One World Trade Center

Je nastal kot nadomestilo prejšnjemu World Trade Centru, ki sta ga predstavljala dvojčka. Ob odprtju leta 2014 je bil 4. najvišja stavba na svetu, danes je 6., a hkrati najvišja na zahodni polobli.World Trade Center sicer tvorijo poleg glavnega One še druge stolpnice, trenutno so dokončane 3, 4 in 7, ostale še gradijo. V vseh so pisarne, trgovine in restavracije.

Oculus

Ob memorial parku je trgovinski center s trgovinami, restavracijami in metro postajo. Zgrajen je bil leta 2016 in ima simbolni pomen obnove območja World Trade Centra. Predstavlja upanje, odločnost in preporod New Yorka. Če vas spominja na Valencio, je to zato, ker gre za delo istega arhitekta, Santiaga Calatrava.

New York
New York
New York

 

China Town

Največja kitajska četrt na zahodni polobli, kjer naj bi živelo 90-100.000 ljudi. Kitajska četrt na Manhattnu je le ena od devetih v New Yorku. Prvi priseljenci so prišli že okoli leta 1850, letno pa se še danes v ZDA priseli več kot četrt milijona Kitajcev.

Little Venice

Iz Kitajske četrti se sprehodiš direktno v Italijansko četrt. Ostre meje pravzaprav ni, se kar prelije v novo kulturo. Občutek pa, kot da si prestopil v drugo državo, na drug kontinent. Priseljevanje se je začelo sredi 19. stoletja, danes pa se priseljeni Italijani hitro odselijo na druga območja. Četrt tako bolj obstaja za turiste in nudi številne italijanske restavracije in bare, tu ostajajo le redki Italijani, ki služijo z delom v restavracijah.

Soho

Čudovita četrt le korak od italijanske. V 19. stoletju je bila Soho pretežno industrijska četrt, z mnogimi tovarnami in industrijskimi zgradbami. V 60-ih in 70-ih letih je Soho postala privlačna za umetnike, ki so se naselili v praznih industrijskih prostorih in jih preoblikovali v ateljeje. Ta umetniški duh je še vedno prisoten v četrti, čeprav so cene nepremičnin postale precej višje.

Herald Square

Izredno živahen trg, ki je tudi prizorišče številnih dogodkov in prireditev, še posebno lepo je okrašen v božičnem času. Tu se nahaja Macy’s Herald Square, ki naj bi bil med največjimi trgovskimi centri v ZDA.

New York
New York
New York
New York

Edge

Eden izmed najlepših razglednih stolpov na Manhattnu. V dvigalu na poti v 100. nadstropje gledaš razvoj New Yorka. Na vrhu pa nudi 360° razgled na Manhattan. Posebnost je stekleno dno, po katerem se lahko sprehodiš. In steklen rob (ang. Edge), po katerem je dobila razgledna točka ime. Razgledi so res fantastični, vidi se Empire State Building, One World Tower, Kip svobode in ob lepem vremenu celo vse do Central Parka. Na poti navzdol pa v dvigalu uživaš v animaciji današnjega New Yorka.

Pri Edgu se tudi začne High Line, začetek pa označuje čudovito rdeče drevo. Predstavlja mnoge zgodovinske arhetipe, pri katerih drevo življenja povezuje nebesa in zemljo. Drevo v krvavo rdeči barvi spominja na razvejane sisteme človeških organov, krvnih žil in tkiv, kar naj bi spodbujalo k razmišljanju o nedeljivi povezavi med človeškim in rastlinskim življenjem.

Little Island

Pot po High Line-u te pripelje vse do Little Island parka, ki leži na več kot 100 betonskih “listih” različnih oblik in višin. Imenujejo ga tudi Tulip Park. Little Island ponuja raznolike aktivnosti za obiskovalce, vključno z gledališčem na prostem, koncerti, predstavami in drugimi kulturnimi dogodki.

New York
New York
New York
New York

 

Raziskovanje New Yorka 4.dan

Za ta dan je bilo napovedano slabo vreme. Pa tudi za naslednje dni. Na srečo sva spremljali vreme in vedeli vnaprej, zato sva vse zunanje oglede planirali za prve tri dni najinega bivanja v New Yorku.

Rockefeller Center

Niz stavb, ki ga je financiral in zgradil družinski imperij Rockefeller v 30-ih letih 20. stoletja. Kompleks vključuje Radio City Music Hall, GE Building (znana tudi kot 30 Rockefeller Plaza), televizijski studio NBC, trgovine in restavracije. Prav tu vsako leto postavijo veliko božično smreko in drsališče, ki je znano po vsem svetu. Letos (2023) ga bodo odprli 4. novembra. V sklopu Rockefeller centra je tudi razgledna točka Top of The Rock, a je primerna le za obisk v lepem vremenu, sicer se nič ne vidi.

Grand Central Terminal

Glavna metro in železniška postaja, ki je sama po sebi znamenitost. Odprli so jo leta 1913.

New York Public Library

Ena največjih in najpomembnejših javnih knjižnic na svetu. Ustanovljena je bila leta 1895, glavna stavba pa odprta leta 1911. V knjižnico so prihajali še s kočijami in imeli posebno privez za konje. Vključuje več kot 50 milijonov predmetov, vključno s knjigami, časopisi, fotografijami, kartami in drugimi mediji. Notranjost je bogato okrašena, žal so le nekatere sobe odprte za javnost.

Knjižnica hrani številne dragocene posebne zbirke, vključno s starimi rokopisi, redkimi knjigami, umetniškimi deli in zbirko Ameriškega filmskega inštituta (American Film Institute) z več tisoč filmi. In originalno knjigo Medvedek Pu iz leta 1926 ter sinove plišaste igračke, ki so bile inspiracija očetu in avtorju Alan Alexander Milne-ju.

Eden izmed najbolj znanih dogodkov v zgodovini knjižnice je bil izginotje knjige “Požiralnik Abrahama Lincolna” (The Swallowing Swindle of Abraham Lincoln) iz njihove zbirke v začetku 20. stoletja. Knjiga je bila pozneje najdena na prodajni polici knjigarne in je postala predmet obsežne preiskave. Ta nenavaden primer izgube in najdbe knjige je pritegnil veliko medijske pozornosti in je postal del legende knjižnice.

Harry Potter Shop

Če si ljubitelj knjig in filmov o Harrya Potterja, imaš na voljo kar nekaj trgovinic, ki te popeljejo v čarovniški domišljijski svet.

New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York
New York

Raziskovanje New Yorka 5.dan

Sva se vseeno odločili obiskati Summit One Vanderbilt, ki obljublja cel experience in ne samo razgleda. A bi vsakemu priporočala, da ga obišče le v lepem vremenu. Med oblaki se nič ne vidi, torej razgleda ni. Notranjost pa je sicer simpatična, a bi bila smiselna ob polovični vstopnini. Samo za notranjost po mojem mnenju 50$ vstopnine ne opraviči.

Midve sva vseeno uživali v tem, kar je pač bilo. Zanimiva soba ogledal. Da občutek, da so ljudje pod tabo in nad tabo, pa je samo zrcaljenje. Razstava oblačkov in soba z baloni. Najin razgled iz 91. nadstropja pa je bil vremenu primeren. 🙁

Empire State Building

Na vrhu stavbe je razgledna ploščad, ki se nahaja v 86. nadstropju. Ob lepem vremenu pojdite sem, ker naj bi bil zanimiv razgled ravno zaradi tega, ker nisi nad vsemi nebotičniki, ampak med njimi in je drugače kot pri novejših razgledih, ki so tako visoki, da so nad vsemi stavbami v okolici. Empire State Building je bil dokončan leta 1931 in je bil najvišja stavba na svetu do leta 1970. Stavba je visoka 381 metrov in ima 102 nadstropij. Razgledna ploščad

New York
New York
New York
New York

Museum od New York City

Eden boljših ogledov v New Yorku. Nujno dajte na seznam! Predstavljena je vsa zgodovina New Yorka, od prvotnih plemen, prvih nizozemskih raziskovalcev, ki so sem prišli leta 1609 (prej se je New York imenoval New Amsterdam), prevzema območja s strani Angležev leta 1664 in preimenovanja v New York, pa vse do moderne dobe razvoja mesta in dogodkov modernega časa. Tu lahko preživiš več ur, sploh če zunaj dežuje. 🙂 Vseeno si najdi čas za muzej tudi ob lepem vremenu, ker je res zanimiv. Lažje vse skupaj povežeš v neko celoto.

New York
New York

In midve sva s tem ogledom tudi zaključili potovanje.

Pet čudovitih dni (+dva dni za pot) in več kot 30 znamenitosti, krajev in doživetij.

Bolj podrobno si lahko celotno potovanje po New Yorku ogledaš na našem Instagram profilu @zletalomnapoti, kjer so med highlightsi shranjeni vsi Storyji, ki sem jih delila o potovanju. Pa tudi odgovori na vprašanja, ki so jih sledilci zastavili.

 

New York