Normandija je regija v severni Franciji, ki je najbolj poznana po svojih plažah, morski hrani in agrikulturi.

Je regija z bogato zgodovino, najbolj poznano po “Dan D” (D-Day) največji organizirani vojaški operaciji, ki nas opominja, da svoboda ni samoumevna. Normandija meji na Rokavski preliv in s svojo lepoto presune prav vsakega obiskovalca.

V nadaljevanju smo za vas pripravili 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati, ko se boste potepali po tej čudoviti regiji.

Mont Saint Michel

Pomembna srednjeveška romarska destinacija Mont Saint-Michel je znamenitost na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ki je ne smete zamuditi. Eden od vrhuncev, ki se nahaja na tem otoku je znamenita cerkev, do katere se povzpnete po 200 metrski stezi in nato še po 350-ih stopnicah. Cerkev je bila zgrajena v 13. stoletju in je dom tako romanskemu svetišču kot veličastnemu gotskemu koru.

Več informacij najdete TUKAJ.

Plaže “Dan D”

Obisk plaž “Dan D” je bistvena znamenitost, ki si jo morate ogledati v Normandiji. Prav na the plažah se je zgodila največja amfibijska invazija v zgodovini. Na tisoče zavezniških vojakov je na dan 6. junija 1944 izvedlo operacijo “Overlord”, s katero so potisnili naciste iz Francije. Pogum, izguba in svoboda, je občutek, ki ga na tem mestu doživi vsak obiskovalec, saj je ravno ta operacija za vedno spremenila tok zgodovine.

Več informacij in idej najdete TUKAJ.

Caen

Caen je igral ključno vlogo med nacistično okupacijo v drugi sv. vojni in kar tri četrtine ga je bilo uničenega med zavezniškim izkrcanjem. Je odlično izhodišče za ogled “Dan D” plaž in spomenikov. Oglejte si tudi spomenik Caen (Memorial de Caen), ki je bil zgrajen kot poklon trpljenju Caena med vojno in pripoveduje zgodbo o znameniti bitki za Normandijo.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Plaža Omaha

V kolikor se odločite za obisk ene “Dan D” plaže, naj bo to plaža Omaha. Ta je izmed petih pristajalnih plaž znamenitega dneva D, najbolj znana, saj je bila ta prizorišče enega izmed najbolj krvavih spopadov. Nasproti boste našli ameriško pokopališče, kjer počiva 9000 vojakov, v bližini pa se nahaja tudi muzej Overlord, ki opisuje zgodovino zavezniškega izkrcanja in osvoboditev Pariza.

Več informacij najdete TUKAJ.

Honfleur

Honfleur s svojim slikovitim starim pristaniščem velja za eno najbolj očarljivih mestec v Evropi. V tem zgodovinskem pomorskem pristanišču so se popotniki v 16. stoletju vkrcali za potovanje v Kanado. Honfleur vas bo s svojimi tlakovanimi uličicami, starimi kamnitimi zgradbami in lesenimi hišami preprosto navdušil.

Etretat

Obmorsko letovišče Etretat leži ob vznožju belih apnenčastih pečin na obali Cote d’Albatre. Pečine segajo 90 metrov v višino, z razgledne točke na vrhu klifov pa so panoramski razgledi senzacionalni.

Tapiserija Bayeux in staro mestno jedro

Tapiserija iz Bayeuxa je mojstrovina srednjeveške umetnosti iz 11. stoletja. 70 metrov dolga tapiserija prikazuje zgodbo o osvojitvi Anglije leta 1066 s strani normandijskega vojvode znanega kot “William the Conqueror” z bitko pri Hastingsu.

Vsekakor si morate vzeti čas tudi za odkrivanje starega mestnega jedra Bayeuxa, očarljivega srednjeveškega mesta lesenih hiš, elegantnih dvorcev in veličastnih mestnih hiš.

Več informacij najdete TUKAJ.

Dvorec Fontaine-Henry

Najbolj spektakularen dvorec v Normandiji je zagotovo Chateau de Fontaine-Henry, ki uživa v mirnem okolju bujne doline Mue v spodnji Normandiji. Grad je bil zgrajen v začetku 13. Stoletja, in je spomenik gotske in renesančne arhitekture z mogočno kamnito fasado. Razkošna notranjost je napolnjena s čudovitim pohištvom in izjemnimi slikami.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Rouen

Med potepanjem po starem mestnem jedru Rouena boste uživali v zgodovinskem ambientu, ki ga je moč zaznati v vijugastih tlakovanih ulicah, ki jih obdajajo t.i. hiše na pol iz lesa. Gotske cerkve boste našli na vsakem koraku, mnoge izmed njih so biseri srednjeveških arhitekturnih dosežkov. Ne pozabite na impresivno katedralo Notre-Dame in stolp z uro Gros-Horloge.

Monetova hiša

Za ljubitelje impresionistične umetnosti je Monetova hiša in vrtovi razburljivo mesto za obisk, saj je bujno cvetoča posest navdihnila veliko število umetnikovih slik. Claude Monet in njegova družina so se leta 1883 naselili na tej očarljivi lokaciji v Givernyju, kjer je umetnik preživel preostanek svojega življenja.

Več informacij najdete TUKAJ.

V Normandijo najlažje prispete z letom do Pariza in nato potovanje nadaljujete z najetim avtomobilom. Direktnih letov na letališče Caen iz naših okoliških letališč ni, lahko pa letite do Normandije s postanki na drugih letališčih, npr. Pariz ali Lyon.

Top akcije potovanj najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.