Zapis o tem, na kaj vse moramo biti pozorni, kadar se odločimo za potovanje v lastni režiji

Slovenci ogromno potujemo. Ob vedno bolj ugodnih cenah letalskih kart je vedno bolj priljubljeno tudi potovanje v lastni režiji. Sicer ne poznam statistike, ampak sodeč po tem, da na vsakem potovanju srečam vsaj enega Slovenca in to tudi na najbolj zakotnih krajih sveta ter po pripovedovanju tujih popotnikov, ki so v večini primerov že srečali slovenskega popotnika, bi si upala trditi, da je tako. Tujci se čudijo ob informaciji, da nas je le dva milijona. Spomnim se Avstralca, ki me je vprašal: »Pa vsi potujete po svetu? Toliko Slovencev sem že srečal, da bi si upal trditi, da vas je vsaj desetkrat toliko!«

Potovanje v lastni režiji

Slovenci se vse več odločamo za daljša potovanja. Obdobje poletne selitve na hrvaško obalo, ki so jo ali jo še poznajo naši starši in stari starši, je mimo. Vse več se odločamo tudi za potovanje v lastni režiji, saj je dostopnost informacij preko spleta postala res enostavna. Vse več je takih, ki ne želijo, da jim turistična agencija iz dopusta naredi program potovanja, saj jim to jemlje svobodo in od njih zahteva preveč prilagajanja skupini. Pa je res tako težko? Ne, absolutno ne. Je pa dobro, da se na potovanje v lastni režiji pripravimo malo drugače kot na organizirano skupinsko potovanje.

Ko se odločimo za potovanje v lastni režiji, odgovornost za organizacijo prevzamemo nase. To pomeni, da se nikomur ne bomo morali pritožiti, da nam ni všeč namestitev ali da nas niso opozorili na vizume, ki jih država za vstop zahteva. Vse moramo dobro premisliti in preveriti. Ampak za to smo poplačani s popolno svobodo, z lastno začrtano potjo potovanja (ki jo lahko tekom potovanja tudi spreminjamo) in v večini primerov za ogromno novih dogodivščin, ki jih doživimo na poti. Potovanje v lastni režiji ponavadi predstavlja tudi pristnejši stik z domačini, včasih nas kdo povabi k sebi domov na večerjo ali na kakšen lokalni dogodek, ki bi ga v primeru organiziranega potovanja zamudili.

Kako mi planiramo potovanje v lastni režiji? Najprej se lotimo iskanja letalske karte. Te iščemo preko številnih spletnih brskalnikov za letalske karte, najbolj znan je vsekakor Skyscanner. V nekaterih primerih imamo izbrano destinacijo in iščemo najugodnejšo možnost, da pridemo na cilj. Še lažje pa je, če destinacije nimamo točno določene in potovanje izberemo po trenutnem navdihu in ugodnih ponudbah, ki jih najdemo na spletu. Potovanje z dojenčkom in malčkom zahteva še nekaj več iznajdljivosti, saj je velika prednost bližina odhodnega letališča in povezani leti, brez večjega vmesnega čakanja na letališčih, kjer prestopimo na drugo ali celo tretje letalo.

Z urejenim nakupom letalskih kart začnemo raziskovati državo, kamor potujemo. Preberemo potopise, nasvete in bloge na spletu, se pozanimamo, kako je država prijazna za potovanje z otroki in se odločimo za okviren plan potovanja. Odkar potujemo z otroki, si namestitve rezerviramo vnaprej. Največkrat rezerviramo namestitev preko Airbnb, ki ponuja zasebne namestitve, preverimo pa tudi ostale, npr. Booking. Pred otroki sva se usedla na letalo, pristala na drugem koncu sveta in z nahrbtnikom hodila od enega hostla do drugega, dokler se nisva odločila za namestitev, ki nama je ustrezala. V kolikor želimo na pot le z okvirnim planom potovanja, ki ga bomo med potjo prilagajali, si rezerviramo le prvo namestitev, si pa vseeno ogledamo in shranimo namestitve za nadaljnjo pot.

Seveda na potovanje ne gremo brez urejenih dokumentov in zavarovanja. Vse informacije o varnosti, vizumih in potrebne veljavnosti potnih listov dobimo na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.  Uredimo vizume, v kolikor to od nas zahteva država potovanja, preverimo potne liste, da so veljavni še najmanj 6 mesecev od dneva vstopa v državo, v kolikor je to zahtevano, ter si uredimo zdravstveno zavarovanje v tujini za čas našega potovanja. V zadnjih letih imamo sicer zakupljeno kar celoletno zdravstveno zavarovanje v tujini, ker ob potovanjih večkrat letno pride ugodneje.

Glede na odhodno letališče si uredimo še parkiranje na letališču. Vse več je ponudnikov, ki nudijo ugodno parkiranje v bližnji okolici letališč, do letališča in nazaj pa nas peljejo z njihovim prevozom. Ta parkirišča so od letališča oddaljena le nekaj kilometrov, cenovno pa veliko bolj ugodna od parkirišč na letališču samem.

Po vseh narejenih rezervacijah nam ostane le še prijetno čakanje na odhod in vsakič znova se veselimo novih doživetij, ki nas čakajo na poti. Svet je lep, raziščimo ga.

Nudimo vam pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali planiranju potovanja ter ponujamo možnost zakupa zdravniškega posveta na poti.

NovicePrijava na novice o potovanjih