Rent a car na potovanju

Najem avtomobila ali rent a car je izjemna ugodnost za popotnike, ki radi raziskujejo počitniško destinacijo in odkrivajo njene skrite kotičke. Kljub temu, da za nekatere popotnike rent a car predstavlja rutino, veliko ljudi še vedno ne pozna pomembnih informacij in nasvetov, ki pridejo prav pri najemu avtomobila. Čeprav nekaterih politik kot sta dovoljena starost voznika ali pravilnik o škodi ne moremo spremeniti, se lahko vedno izognete nepotrebnim dodatnim stroškom.

Spodaj je nekaj pomembnih nasvetov, ki jih je dobro vedeti pred najemom avtomobila za čim bolj mirno in prijetno potovanje.

Rent a car

Raziščite čimveč rent a car agencij

Skoraj vse rent a car agencije ponujajo konkurenčne cene za podobna vozila. Vendar so majhne podrobnosti tiste, ki so pomembne pri celotni izkušnji. Raziščite, preberite mnenja in ocene strank, ugotovite po čem boljše agencije izstopajo pred drugimi in katera agencija ponuja najboljše možnosti za to, kar vi in vaši sopotniki potrebujete.

Rezervirajte čim prej za čim nižjo ceno

Tako kot pri večini stroškov, ki nastanejo ob načrtovanju počitnic vam lahko zgodnji najem avtomobila prihrani dostojen finančni delež. Ko najdete ustrezno agencijo za najem avtomobila, je najbolje, da rezervacijo opravite hkrati z rezervacijo leta in namestitve. Dokler imate namreč točne datume, ni razloga, da bi z rezervacijo avtomobila odlaševali, saj bo cena konkretno nižja kot pa ob nakupu v zadnjem trenutku.

Najem avtomobila na letališču cenejši

Prevzem avtomobila na letališču predstavlja prihranek časa in udobje, poleg tega pa je najem cenejši od najema v središču mesta na sedežu agencije, zato je najbolje, da se poslužujete najema že ob prihodu na letališče.

Bodite previdni pri zavarovanju

Pri najemu avtomobila obstajata osnovno in dodatno zavarovanje. Pri osnovnem zavarovanju je potreben dodatni depozit za primer nastale škode. Dodatno zavarovanje pa krije vso nastalo škodo in ne zahteva depozita. Kadar preko spleta urejate najem avtomobila je to največkrat preko spletnih posrednikov. Če uredite dodatno zavarovanje pri spletnem posredniku, ga agencija, ki je lastnica avtomobila največkrat ne bo priznala. Pri prevzemu avtomobila lahko od vas zahtevajo plačilo depozita in plačilo morebitne nastale škode, potem pa morate naknadno od spletnega posrednika zahtevati vračilo denarja. To lahko pomeni neskončno pošiljanje obrazcev. Najbolje je tako urediti preko spletnega ponudnika samo osnovno zavarovanje, ob prevzemu avtomobila pa lahko (do)plačate dodatno zavarovanje neposredno agenciji.

Ali potrebujete samo osnovno ali tudi dodatno zavarovanje je odločitev vsakega posameznika, razen v državah, ki to zakonsko zahtevajo (Mehika). Dobro je imeti dodatno zavarovanje za destinacije, kjer je velika verjetnost, da vam namerno poškodujejo avtomobil (južna Italija, Sicilija, Sardinija).

Mladi vozniki so predmet doplačil

Za mlade odrasle (do 25 let), ki so napisani v najemni pogodbi kot vozniki za najeti avtomobil, bodo veljali dodatni stroški. Na žalost jim niti brezhibna vozniška evidenca ne bo naredila nobene usluge. Vsi, mlajši od 25 let, so predmet doplačil, zato je najbolje, da teh potnikov ne vključite v najemno pogodbo. Če pa ste mlajši od 25 let in potujete sami, potem pričakujte, da boste te pristojbine primorani plačati.

Pazite na skrite stroške

Ko ste v procesu rezervacije in plačevanja za najeti avtomobil, lahko vedno pričakujete nepričakovano. Cena, ki jo najprej vidite, morda ni dokončna cena, ki jo na koncu plačate. Bodite pozorni in na vsakem koraku točno vedite, kakšne stroške lahko pričakujete ob zaključku postopka.

Dodatni vozniki lahko stanejo več

Agencije za najem avtomobilov lahko voznikom zaračunajo pristojbino za vsakega dodatnega voznika, dodanega k najemni pogodbi. Previdnost ni nikoli odveč, v kolikor se vozniku najetega avtomobila lahko kaj pripeti, zato je ponavadi priporočljivo, da registrirate vsaj dva voznika za skupno najemno pogodbo. V kolikor se pa dodatnim stroškom želite izogniti in so razdalje ter izleti z najetim avtomobilom kratki, lahko za voznika določite samo enega potnika.

Napolnite rezervoar za gorivo

Eno od standardnih pravil rent a car agencij je, da morate pred vrnitvijo avtomobila napolniti rezervoar. Pogosta napaka mnogih popotnikov pa je ta, da vrnejo avto brez polnega rezervoarja goriva in dovolijo rent a car agenciji, da doda razliko. Večina agencij bo tako voznikom, ki niso vrnili popolnoma napolnjenega vozila, zaračunala previsoke stroške. Njihove cene bodo bistveno višje od tistih, ki bi jih plačali, če bi avto pred vrnitvijo napolnili potniki sami.

Vnaprej preglejte avto

Preden skočite v najet avtomobil in se odpeljete, najprej dobro preglejte najeto vozilo. Bodite pozorni na praske, udrtine in druge znake poškodb. Prepričajte se tudi, da v notranjosti ni madežev ali raztrganin. Priporočljivo je tudi, da morebitne poškodbe poslikate in posnamete za dokaz. Agencija bi sicer že morala vložiti te poškodbe, vendar je vedno koristno, da si vzamete dodaten čas in dvakrat preverite ali so opazili poškodbe. V nasprotnem primeru bi vam lahko zaračunali škodo ob povratku avtomobila. Tudi ob povratku avtomobila na dogovorjeno mesto, se prepričajte, da nekdo iz agencije z vami pregleda avto in preveri obstoječe poškodbe, da se izognete nenamernim dodatnim stroškom.

Vozite po urejenih cestah

Če nameravate voziti ¨off road¨ najemite avtomobil pri agenciji, ki oddaja take vrste vozila. V kolikor ni tako, ostanite na urejenih, asfaltiranih cestah. Teh informacij vam morda na agenciji ne bodo povedali, vendar je to običajna politika vseh rent a car agencij, na katere vozniki (pre)pogosto pozabljajo. Vožnja po gramozu in neravnih površinah lahko namreč poškoduje avtomobilske pnevmatike in vozilo. Tudi če zakupite zavarovanje in zaščito pred trkom, vam bo v večini primerov agencija še vedno zaračunala dodatno škodo, prav zaradi neupoštevanja njihove politike poslovanja.

Rent a car

Za iskanje in rezervacijo rent a car-ja za vaše naslednje popotovanje kliknite TUKAJ.

Še ne veste kam bi odpotovali? Kliknite TUKAJ za številne ideje in top akcije.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.