Ugodne letalske karte bi vsi želeli imeti. Zdi se, da so letalske karte postale eden najbolj zaželenih produktov zadnjih let. Name se obračajo ljudje z vseh koncev. Sprašujejo me, kako in kje najdem tako neverjetne cene, saj včasih pride do popolnega absurda, ko je letalska karta cenejša od cene čisto navadnega kosila. Ravno zaradi tega sem se odločila, da danes napišem nekaj o tem kako se jaz tega lotim.

Vsebinsko kazalo

Začetki

Ne glede na to, da se trg letalskih prevoznikov spreminja in so ugodne letalske karte dostopne mnogo bolj kot so bile pred leti, je za mano precej let spremljanja letalskih kart. Verjetno več kot 15 let. Spomnim se, da sem že kot dijakinja brskala po spletu in gledala letalske karte. Po tistem znamenitem piskanju ob povezovanju interneta, ko si zasedel telefonsko linijo in upal, da nihče ne bo potreboval telefona točno tisti trenutek, ko ti iščeš letalsko karto. Mlajše generacije tega ne poznajo, starejše bodo točno vedele o čem govorim.

Kje iskati

Kasneje sem namesto novic na spletu iskala letalske karte in primerjala cene. Iz leta v leto je bilo lažje. Na tržišče so prišli novi iskalniki, ki med seboj primerjajo na stotine spletnih strani za prodajo letalskih kart. Poiščejo najcenejše, najhitrejše ali najbolj optimalne letalske karte. Sama se najpogosteje poslužujem štirih ali petih iskalnikov, včasih mnogo več. Odvisno od destinacije, ki jo iščem. Pogosto ni dovolj, da pregledam samo iskalnike za primerjavo letalskih kart. V tem primeru gledam letalske karte direktno na strani letalskih družb. Vse je odvisno od tega, kaj iščem.

Za koga

Včasih sem iskala ugodne letalske karte zase in za bližnje prijatelje. Danes iščem letalske karte tudi za stranke. Seveda imamo ljudje različne želje, prioritete in zahteve, zato so tudi povpraševanja, ki jih prejmem, zelo različna. Nekateri želijo leteti točno iz letališča A do letališča B. Drugim je najpomembnejša cena. Tretji želijo kamorkoli, le da je dovolj ugodno. Potem so še termini. Seveda je najlažje, če je potnik z datumi fleksibilen, a tega je manj, saj si redko kateri lahko privošči dopust pač kadarkoli.

Proces

Po prejemu vseh informacij se lotim dela. Odprem si iskalnike, ki mi bodo prišli prav za iskanje določene destinacije in jih primerjam med seboj. Seveda ni vseeno na katerem iskalniku iščete, saj se cene med njimi največkrat razlikujejo. Včasih je potrebno na iskalniku zamenjati jezik oz. državo, da dobimo cenejšo varianto letalske karte. Tako moje iskanje poteka lahko v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, nizozemščini, francoščini itd. Sicer ni potrebno prav znati jezika, da se znajdeš, večji problem je, ko je potrebno opraviti rezervacijo v nizozemščini in se s stranko skupaj prebijava skozi tuje izraze. A tudi to gre, vse za ugodno letalsko karto. Pa še nasmejeva se. 🙂

Triki

Pri iskanju letalskih kart uporabljam tudi nekaj drugih trikov. Vedno letalske karte iščem v prikritem oknu iskalnika. Letalske karte začnem iskati od bližnjih letališč stranke (npr. če je iz Maribora ali Novega mesta, so bolj primerna letališča Zagreb, Dunaj, Bratislava, če pa je npr. iz Kopra pa Trst, Benetke, Milano).

Nato razširim iskanje na Budimpešto, München in ostala letališča. Poleg bližnjih letališč preverim še odhode iz bolj oddaljenih letališč, do kamor so ugodne povezave iz naše okolice (npr. London, Pariz, Amsterdam, Bruselj, Barcelona, …) seveda odvisno od iskane destinacije. Južna Amerika je praviloma najceneje dosegljiva iz Španije ali Londona, velikokrat tudi iz Italije, medtem ko je Afrika bolj dosegljiva iz Zagreba, Dunaja, pa tudi Ljubljane. Na srečo imamo v bližini Benetke, ki v večini primerov rešujejo problem slovenskih popotnikov. Tisti bolj fleksibilni se zapeljejo tudi do Milana, odvisno od kalkulacije, za kakšno razliko v ceni gre – za 50€ ali 500€.

Lahko pa pridemo do ugodne letalske karte tudi iz druge smeri. Če si stranka želi leteti v kakšen manjši kraj, je morda bolj ugodno leteti na večje letališče znotraj države in potem vzeti notranji let. Na ta način se lahko pridobi tudi več sto evrov.

Največjo prednost pri iskanju letalskih kart imam s spremljanjem tujih forumov in blogov, kjer se informacije o ugodnih letalskih kartah širijo s svetlobno hitrostjo. Če k temu dodam še lastno iskanje in iznajdljivost, predvsem pa malo sreče, se na ekranu kmalu izpiše kakšna ugodna cena. 🙂 In ni boljšega občutka, ko lahko stranki sporočiš, da si našel še bolj ugodno letalsko karto, kot si je sama zamislila.

Številne ugodne ponudbe letalskih kart, namestitev ali paketov potovanj lahko najdete na naši spletni strani pod zavihkom TOP PONUDBE.

Če med top ponudbami ni nobene, ki bi vam ustrezala, vam nudimo pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila, ponujamo možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.