Vsak izmed nas ima verjetno v svojih mislih top destinacije, kamor si želi potovati ali ima že narejen seznam favoritov za letošnje leto. Pri nas je top destinacij toliko, da jih težko stisnemo na katerikoli seznam. Ravno zaradi tega smo se že zdavnaj odločili, da bomo destinacije za naslednja potovanja izbirali po ceni letalske karte in času, ki ga imamo na voljo za potovanje. Ugotovili smo, da tudi ko kakšne države ni bilo na našem seznamu top destinacij, pa smo jo obiskali zaradi možnosti nakupa ugodne letalske karte, odločitve nikakor nismo obžalovali. Še več. Pozitivno nas je presenetila, morda tudi zaradi tega, ker smo odšli popolnoma brez velikih pričakovanj.

Ne glede na to vsako leto z zanimanjem prebiramo sezname top destinacij, ki jih objavljajo vse večje spletne strani za potovanja. Skupaj s temi seznami in svojimi dosedanjimi izkušnjami in interesi smo za vas izbrali 7 zanimivih top destinacij, ki jih priporočamo za obisk v letu 2018.

HALONG BAY, VIETNAM

Vietnam slovi po dobri kulinariki, obisk Halong Baya pa je ob obisku te države pravzaprav nujen. Halong Bay predstavlja zaliv približno 2000 apnenčastih otočkov, ki se strmo vzpenjajo iz morja. Nekaj večjih otokov v svoji notranjosti skriva kraške jame, do katerih vas pripeljejo z ladjami. Med otočki lahko plujete tudi s kajaki in se, če imate srečo z oseko, celo zapeljete v tunel pod enim izmed otokov. Posebnost te regije so prebivalci, ki živijo na plavajočih hišah.

MALTA

Sredozemsko otoško državico sestavlja skupina večjih in majhnih otokov z glavnim otokom Malta, po katerem država nosi tudi ime. Zaradi njene zgodovine tu najdemo sredozemske, arabske in afriške vplive, uradni angleški jezik (poleg malteškega) pa je ostanek angleške kolonije. V letošnjem letu je glavno mesto Valleta tudi evropska prestolnica kulture in za svoje obiskovalce pripravlja pester program.

ŠRI LANKA

Država se je v zadnjih letih precej odprla turizmu, predvsem s koncem dolgo trajajoče državljanske vojne ter prenove obalnega pasu po rušilnem cunamiju leta 2004. Popotniki so državo preplavili prav zaradi odsotnosti masovnega turizma, ugodnih cen in naravnih lepot, ki jih država ponuja. Ogled čajnih plantaž in tovarne predelave čaja je v notranjosti države nujen. Kot dnevni izlet med poležavanjem na eni od številnih prelepih plaž pa priporočamo ogled sinjih kitov.

SVALBARD, NORVEŠKA

Norveško otočje v Arktičnem oceanu predstavlja popoln pobeg v naravo. Otočje leži na polovici med Norveško in Severnim polom, kar pomeni, da imate priložnost, da poleti izkusite polarno noč oz. pozimi polarni dan. Več kot polovica otokov je pokritih z ledeniki. Le nekateri otoki so poseljeni, skupaj tu živi manj kot 3000 prebivalcev. Poleg teh lahko srečate še polarnega medveda in polarno lisico.

MALAVI

Med popotniki precej nepoznana destinacija, vendar vredna vse pozornosti. Ena najbolj varnih držav afriškega kontinenta, ki že v svojem imenu razkriva svoje karakteristike. Ime Malawi namreč pomeni »toplo srce Afrike«. Neokrnjena narava, naravni rezervati, reke in jezera ter pisan živalski svet so odličen razlog za obisk države na jugovzhodu Afrike.
V Malaviju deluje tudi kulturno-izobraževalni center ELA, ki ga vodi Slovenka Jana Dular. Več o njenem projektu na njihovi spletni strani, njeno zgodbo o poti do uspeha pa si lahko preberete v njeni knjigi The warm heart of Africa.

ARGENTINA

Država temperamenta. Tanga in nogometa. A hkrati država narave in divjine. Od slapov Iguazu na severu do Patagonije na jugu. Vmes ogromna prostranstva gozdov, travnikov in polj, vasi z vedno nasmejanimi obrazi in urbanega Buenos Airesa. Za vsakega nekaj, a vedno premalo časa za vse.

JUŽNA KOREJA

Kljub napetostim s severno sosedo Južna Koreja popotniku nudi zanimivo doživetje. Po eni strani država s 5000 letno kulturo in po drugi strani modernimi nebotičniki in zadnjo tehnologijo nikogar ne pusti ravnodušne. Transportne povezave po državi so odlične in omogočajo hiter dostop do nacionalnih parkov in gora izven mest. Letos je Južna Koreja v ospredju tudi zaradi gostovanja zimskih olimpijskih iger.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.