Ledeni hotel je za novoletni čas ravno pravšnja tematika, saj smo že tako obkroženi s samimi pravljičnimi junaki. Ste kdaj pomislili, da bi kaj takega tudi izkusili? Spanje v ledenem hotelu ali igluju na primer. Danes je to že povsem realnost. Izbirate lahko med številnimi ledenimi hoteli, ki nastajajo vsako leto znova.

Priprave na gradnjo hotela se začnejo že med sezono. Načrtovanje in izrisi idej so prava umetniška dela, ki kar čakajo, da jih spremenijo v realnost. Hoteli vedno stojijo ob naravnih vodah, od koder dobivajo več tonske bloke ledu, ki jih potrebujejo za ustvarjanje hotela. Sobe v ledenih hotelih so navadno tematske, kjer se v vsaki posamezni sobi predstavi drug kreator. Spite lahko v objemu slona, v hiši na drevesu ali ob velikanskih angelskih krilih. Vse iz ledu seveda. Ledene niso samo stene iglujev in sob, ampak tudi postelje, v restavraciji mize in stoli, v baru kozarci iz ledu…

V sobah se temperature gibljejo med -5 in -8°C, vendar je poskrbljeno, da vam je udobno in toplo tudi na ledenih posteljah. Ob koncu sezone, navadno aprila, vse to izgine. Led se stali in hotel izgine. A kreatorji komaj čakajo, da lahko svoje nove ideje prelijejo na papir, ki z naslednjo zimsko sezono oživijo.

Za vas smo izbrali nekaj takih hotelov, kjer si lahko privoščite ledeno kraljestvo sredi neokrnjene narave, prav vsi poleg nočitev ponujajo tudi pestro izbiro aktivnosti v naravi.

ICEHOTEL, Švedska

Prvi in najbolj slavni ledeni hotel so zgradil

i že leta 1989. Vsako leto ga na skrajnem severu Švedske zgradijo na novo, letošnja novost pa je, da bodo nekateri deli hotela ostali in bodo s solarnimi celicami omogočali tudi poletno sezono. Za ledeno sobo z zajtrkom in savno boste odšteli od 560 € (2 osebi) do nekaj čez 1000 €, če želite prespati v pravi razkošni suiti, kjer vas v ledenem vrču pričaka šampanjec. Za tiste, ki si nikakor ne predstavljajo spanja v ledenem kraljestvu, imajo tudi tople sobe v lesu, zanje boste odšteli skoraj polovico manj od najcenejše ledene sobe.

KAKSLAUTTANEN ARTIC RESORT, Finska

Na severu Finske tik ob največjem finskem nacionalne

m parku so sredi divjine postavljene lesene koče in igluji. Snežni igluji nudijo pravi pobeg od zunanjega sveta, medtem ko igluji s stekleno streho omogočajo zvezdnati razgled kar iz postelje, še posebno čarobni so razgledi ob pojavu severnega sija. Za nočitev v igluju z razgledom boste odšteli 491 € oz. 621 €, če ste v paru.

KIRKENES SNOWHOTEL, Norveška

Na severu Norveške se nahajahotel, ki letos ponuja sedem tematskih sob. Spite lahko npr. v družbi Sneguljčice in sedmih palčkov, Marilyn Monroe ali Božička. Nočitev s polpenzionom stane 629 € (2 osebi), v svoji ponudbi pa imajo pestro izbiro aktivnosti, med drugim vožnjo s sanmi s pasjo vprego, ledeno ribarjenje ali ogled severnega sija.

BALEA ICE HOTEL, Romunija

Ledeni hotel se nahaja tudi v Romuniji, v soteski sredi gorovja na več kot 2000 metrih nadmorske višine. Gostom nudijo igluje ali sobe pod snegom, cene za nočitev z zajtrkom pa so dosegljive že za 90 €.

HOTEL DE GLACE, Kanada

Edini v celoti ledeni hotel na ameriški celini, ki svoja vrata odpre vsako leto v začetku januarja. Približno sto delavcev skoraj nepretrgano dela šest tednov noč in dan, da dosežejo zadani cilj končnega izgleda hotela. Poleg ledenih sob, ki jih lahko najamete od 440 € dalje (za 2 osebi) je v glavni zidani stavbi na voljo ogromen vodni park s stalno temperaturo 30°C.

V Sloveniji vsako leto odprejo Eskimsko vas, kjer lahko prespite v pravem igluju. Do sedaj so bile Eskimske vasi na Krvavcu, Pokljuki in v kranjski Gori. Z januarjem 2018 se Eskimska vas ponovno odpre, lokacija pa zaenkrat ostaja skrivnost. Prav tako cena. V prejšnji sezoni je nočitev v privatnem igluju stala 290 € (2 osebi) ali 90 € na osebo v igluju s šestimi ležišči.

Morda ste se za trenutek preselili v fantazijski svet ali dobili idejo, da se prav zares odpravite na doživetje, ki ga ne boste pozabili. Če se odpravite, nam vsekakor poročajte o vaši izkušnji, mi bomo še nekaj časa raje hodili na toplo. Nekega dne pa, kdo ve…

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.