Božični sejem privabi številne množice obiskovalcev in ustvari prav posebno praznično vzdušje. Skoraj zagotovo boste v decembru obiskali vsaj tistega v vam najbližjem mestu v Sloveniji ali pa se celo odpravili na izlet v katerega od evropskih mest. Organizacija za širitev turizma in kulture v Evropi Best European Destinations vsako leto na podlagi več milijonov glasov obiskovalcev razglasi najlepše božične sejme. Spodaj vam predstavljamo nekatere od teh. Morda med njimi najdete navdih za naslednji izlet.

GRAZ, AVSTRIJA: 22.11.2019 – 24.12.2019

Božični sejem v Grazu zavzema kar petnajst lokacij. Osrednje dogajanje je na mestnem trgu Hauptplatz pred mestno hišo, prav do vseh lokacij pa se lahko kar sprehodite. Otrokom se bodo zasvetile oči ob prihodu pred frančiškansko cerkev na ulici Kleine Neutorgasse, kjer so postavili pravi mali božični zabaviščni park. V okolici vas čaka še drsališče na Karmeliterplatz, čudovite ledene jaslice pa vas vse do 6. januarja čakajo pred Deželno hišo Landhaus.

Uradna spletna stran: https://www.graztourismus.at/

ZAGREB, HRVAŠKA: 30.11.2019 – 7.1.2020

Zagreb je že tretje leto zapored prejel naziv najboljše adventne prestolnice v Evropi. Glavni trg bana Josipa Jelačića je prostorštevilnih glasbenih in plesnih prireditev, na stojnicah se lahko okrepčate ali kupite božična darilca, si ogledate žive jaslice, drsate na trgu kralja Tomislava ali se podate na adventno dogodivščino v tunel.
Uradna spletna stran: www.adventzagreb.hr

COLMAR, FRANCIJA: 22.11.2019 – 29.12.2019

Mesto v severovzhodni Franciji, tretje največje v Alzaciji, se v prazničnem decembru spremeni v pravljično mesto lučk. Pet božičnih sejmov med seboj povezujejo ozke uličice, ki mestno jedro spremenijo v pravljično vzdušje. Posebnost božičnega sejma so otroci, ki na čolnih prepevajo božične pesmi.
Uradna spletna stran: www.noel-colmar.com/en

DUNAJ, AVSTRIJA: 15.11.2019 – 06.01.2020

V Avstriji tradicija sejmov sega daleč v preteklost, saj jih v prazničnem času prirejajo že od konca 13. stoletja. Dunajski božični sejem je eden najbolj prepoznavnih na svetu in vsako leto sprejme več milijonov obiskovalcev. Izbirate lahko med številnimi božičnimi sejmi, ki so razpršeni po mestu. Najbolj znan in največji je Christkindlmarkt pred mestno hišo, pravljična dežela se nahaja trgu Marije Tereze, za otroke pa je največ dogajanja pred Karlovo cerkvijo.
Uradna spletna stran: www.city-walks.info

BUDIMPEŠTA, MADŽARSKA: 22.11.2019 – 1.1.2020

Božični sejem v madžarski prestolnici je mešanica tradicionalnega in modernega. Trudijo se ohranjati in prikazati svojo kulturo in obrt, hkrati pa izbrano vključujejo moderno tehnologijo v mesto in adventni čas. Eden izmed osrednjih dogajanj je 3D video instalacija na fasadi cerkve Sv. Štefana.
Uradna spletna stran: http://budapestchristmas.com

STRASBOURG, FRANCIJA: 22.11.2019 – 30.12.2019

Prvi božični sejem v Franciji je bil prav v Strasbourgu. Središče dogajanja je 30 metrov visoko božično drevo na trgu Kléber. Številne prireditve, stojnice z obrtnimi izdelki, pijačo in jedačo se nahajajo na kar dvanajstih prizoriščih.
Uradna spletna stran: www.noel.strasbourg.eu

Kjerkoli se že boste potepali v naslednjih dneh, naj bo to s tistimi, ki so vam blizu. Naj bo to obdobje veselja, sreče in topline. Prijetno vzdušje božičnih sejmov, okrašenih ulic in utripajočih lučk pa je lahko odlično ozadje prijetnega druženja. Vesele praznike!

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev in najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.