Zdravniški posvetV današnji objavi vam razložimo nedavni primer, ko je popotnica koristila zdravniški posvet na potovanju in opišemo kako sistem zakupa zdravniškega posveta na potovanju sploh deluje.

Popotniške nevšečnosti se lahko zgodijo kadarkoli, še posebej na poti, ko smo pod stresom zaradi neprespanih noči ali ko se nenadno znajdemo v spremenjenem okolju. Takrat smo še posebej dovzetni za raznorazne zaplete. Popotnica je pred časom potovala po Argentini in se oglasila preko elektronske pošte, da je bila pri zdravniku, ker ima nenavaden izcedek iz nožnice. Zdravnik ji je želel predpisati antibiotik v obliki tablet, a se za to ni odločila, ker se antibiotikom izogiba, sprejela pa je intramuskularno injekcijo, vendar težave še niso izzvenele. Z vprašanjem se je obrnila na nas, saj je imela zakupljen zdravniški posvet na potovanju. Lahko bi nas poklicala že pred obiskom zdravnika, saj ji verjetno ni bilo prijetno razlagati ginekološke podrobnosti v tujem jeziku tujemu človeku. Si lahko predstavljamo, da to ni bil njen vrhunec potovanja. Kakorkoli, obrnila se je na nas, ker je pač imela to možnost.

Na podlagi opisa njenih težav je bilo zelo verjetno, da je pri njej šlo za bakterijsko vaginozo, ki povzroča izcedek, ki ima spremenjeno barvo in neprijeten vonj, povedala je tudi, da se zaradi tega izogiba spolnim odnosom s partnerjem, sicer pa jo ni nič bolelo ali srbelo. Predstavili smo ji več možnosti zdravljenja. Lahko počaka, ker težave v tretjini primerov izzvenijo brez zdravljenja ali v lekarni kupi vaginalno kremo ali svečke z ustrezno vsebnostjo določenega antibiotika in za to ne rabi obiskati nobenega zdravnika ali ginekologa. In kot tretjo možnost, če bi prvi dve odpovedali, da prejema antibiotik v obliki tablet en teden, kakor ji je ponudil argentinski zdravnik. Že občutek, da zadeva ni zelo resna, a le moteča in da lahko počaka, jo je pomiril. Odsvetovali smo ji tudi poskuse z v kis ali jogurt namočenim tamponom, ker so te metode bistveno manj učinkovite. V nekaj dneh se je oglasila z zahvalnim sporočilom, da je dobila kremo in odpravila težave. V kolikor bi se oglasila že prej, bi se lahko izognila tudi neprijetnostim in času, ki ga je porabila za obisk zdravnika.

Koliko stroškov je imela s tem, je nismo spraševali. Če je imela urejeno zavarovanje v tujini, kar toplo priporočamo, je ni stalo nič, razen morebitnega prevoza, čakanja v vrsti, razlaganja delikatnih stvari tujcu v tujem jeziku in času, ki ga je za vse to porabila. Vsem naštetim nevšečnostim bi se lahko izognila, če bi se na zdravniški posvet na potovanju že prej spomnila in nas kontaktirala.

Zdravniški posvet na potovanju si lahko zagotovi vsak, vendar mora to urediti pred odhodom. Storitev nikakor ne nadomesti ali izključuje zdravniškega zavarovanja v tujini, ki ga nudijo številne zavarovalnice. Je le dopolnilo, ki vam v nekem trenutku omogoča, da se lažje odločite, kako reagirati v dani situaciji. Preko naše spletne strani je potrebno izpolniti obrazec, s katerim sklenete zdravniški posvet na potovanju. Z elektronsko pošto prejmete vse potrebne informacije, vključno s telefonsko številko, elektronskim naslovom in Skype profilom.

Zakup zdravniškega posveta na potovanju vključuje tudi en brezplačni pogovor z zdravnikom pred vašim potovanjem, v katerem se pogovorite o vašem zdravstvenem stanju, morebitnih posebnostih (npr. sladkorna bolezen, nosečnost ipd.) ali kakšnih nejasnostih, ki jih imate pred potovanjem. Tako vam ob morebitnem zapletu na potovanju ne bo potrebno vaše zgodbe podrobno razlagati, ampak se boste osredotočili na dejanski zdravstveni problem. Namen zdravniškega posveta v tujini je, da se glede zdravstvenih problemov ne obremenjujete, saj imate na voljo pogovor z zdravnikom družinske medicine, ki vam svetuje, vas pomiri ali obrazloži situacijo ter vam ob zdravstvenem problemu stoji ob strani.

Velikokrat od okolice slišimo, da je nam lažje potovati, ker imamo zdravnika ves čas s seboj. Sedaj pa imate to možnost tudi vi. Morda se zaradi tega še lažje odločite in končno odpotujete tja, kamor ste si že dalj časa želeli, pa še niste zbrali poguma. Zdravnik na poti vas bo spremljal, zato si zagotovite zdravniški posvet na potovanju preko naše spletne strani tukaj.

Priporočamo, da se pred odhodom seznanite z informacijami za potnike na elektronski strani Ministrstva za zunanje zadeve, si preberete o morebitnih obveznih cepljenjih in priporočeni zaščiti na slovenski elektronski strani Sekcije za preventivno medicino – Zdravi na pot + nazaj ali na tujih elektronskih straneh Center for Disease Control and Prevention ali Travel Health Pro.