Kako z error fare okoli sveta za 550€, v New York za 113€, Kanado za 102€, Kubo za 135 €, Mehiko za 167€, Avstralijo za 289€, po Evropi za 1€…

Error fare, glavni dobitek za popotnike. Kdo si ne želi ugodno potovati? Kdo si ne želi videti novih krajev in spoznavati druge kulture za precej nižjo ceno kot običajno? Vendar pa obstaja nekaj pravil, ki jih je dobro poznati, da do take karte pridemo in jo z malo sreče tudi obdržimo.

Kaj sploh pomeni Error fare?
Error fare je napaka v sistemu postavljenih cen, ki se najpogosteje uporablja v povezavi s potovanji. Največkrat se error fare pojavi pri letalskih kartah, vse več pa tudi pri hotelih, avtobusnih prevozih, križarjenjih ali all-inclusive ponudbah.

Error fare

Kako do takšne napake sploh pride?
Največkrat gre za t.i. napako »debelih prstov«, torej za napako pri ročnem vpisovanju cene, kjer zaposleni pri letalski družbi ali posredniku napačno vnese ceno ali izpusti kakšno ničlo. Napake se lahko zgodijo tudi pri pretvarjanju iz ene valute v drugo ali če sistem napačno izračuna končno ceno letalske karte, saj je ta vezana tudi na letališke takse, gorivo ipd. Vse več se govori tudi o t.i. namernem postavljanju napačnih cen s strani letalskih družb, razlogi za to so različni. Lahko želi letalska družba prodati še zadnje sedeže na letalu, kar je še vedno bolje kot leteti s praznimi sedeži ali si s postavitvijo nizkih cen zagotovijo dober marketing, saj se letalska družba s svetlobno hitrostjo pojavi na vseh potovalnih blogih in forumih.

Kako najdem error fare?
Ne bo lahko. Ne morete se usesti pred računalnik in se odločiti, da boste našli error fare. Vsaj načrtno ne, saj je za vsako linijo med točko A in B tudi do več milijonov kombinacij letov.
Error fare se vedno najde naključno. Ponavadi tisti, ki jo najde, objavi novico, ki se v trenutku razširi po elektronskih straneh, blogih in forumih o potovanjih. Zato nam je redno spremljanje takšnih elektronskih strani, blogov in forumov v izredno pomoč. Našli jih boste tudi na naši spletni strani www.letalskekarte.zletalomnapoti.si, na Facebook strani Z letalom na poti in Instagram profilu @zletalomnapoti.

Kaj naj storim, ko opazim error fare in želim kupiti letalsko karto?
1. Kupite letalsko karto kar se da hitro, saj so takim akcijam štete minute, če imamo srečo, pa ure. V vsakem primeru ne trajajo dolgo, saj bodo napako odpravili takoj, ko zanjo izvejo.
2. Nikakor ne kličite ali drugače kontaktirajte letalske družbe ali posrednika, ki prodaja letalsko karto, saj jih s tem opozorite na napako, ki jo hitro odpravijo, vam pa se poveča možnost, da letalsko karto prekličejo.
3. Če je mogoče, letalsko karto kupite preko posrednika in ne direktno na strani letalske družbe, saj bo tako preteklo več časa od nakupa in informacija bo do letalske družbe prišla kasneje, s tem pa se zmanjša možnost preklica letalske karte.
4. Letalsko karto kupite s kreditno kartico, saj bo tako plačilo steklo takoj. Po prejetem plačilu dobite na email potrdilo o kupljeni karti in elektronsko letalsko karto, kar poveča možnost, da bo karta obveljala.
5. Počakajte na prejem letalske karte na svoj email. Če imate že izdano letalsko karto in ste jo prejeli na email, je veliko manjša verjetnost preklica.
6. Po nakupu počakajte najmanj 14 dni, preden začnete urejati ostale rezervacije (namestitve, najem avtomobila ipd.), saj je možno, da še vedno dobite informacijo o preklicu letalske karte.

Bo karta, ki sem jo kupil, dejansko veljala?
Ni nujno. Lahko vam jo prekličejo kadarkoli. Po nekaterih podatkih, ki smo jih pridobili na spletu, naj bi bile možnosti preklica letalske karte ekonomskega razreda naslednje:
1. Preklic letalske karte v 48-ih urah ali preden prejmete letalsko karto na svoj email: 50%.
2. Preklic po prejeti letalski karti na email: 10%.
3. Preklic po več kot 14-ih dneh od nakupa letalske karte: manj kot 5%.

Več dejavnikov vpliva na to, ali bo letalska družba preklicala letalsko karto ali ne. Poslovni in prvi razred sta preklicana večkrat, saj gre za dražje karte in s tem večje izgube letalske družbe. Tudi število prodanih kart po error fare ceni je pomembno. Več kot je prodanih kart, večja je verjetnost, da letalske karte prekličejo. Pri tem letalske družbe pregledajo stroške, ki bi pri preklicu nastale – administrativne stroške, stroške delovne sile in slab marketinški vpliv, ki bi ga preklic letalskih kart povzročil na blogih in forumih, ki imajo precejšen doseg bralcev.

Kaj naredim, če mi prekličejo letalsko karto?
Nič. S tem, ko kupite error fare letalsko karto, vzamete to možnost v zakup. Vse, kar lahko storite je, da počakate na naslednji error fare in zopet poskusite srečo.

Kaj pomeni, če je na letalski karti zapisana višja vrednost od tiste, ki sem jo plačal?
Kar mirno. Predvsem posredniki večkrat s tem poskusijo pridobiti dodaten denar in marsikateri kupec brez vprašanj plača razliko, ki je ponavadi še vedno nižja od redne cene letalske karte. Nihče vas ne more prisiliti, da razliko plačate in ponavadi je taka ponudba dodatnega plačila s strani posrednika le poizkus zmanjšanja njihove denarne izgube. V večini primerov boste kljub temu lahko obdržali letalsko karto.

Error fare se pojavi vsake toliko časa, zato ni pričakovati, da boste na vaše želene datume in želeno destinacijo našli tako ugodno letalsko karto. Včasih se error fare pojavi večkrat na teden, pogosto pa je za dober error fare potrebno čakati tudi več mesecev. Tudi ko se pojavi, imate zelo malo časa, da se odločite, uredite dopust in kupite letalske karte. Pri tem je pomembno, da ste fleksibilni tako v času kot destinaciji, kamor si želite potovati. Mi smo na ta način nazadnje potovali v Gvatemalo za 135€, čeprav destinacija sploh ni bila na naši listi želja. In ni nam žal. Prav v tem je poanta. Obiščeš države, ki jih drugače v bližnji prihodnosti ne bi in se prepustiš popotniškemu vzdušju, ki je nekaj posebnega, kjerkoli že si.

Nekaj primerov error fare letalskih kart v letu 2017 iz nam bližnjih letališč: Kanada 102€, Gvatemala ali Kuba 135€, Dominikanska republika 140€, New York 145€, Mehika 167€, Peru 202€, Miami 242€, Kostarika 259€, Brazilija 273€ in Zanzibar 281€.

Z letalom na poti vam pomaga pri iskanju ugodnih letalskih vozovnic, čeprav vam ne moremo zagotoviti, da boste ujeli ravno error fare. Za pomoč pri iskanju se na nas lahko obrnete preko spletnega obrazca tukaj.