Pred kratkim smo objavili blog z naslovom Zdravniški posvet na potovanju, kjer smo opisali primer popotnice, ki je imela zdravstvene težave med potovanjem po Argentini. Kmalu po objavi smo prejeli nekaj vprašanj bralcev, če je zdravniški posvet primeren tudi za družinske počitnice. Naš odgovor je: Vsekakor! Pravzaprav je povpraševanja po storitvi zdravniškega posveta največ s strani družin s predšolskimi ali šoloobveznimi otroki. Starše največkrat na potovanju ali počitnicah skrbi, kako bodo reagirali, če pride do zdravstvenih težav ravno pri otroku. Eden takih primerov se je zgodil letos poleti in vam ga predstavljamo bolj podrobno.

Zdravniški posvetPrejeli smo klic mame 7-letne deklice, da so na počitnicah na Lošinju in ne ve kaj naj stori. Pri hčerki je v zadnjih dneh opazila dva izpuščaja na goleni, ki sta bila nekoliko boleča na pritisk, sicer pa se je deklica dobro počutila in ni imela nobenih sistemskih znakov. Po natančnejšem pogovoru smo izvedeli, da sta se s sestrico igrali v peskovniku in da ima tudi druga sestrica nekaj podobnih, sicer manjših tvorb na podlahti. Z video klicem smo si izpuščaje lahko tudi dobro ogledali in predvidevali, da gre za lokalno bakterijsko okužbo kože. Odločili smo se, da bi zaenkrat zadostovalo antibiotično mazilo, ki deluje le lokalno, s seboj ga je slučajno imela dekličina teta. Če bi se stanje poslabšalo, bi morali k zdravniku vsaj po antibiotik v obliki tablet, če ne na kirurški poseg. Mama je z nami ostala v kontaktu še nekaj dni in tako smo lahko sproti preverjali kako se stanje izboljšuje. Na srečo je antibiotik v obliki mazila deloval, izpuščaji so v nekaj dneh izzveneli, deklici pa prikrajšani antibiotika v obliki tablet ali celo kirurškega posega. Predvsem je bila pomirjena mama, ki bi jim lahko situacija pokvarila že tako prekratek dopust. Vesela je bila, da ima s storitvijo zdravniškega posveta praktično ves čas na razpolago zdravnika družinske medicine, ki ga lahko pokliče kadar je v dvomih glede dekličinega stanja. Na srečo je bilo v tem primeru zdravljenje z mazilom uspešno in družina je brez problemov uživala na počitnicah.

Zdravniški posvet je storitev, ki jo lahko koristite kjerkoli v tujini, bodisi na potovanju ali počitnicah. Za storitev se odločajo popotniki, družine, starejši in vsi, ki si želijo svoj oddih preživeti z vedenjem, da se ob morebitnem zdravstvenem zapletu lahko obrnejo na zdravnika družinske medicine s poglobljenim znanjem popotne medicine.

Zdravniški posvet na počitnicah si lahko zagotovite tudi vi, vendar morate to urediti pred odhodom preko naše spletne strani tukaj. Po opravljeni prijavi in plačilu prejmete elektronsko pošto z vsemi potrebnimi informacijami: telefonsko številko, elektronski naslov in Skype profil. Zakup zdravniškega posveta na počitnicah vključuje tudi en brezplačni pogovor z zdravnikom pred vašim odhodom. Namen zdravniškega posveta v tujini je, da se glede zdravstvenih problemov ne obremenjujete, saj imate na voljo pogovor z zdravnikom družinske medicine, ki vam svetuje, vas pomiri ali obrazloži situacijo ter vam ob zdravstvenem problemu stoji ob strani.

Priporočamo, da se pred odhodom na počitnice seznanite z informacijami za potnike na elektronski strani Ministrstva za zunanje zadeve, si preberete o morebitnih obveznih cepljenjih in priporočeni zaščiti na slovenski elektronski strani Sekcije za preventivno medicino – Zdravi na pot + nazaj ali na tujih elektronskih straneh Center for Disease Control and Prevention ali Travel Health Pro.

Potuj! Potuj več, dlje, boljše, ceneje. 🙂