Portugalska je brez dvoma ena najlepših popotniških destinacij v Evropi. S svojimi kozmopolitanskimi mesti, očarljivimi vasicami, vinsko pokrajino, neokrnjenimi gozdovi in kar 1800 kilometrov dolgo obalo, ki ponuja vse od dramatičnih pečin do peščenih plaž, je prava izbira za čisto vsakega popotnika. Če k temu dodamo še več kot 800 let zgodovine, čudovito kulinarično atmosfero in glasbeno tradicijo, zagotavlja celinska Portugalska kot tudi njena otočja Madeira in Azori, nepozabno dogodivščino.

V nadaljevanju vam predstavljamo 10 čudovitih krajev na Portugalskem, ki jih morate obiskati!

Braga

Braga, ki jo pogosto imenujejo kar ¨portugalski Rim¨, je čudovito mesto v zgodovinski regiji Minho na severu Portugalske. Je tretje največje mesto na Portugalskem in eno najstarejših krščanskih mest na svetu. Zaradi obilice zgodovinskih stavb je Braga vznemirljiva destinacija za ljubitelje arhitekture in zgodovine. Obvezen je obisk romarskega mesta Bom Jesus do Monte, kjer boste na hribu visokem 116 metrov našli impresivno cerkev. Za panoramski razgled iz svetišča Monte, se boste morali povzpeti po 580 stopnicah, ki pa so tudi same po sebi znamenitost, čudovite stopnice v baročnem slogu so namreč ene izmed najbolj fotografiranih na Portugalskem.

Portugalska

Več informacij o romarskem mestu Bom Jesus do Monte najdete TUKAJ.

Narodni park Peneda-Gerês

Območje narodnega parka obsega skoraj 700 kvadratnih kilometrov in se nahaja v bližini meje s Španijo. Ustanovljeno je bilo leta 1971, z namenom ohranitve starodavnih običajev v regiji. Najzgodnejši znaki bivanja so iz leta 6000 pr. n. št. kar dokazujejo neolitske grobnice, ki so posejane po pokrajini. Rimske ceste, mostovi in mejniki obiskovalcem kažejo na nekoč izrazit rimski vpliv. Peneda-Gerês je mogoče zlahka raziskati z avtomobilom, saj številne ceste povezujejo oddaljene vasi s čudovitimi razglednimi točkami. Še bolje je, da se odpravite peš, saj boste tako lahko odkrili čudovite slapove in rečne plaže.

Portugalska

Guimarães

Guimarães je prav posebno mesto, saj je rojstni kraj in dom prvega portugalskega kralja. Zgodovinsko središče mesta in njegove palače ter grad so del Unescove svetovne dediščine in je eno tistih mest tako polno kulture, da je že samo sprehajanje po starih ulicah in trgih zelo impresivno. Videli boste gotske spomenike, samostane in dvorce. Na severu Guimarãesa pa morate nujno obiskati grad, ki je v 12. stoletju postal dom legendarnega prvega portugalskega kralja Afonsa Henriquesa.

Portugalska

Za obisk veličastnega gradu kliknite TUKAJ.

Évora

Évora, ki leži v osrčju sončne province Alentejo, je eno najstarejših in najbolj očarljivih mest na Portugalskem. Mesto, ki je postalo pomembno pod Rimljani, je cvetelo kot središče učenja in umetnosti, številne cerkve in samostani pa pričajo o pobožni zapuščini. Zlitje tako raznolikih kultur in religij skupaj z obilico različnih arhitekturnih slogov je spodbudilo Unesco, da je staro mestno jedro Évore uvrstil na seznam svetovne dediščine. To dragoceno zbirko spomenikov in muzejev znotraj mestnega obzidja lahko z lahkoto obiščete peš. Nikar ne pozabite na obisk rimskokatoliške katedrale Sé, katere gradnja se je pričela že daljnega leta 1280.

Portugalska

Več zanimivosti o sami katedrali in Évori nasploh najdete TUKAJ.

Lizbona

Lizbona, glavno in največje mesto na Portugalskem, je na vrhu najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi. Znana je po sončnem vremenu, pisanih zgradbah, glasbi fada, prijaznih domačinih in nočnem življenju. Poleg znanih znamenitosti, je Lizbona tudi kulinarično središče za vse gurmane. Tukaj je obilica zgodovine, z zgodbami od rimskih imperialistov do eksotičnih piratov, mavrskih gradbenikov do divjih vitezov rekonkviste, zavita v tančico skrivnosti velikih palač in osupljive dediščine. Obiščite impresiven stolp Belém, ki se dviga visoko nad morsko obalo lizbonskih pomolov in že od 16. stoletja straži nad ustjem reke Tejo.

Portugalska

Za obisk stolpa Belém kliknite TUKAJ.

Porto

Na pobočjih reke Douro stoji Porto, zgodovinsko pomembno trgovsko mesto na Portugalskem. Središče je del Unescove svetovne dediščine in presenečeni boste nad tem, kako bogata in raznolika je lahko ta dediščina. Videli boste srednjeveško obzidje, bleščeče baročne cerkve, strnjene ulice okrožja Ribeira, romansko katedralo in še in še. Znameniti Portovec še vedno hranijo v skladiščih na južnem bregu reke Douro, če le sledite reki do oceana pa boste prišli v elegantno okrožje Foz do Douro s plažami in trendovskimi restavracijami.

Portugalska

Sintra

Sintra, očarljivo letoviško mesto ob vznožju Serra de Sintra, je bilo dlje časa priljubljena destinacija portugalske kraljeve družine. To dolgoletno kraljevo zatočišče je polno čudovitih parkov, posesti, vil in palač iz 19. stoletja, med njimi pa izstopa čudovita Quinta da Regaleira. Romantično palačo je v poznem 19. stoletju zasnoval italijanski arhitekt Luigi Manini, z vrtom, ki se razprostira z jezeri, fontanami in jamami. Če se zapeljete le 20 kilometrov zahodneje, pa boste prišli do najzahodnejšega dela celinske Evrope – Cabo de Roca, ki vas bo zagotovo očaral.

Portugalska

Več informacij o vstopnini v Quinta da Regaleira najdete TUKAJ.

Algarve

Južna regija Algarve je dragulj Portugalske, ki se ponaša z osupljivo obalo, jamami in oboki ter odličnim vremenom skozi vse leto. Okoliška narava vas bo presunila in prav tako njene vasice. Preživite dneve v pohodništvu, spočijte se na neštetih plažah ali pa pohajkujte po tlakovanih ulicah na prijetnem popoldanskem soncu. Ne pozabite na priljubljeno plažo Marinha, obdano z apnenčastimi pečinami in sanjsko turkizno vodo.

Portugalska

Azori

Azori, avtonomna regija Portugalske, se nahajajo v Atlantskem oceanu, približno na pol poti med Evropo in Ameriko. Arhipelag sestavlja devet naseljenih otokov, od katerih je prav vsak edinstven. Otoki so pravi raj za ljubitelje narave, saj lahko uživate v čudovitih sprehodih, jamarite, se potopite v vroče vrelce, opazujete kite, plavate z delfini… Če se odločite za prestolnico Azorov – Ponto Delgado, preživite čas ob raziskovanju njenega historičnega središča in odkrili boste tlakovane trge, muzeje, čudovite vrtove in osupljive spomenike, zgrajene, ko je bila Ponta Delgada v 18. stoletju še pomembno trgovsko pristanišče.

Portugalska

Madeira

Madeiro običajno imenujejo kar ¨evropski Havaji¨ in to z dobrim razlogom. Ta vulkanski otok ob obali Maroka ima osupljive plaže, bujne gozdove in sonce, ki vztraja vse leto. Ponta de São Lourenço, na skrajnem vzhodu Madeire, je naravni rezervat z ogromnimi vulkanskimi kamni, prepredenimi z rdečkastimi odtenki, ki ga morate obiskati. Ganljivi pogledi na Atlantik vam bodo vzeli dih in nedvomno bodo nastale osupljive fotografije.

Portugalska

Top akcije za potovanje na Portugalsko najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.