Amsterdam je veličastno mesto, polno življenja in mladostne energije. Tu ne manjka pisanih tržnic, muzejev ter odličnih restavracij in barov. Njegovi znameniti kanali so obdani s hišami in zgradbami iz 17. stoletja, ki potiho pričajo o duhu preteklosti. Medtem ko je kanalski obroč dom nekaterih najbolj poznanih znamenitosti, novi mestni parki in razvoj zunaj zgodovinskega jedra pričajo o obstoju tudi drugih še kako zabavnih krajih z manj turistične gneče.

V nadaljevanju vam predstavljamo 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati, ko se boste sprehajali po čudoviti nizozemski prestolnici.

Foodhallen

Utrip kulture najbolj začutiš z okušanjem kulinarike. Zato naredite prvi ¨stop¨prav v Foodhallen, kjer boste lahko poskusili vse od nizozemskega bitterballena do dim suma, sušija ali baskovskega pintxosa. Poleg tega so na voljo tudi bari, kjer si lahko privoščite domače pivo in uživate v živi glasbi in množici domačinov.

Amsterdam

Muzej Ane Frank

Zgodba Anne Frank je verjetno najbolj poznana osebna izpoved, ki izhaja iz grozot holokavsta. 13-letno dekle v svojem dnevniku opisuje nepredstavljive okoliščine, ki jih sama skupaj z družino doživlja v času druge svetovne vojne. V tej hiši, ki je zdaj muzej posvečen ravno njej, je Ana dve leti živela v upanju, da jih nacisti ne bi ujeli. Razstave v muzeju popeljejo obiskovalca skozi potek vojne in okoliščine družine Frank, dokler jih nacisti ne odkrijejo in odpeljejo v Auschwitz. Vrste so ponavadi dolge, vendar je obisk tega posebnega muzeja z žalostnim ozadjem, vsekakor vreden ogleda.

Amsterdam

Več informacij o samem muzeju najdete TUKAJ.

Rijksmuseum in Van Goghov muzej

Amsterdam je dom dveh veličastnih in najbolj priznanih muzejev v Evropi, ki sta poleg tega tudi zelo priljubljena. Rijksmuseum razstavlja in poveličuje dela domačega nizozemskega mojstra Rembrandta skupaj z drugimi umetniki iz nizozemske zlate dobe umetnosti. Je dom največje nizozemske zbirke umetniških del t.j. tisočem del in artefaktom od 15. stoletja do danes. V Van Goghovem muzeju pa je na voljo več kot 700 del izpod rok Van Gogha samega in umetnikov, ki so močno vplivali nanj, kot sta znamenita umetnika Monet in Gauguin.

Amsterdam
Amsterdam

Za obisk Rijksmuseuma kliknite TUKAJ, več informacij o Van Goghovem muzeju pa najdete TUKAJ.

Potepanje po kanalih

Kot že verjetno veste, je Amsterdam mesto, ki je prepredeno z mostovi in obkroženo s 165-imi kanali. Skupaj tvorijo edinstveno in čudovito pokrajino, ki kar vabi, da se zgubiš v njej. Ko se boste potepali po kanalih, boste našli trgovine, muzeje, galerije in tudi stare kavarne. Opazujte turiste in domačine, ki hitijo na svojih kolesih, zagotovo boste opazili tudi ¨hišne čolne¨, ki so ¨parkirani¨ ob hišah lokalcev.

Amsterdam

Jordaan

Je eno izmed najbolj priljubljenih območij v Amsterdamu, kar pa ni nič čudnega, saj se v tej soseski bohotijo historične stavbe iz 17. stoletja in zaradi skrbne obnove, v katero vlagajo oblasti, je ta zgodovinski značaj v zgradbah še kako viden. Soteska je polna tudi galerij, eklektičnih trgovin, restavracij in barov. Značaj preteklosti je še vedno moč zaznati na krajih kot je Cafe Papeneiland, kavarna, ki sega v leto 1642. Pohajkujte po vijugastih ulicah, opazujte stoletja stare stavbe in čudovite dvoriščne vrtove.

Amsterdam

Kraljeva palača

Na trgu Dam boste našli kraljevo palačo iz 17. stoletja. Ta je imela 150 let funkcijo mestne hiše, leta 1806 pa je postala kraljeva palača, ker se je vanjo vselil kralj Louis Napoleon. Čeprav tukaj ni obsežnih vrtov kot smo tega vajeni pri drugih evropskih palačah, kot je npr. francoski Versailles, pa je notranjost kraljeve palače polna marmorja in okrašena z umetninami in tapiserijami. V osrednji dvorani boste na tleh videli ogromne zemljevide sveta in Atlas, ki nosi svet na svojih ramenih.

Amsterdam

Več informacij o Kraljevi palači najdete TUKAJ.

Vondelpark

Vondelpark ni samo največja zelena površina v Amsterdamu, ampak predstavlja pravi raj sredi mesta. To je kraj, ki ponuja odlično priložnost za sprehod, sprostitev in umiritev duha. Je kraj, kjer si lahko s svojo družinico pripravite piknik in opazujete mimoidoče. Poleg tega ima še vodnjake in skulpture in ker se tam vedno nekaj dogaja, Vondelparka nikakor ne smete izpustiti.

Amsterdam

9 ulic

9 ulic v zahodnem delu kanalskega obroča je eno najboljših mest za nakupovanje v Amsterdamu. Tam boste videli veliko dizajnerskih butikov, vintage trgovin in starinarnic z edinstvenimi najdbami. Če pa potrebujete odmor od nakupovanja pa boste v Ree7 našli super milkšejke, medtem ko vas bo Screaming Beans postregel s kavico.

Amsterdam

Rdeča četrt

Rdeča četrt je zagotovo ena najbolj nenavadnih četrti v Amsterdamu. Tukaj je prostitucija legalna in čeprav je za obiskovalce iz drugih držav slika pomanjkljivo oblečenih žensk, ki vabijo stranke iz svojih izložb morda čudna, je tukaj popolnoma sprejeta in pod nadzorom. Obisk te četrti je zagotovo ena izmed najbolj netipičnih stvari, ki jih boste doživeli v Amsterdamu.

Amsterdam

Begijnhof

Nizozemska je polna skritih dvorišč, ki obkrožajo domove, vendar je Begijnhof edinstven primer. Ta hofje, ki je za razliko od drugih, odprt za javnost, je bil prvotno zgrajen za versko skupnost beguinov. Beguine so bile redovnice, ki niso sprejele zaobljub, torej niso bile nune, vendar so njihove skupnosti spominjale na bivanje in red znotraj samostanov. Stavbe v Begijnhofu so tipične meščanske hiše iz 16. stoletja, tam se nahajata tudi dve cerkvi, ki sta odprti za obiskovalce.

Amsterdam

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Top akcije za potovanje v Amsterdam najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.