Letalske karte – kje začeti?

Želite na potovanje z letalom, ampak ne veste kje bi začeli? Bi radi kupili letalske karte, ampak ne veste katera spletna stran je vredna zaupanja? Bi odpotovali kam dlje, ampak ne veste kako je s prestopi? Ne veste na kaj morate biti pozorni pri nakupu letalskih kart? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili z “JA!”, potem imate dve opciji.

1. V spodnjem zapisu si preberite na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu letalskih kart.

2. Poiščite si pomoč in iskanje letalske karte prepustite drugemu (o tej opciji pa na koncu zapisa).

V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj nasvetov, da bo proces nakupa kart potekal kar se da gladko in vam ne bo predstavljal dodatnega stresa.

Je izbira destinacije nujna?

Izbira destinacije je odvisna od vašega zanimanja, predhodnih izkušenj, proračuna in seveda časovnega okvirja. Če imate radi daljša, oddaljena potovanja in rajske peščene plaže potem so za vas morda prava izbira Egipt, Maldivi, Tajska, Filipini ali pa mehiški Cancun.

Če ste še nekoliko neizkušeni v potovanjih ali bi za začetek raje odpotovali nedaleč od doma, potem so za vas super izbira evropske prestolnice kot so London, Pariz, Amsterdam, Berlin, Lizbona, Madrid,…

Če pa ste ljubitelji bolj eksotičnih in neobičajnih destinacij ter vam daljša potovanja ne predstavljajo ovire, potem so za vas zagotovo primerne destinacije Tanzanija, Indija, Oman, Brazilija itd.

Bolj kot ste fleksibilni glede izbire destinacije, večja je verjetnost, da se boste odločili za tisto, ki vam nudi ugodnejšo letalsko karto. Zato je priporočljivo, da si za naslednje potovanje izberete nekaj destinacij in začnete iskati letalske karte za vsako posebej.

A to vedno ni mogoče. Včasih imate že točno določeno destinacijo, kamor želite odpotovati. In tudi tako je prav.

Datum potovanja

Datum odhoda je zelo pomemben dejavnik, če želite kupiti čim ugodnejše letalske karte. Zelo pomembno je tudi ali se odločate za odhod na določeno destinacijo v top sezoni oziroma izven nje. Tako bodo letalske karte za odhod sredi julija na sanjski Santorini precej dražje, kot pa če se odločite za odhod izven sezone konec septembra.

Seveda se lahko zgodi, da najdete ugodne letalske karte za različne destinacije tudi v top sezoni. Vendar to pomeni, da jih morate začeti iskati že vsaj pol leta vnaprej ali pa imeti zares precejšnjo srečo, da najdete kakšno akcijo.

Dobro je vedeti tudi, da so običajno letalske karte dražje za potovanja med vikendom ali med najpomembnejšimi prazniki. Že če upoštevamo to dejstvo, lahko prihranimo kar nekaj denarja. In pri datumih potovanja vsekakor velja, da bolj kot ste fleksibilni, večja je verjetnost za ugoden nakup.

Poiščite karto s pomočja iskalnika letalskih kart

Prednost spletnih iskalnikov letalskih kart je v tem, da imate na enem mestu pregled nad cenami letalskih kart večine letalskih ponudnikov za določeno destinacijo in določen termin. Primer dobrega iskalnika letalskih kart je Skyscanner, idealno pa je, če iskanje kombinirate z uporabo večjih brskalnikov, npr. še Kiwi, Momondo, Kayak, Google flights,…

Primer iskanja letalskih kart na Skyscannerju

Preprosto izberite vaše odhodno letališče in željeno destinacijo, določite mesec v katerem bi radi odpotovali, število potnikov in poženite iskalnik.

letalske karte

Zdaj je potrebno določiti še točen datum odhoda in prihoda. Če je cena obarvana z zeleno to pomeni, da je karta ugodna. Tako si lahko pomagate in izberete najugodnejši termin. Ko ste z izbranim terminom zadovoljni, kliknite “Find flights” in prikazali se vam bodo vsi možni leti glede na vaše predhodno določene kriterije.

letalske karte

Preverite cene kart več letalskih družb in si tako oblikujte predstavo, katera ponudba bi bila za vas najboljša. Iskalnik letalskih kart nam služi kot pomoč pri iskanju in nam pomaga, da hitreje najdemo ugodno letalsko karto. Vedeti pa morate tudi, da so cene na iskalnikih določene glede na pretekla iskanja, zato morda realna cena na strani letalske družbe ne bo več taka. Lahko je dražja ali pa ugodnejša.

letalske karte

Po izbiri letalske karte kliknite na zeleni gumb “Select”, ki vas pripelje do možnosti, kjer lahko opravite nakup. Ne glede na to, da bo iskalnik prikazal ugodnejše cene pri raznih spletnih ponudnikih, nakup obvezno opravite preko uradne spletne strani letalskega prevoznika, saj ste tako bolj zavarovani. Če med ponujenimi možnostmi ne vidite opcije nakupa direktno pri letalski družbi, poiščite spletno stran letalske družbe v vašem brskalniku in tam vnesite destinacijo ter termin potovanja.

V času pred epidemijo je bilo povsem varno opravljati nakupe letalskih kart tudi pri posrednikih (ne vseh, pač pa pri preverjenih). Sedaj pa je zaradi ogromno odpovedi, prestavitev letov ipd. preveč tvegano, da na koncu ostanete brez obvestila o prestavitvi leta ali se zaplete pri vračilu denarja, če letalska družba odpove let.

Direktni let ali let s postanki?

Dejstvo je, da so leti brez postankov običajno najdražja opcija, kadar govorimo o daljših potovanjih. Če izberete lete s prestopi, bo ta opcija pogosteje ugodnejša. Tako lahko veliko privarčujete, če izberete let z enim ali več postanki. Seveda je to stvar preferenc, saj so postanki ponavadi naporni, ker trajajo več ur. Nekateri popotniki imajo radi postanke, saj lahko ta čas izkoristijo za ogled mesta, blizu katerega so pristali. Če imate s seboj otroke je seveda priporočljivo, da ste na ure odhoda bolj pozorni. Bolj kot boste upoštevali navade vaših otrok, predvsem pa vaših najmlajših, bolj bodo leti z njimi umirjeni. Skozi ta vidik se potemtakem odločite o številu postankov.

Zelo pozorni pa morate biti na postanke pri nizkocenovnikih, saj so te letalske karte v resnici nepovezane enosmerne karte, zato obstaja riziko pri prestopu. Lahko se zgodi, da ima prvi let zamudo ali je prestavljen, in v tem primeru vam lahko druga karta za nadaljevanje potovanja propade. Če se vam to zgodi, boste zelo drago plačali novo letalsko karto, ko boste že na vmesnem letališču in boste želeli še isti dan ali pa čimprej leteti do svoje ciljne države.

Pri krajših potovanjih znotraj Evrope je zato bolj priporočljivo, da z nizkocenovniki potujete direktno do izbrane destinacije, pa čeprav to pomeni, da se morate do bližnjega letališča zapeljati z avtom.

Spremljajte spletne strani, ki objavljajo akcije potovanj

V Sloveniji in tujini je precej spletnih strani, ki vsakodnevno objavljajo in za vas iščejo dobre akcije letalskih kart. Tudi Z letalom na poti ima svojo stran s TOP AKCIJAMI, kjer lahko najdete navdih ali pa že konkretno vaše potovanje, saj tovrstne objave že vsebujejo povezave do letalskih kart. Akcije se ves čas objavljajo tudi na socialnih omrežjih Facebook in Instagram.

letalske karte

Preverite ali let v obe smeri upravlja ista letalska družba

Dvosmerne vozovnice vam lahko prihranijo nekaj denarja, zato je priporočljivo, da z isto letalsko družbo letite na željeno destinacijo in nazaj. Različne letalske družbe se namreč razlikujejo v svoji politiki glede prtljage, možnosti prestavitve leta ipd. V tem primeru tudi ne bo težav, če vam odhodni let odpovedo, ker vam avtomatsko nudijo možnost vračila za povratni let. Enako velja, če gre za partnerske letalske družbe, npr. Air France-KLM, Lufthansa-Swiss-Austrian,..Potem teh skrbi ni.

A če kupujete letalske karte na spletni strani letalske družbe, teh problemov tako ali tako ne boste imeli. Letalske družbe na svojih straneh ne prodajajo letalskih kart drugih družb, razen v primeru partnerstva, kar je za vas enako kot če gre za isto letalsko družbo.

Obiščite tudi uradno spletno stran letalske družbe

Čeprav smo prej omenili, da je dobro iskati letalske karte preko spletnih iskalnikov letalskih kart, ker imate boljši vpogled, pa je vendarle dobro, da pregledate tudi posamezne spletne strani letalskih družb. Zgodi se lahko, da na iskalnikih ni posodobljene cene, morda pa na spletni strani letalske družbe naletite na kakšne popuste ali akcije ob določenih dnevih. Ti dejavniki vam pomagajo doseči boljšo ponudbo, zato vedno preverite razpoložljiva spletna mesta letalskih ponudnikov.

Priporočljivo je tudi, da spremljate akcije, ki jih pogosto izdajo letalske družbe, npr. Turkish Airlines, Ryanair, Wizz Air. Če se odločite za nakup letalske karte v obdobju akcije, lahko veliko privarčujete tudi pri oddaljenih destinacijah in letite iz Ljubljane v Oman že za manj kot 300 evrov, na Maldive za dobrih 400 evrov ali po Evropi za 10€.

Bodite potrpežljivi

“Potrpežljivost je lepa čednost” pravi pregovor in to velja tudi pri iskanju ugodnih letalskih kart. Priporočljivo je, da z iskanjem in nakupom ne hitite, lahko si celo na iskalnikih, npr. Google Flights nastavite redna opozorila o cenah, ki bodo prikazovala nihanja cen za izbrane destinacije. Cena je lahko danes 450 evrov, pojutrišnem pa že 320, zato se splača letalske karte za izbrano destinacijo spremljati več časa.

To velja v primeru, da nam čas to dopušča in smo še več mesecev pred potovanjem. Kadar pa gre za najbolj zaželene termine, kot so poletna sezona, novoletna potovanja ali potovanja v času praznikov oz. počitnic, pa največkrat velja, da prej kot kupite letalsko karto, manj plačate zanjo.

Rezervacija letalske karte

Najbolj pomembno je, da spletni nakup letalskih kart (ali pa karkoli drugega) opravljate na preverjenih spletnih platformah. Pristnost katerekoli dobre spletne strani je razvidna tudi iz njene priljubljenosti. Dobra spletna mesta imajo varne plačilne prehode in ustrezen opis svojih lokacij in partnerjev.  Pazite, da ne “na vrat na nos” podajate informacij o svoji bančni kartici, temveč (sploh, če niste še toliko izkušeni) preberete bloge, se pridružite popotniškim forumom in pridobite ideje o zanesljivih spletnih mestih.

Kot že omenjeno, zaradi trenutnih negotovih časov je nujno, da letalske karte kupujemo izključno preko letalske družbe in ne preko posrednikov. Torej letalske karte si lahko ogledamo na spletnih iskalnikih in potem izberemo željeno letalsko družbo, ki ponuja ugodno ceno, ter se odpravimo na njihovo uradno spletno stran, kjer sprožimo proces nakupa.

Ko vpisujete podatke, pazite da le-te vpisujete pravilno, torej imena in priimke tako kot so navedeni na osebnih dokumentih, brez šumnikov in brez pomišljajev.

Plačilo

Plačilo lahko opravite s kreditno ali predplačniško kartico, redkeje s Paypal opcijo ali preko bančnega nakazila. Pred plačilom s kartico morate preveriti, da imate dovolj visok mesečni limit in spletni limit.

Mesečni limit je vsota, ki jo lahko v določenem mesecu porabite s svojo kartico.

Spletni limit pa je vsota, ki jo lahko znotraj enkratnega nakupa porabite za kupovanje na spletu. Če vam vaša spletna banka ne omogoča vpogleda v limite, je najbolje, da jih pokličete.

Potrebujete pa tudi aplikacijo za potrditev spletnega nakupa, ki največkrat ni ista kot aplikacija spletne banke. Novost je namreč ta, da se spletne nakupe potrjuje izključno z aplikacijo, ki je preverjena s strani vaše banke. Aplikacije so nadomestile sms sporočila in čitalce, ki so bili v preteklost v uporabi.

Ko imate vse to urejeno, lahko začnete z nakupom. Če boste uspešno opravili nakup, se vam bo na zaslonu izpisalo nekaj podobnega: “Your ticket has been issued” ali “Your flight has been successfully booked.” Takoj po uspešnem nakupu poglejte na ekran kodo vaše rezervacije. Enaka koda pride zelo hitro tudi na vaš elektronski naslov, skupaj s potrdilom o nakupu letalskih kart.

Koda nakupa, t.i. Booking number ali Reference number, je zelo pomembna in jo skrbno shranite. Kadar boste morali karkoli urejati naknadno pri letalski družbi, npr. spremembo leta, zahtevek za vračilo ipd., boste najprej morali vpisati vašo kodo nakupa. Letalska družba vas namreč vodi pod kodo in ne pod imenom.

letalske karte

Kaj pa če gre kaj narobe?

Nakup ni stekel, vam pa ni jasno zakaj ne?

Na zgornjem robu vaše kartice je telefonska številka, kjer je podpora strankam na voljo 24/7. To je številka za preklic kartice, a lahko jih tudi pokličete in za vas preverijo, zakaj vaša transakcija ni bila uspešno opravljena. Imajo namreč direkten vpogled v transakcije v realnem času in so vam na ta način lahko v zelo veliko pomoč.

Zdaj pa kar pogumno v iskanje super letalskih ponudb! SREČNO!

letalske karte

Še ne veste kam bi odpotovali? Da bo odločitev lažja kliknite TUKAJ, kjer boste našli top akcije za nešteto destinacij.

Namestitev za vaše naslednje potovanje pa lahko rezervirate TUKAJ.

Kako do pomoči pri iskanju in rezervaciji letalskih kart?

Če vam iskanje letalskih kart in nakup le-teh predstavlja stres ali pa enostavno nimate časa, ki bi ga namenili iskanju, vam pri Z letalom na poti z veseljem pomagamo. Za vas poiščemo najbolj optimalne možnosti letalskih kart in vas vodimo skozi nakup. Tako ste prepričani, da nakup opravite varno in pridobite vsa potrdila o nakupu na vaš elektronski naslov.

Poleg letalskih kart, vam nudimo tudi pomoč pri iskanju namestitev in najemu avtomobila ter nudimo možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.