Islandija, dežela, ki je bila na moji wish listi že dolgo in letos se mi je želja končno izpolnila.

Vedela sem, da bo to ena čudovita država, da pa bo Islandija tako posebna, pa si nisem predstavljala. Kot en neodkrit košček raja na zemlji. Ogromni slapovi, vulkani, sledi lave, konji ob cesti na vsakih par metrov, ledeniki, gejzirji, črne plaže, termalni bazeni, kilometri in kilometri čudovite narave.

Islandijo smo obiskali v juliju in takrat so bile temperature od cca 8 – 14 stopinj. Če je občasno posijalo sonce, se je ogrelo tudi do 18 stopinj, pogosto pa je pihal močan veter, takrat pa so se temperature znižale tudi na zimske.

Oblačenje v plasteh, sušenje vsakodnevno

Vsak dan, ko smo zjutraj zapustili hotel, smo imeli s sabo vse živo za preoblečt. Kratke majice, poloverje, jakne in bunde. In seveda dodatne čevlje za otroka. Ker se vreme menja na vsakih par minut. Tudi če greš na pot v soncu, je velika verjetnost, da te na končni destinaciji čaka dež. In obratno. Mi smo bili vsak dan, vsak trenutek, pripravljeni na vse vremenske razmere. In seveda smo vsak dan nekaj sušili, ali nogavice in čevlje, ko je otroka zalil kakšen val, ali pa hlače in jakne, ker nas je pral dež. Med dolgimi potmi v avtu smo si naredili savno, da so se stvari posušile.

Dan ali noč? Pravzaprav dan skoraj celo noč

Julija je na Islandiji sončni zahod ob pol polnoči, vzhod pa ob treh zjutraj. Naš let je imel dvourno zamudo, tako da smo na Islandijo prišli šele okoli 11 zvečer. Pričakalo nas je sonce in mraz. Top prvi filing! Šli smo po avto, ki smo ga rezervirali kar na letališču in do prvega hotela, ki pa smo ga tudi rezervirali kar zraven letališča. (Konvin Hotel by Reykjavik Keflavik Airport) Tam pa prvi šok. Pivo je 8 eurov 😉

1. DAN – slapa Seljalandsfoss in Gullfoss, gejzir, Kerid krater, Selfoss

Ko smo se zbudili, smo pojedli zajtrk in komaj smo čakali, da začnemo raziskovati to deželo. Po pol ure vožnje sta se nam v avtu prižgali dve oranžni lučki. Poguglam kaj pomenita in javim na Rent-a-car. Pravijo, da če nista rdeči, da ni panike in ja, šli smo dalje. Nisva se hotela ukvarjati s tem, če pa bi avto kje crknil, bi pač po-čakala na pomoč! 🙂 In tudi naša zelo zjahana Dacia Duster je na koncu preživela vse dolge poti v vseh vremenskih razmerah. In lučki verjetno gorita še danes. 🙂

Čeprav smo imeli plan, kaj vse je kateri dan na vrsti, pa nismo pričakovali, da se bomo (lahko) na deset minut ustavljali, ker je toliko stvari za videt že ob cesti. Zares lepa država, neverjetna!

Prvi dan smo šli proti naši novi namestitvi, nekje v notranjosti države smo spali na kmetiji, na pogradih. (DalsSel farm guesthouse) Zanimiv lastnik, odličen zajtrk (ki nas je na koncu prišel 80 eur, tako da smo si ga privoščili samo prvi dan, potem pa smo hodili v trgovino), narava, mir. Osem minut stran pa čudovit slap Seljalandsfoss. Od tam smo potem naslednje tri dni potovali okoli.

Začeli smo z gejzirjem, ki razveseli z izbruhom vode vsakih 5 do 10 minut, noro doživetje. Vreme nam je bilo naklonjeno in to je edini dan in kraj, kjer nam je bilo na čase kar vroče. Nadaljevali smo pot do čudovitega in mogočnega slapa Gullfoss, kjer rabiš nepremočljivo jakno, ko prideš blizu, ker se res čuti moč vode. Nepozabno!

Naslednji postanek je bil Kerid krater, kjer smo se sprehodili okoli njega, potem pa smo se spustili še do jezera. Zelo je pihalo, tako da smo potrebovali jakne in kape. Dan smo zaključili v luštnem malem mestecu Selfoss, ki je vreden (kratkega) obiska. Po enem dnevu Islandije smo imeli občutek, kot da potujemo že en teden, toliko smo doživeli. Noro.

Naslednji dan nas je čakalo nekaj, česar sem se najbolj veselila. Jökulsárlón glacier. Wow! Koščki ledenika, ki plavajo v morju, nekateri so prave ledene gore, vmes pa lahko vidiš tjulne, ki kukajo iz vode. Ena najlepših kulis v mojem življenju. Že doma smo rezervirali ladjico, ki te za cca 180 eur (2 odrasli, ena otroška polovična, najmlajši je imel še zastonj) pelje blizu ledenih gora. In to je bila tudi edina stvar, ki naju ni prepričala. Lepše je vse skupaj opazovati z obale. Imeli smo 9 stopinj, sonček in močan veter. Bila sem hvaležna, da sem si zadnji trenutek spakirala še bundo. 🙂 Za kosilo smo jedli hot doge, iste kot v Ikei, kjer stanejo 1 eur, tam stanejo 6. Edino moj, nek specialni morski, je bil 17 eur. In ne, nisem se najedla. Ampak še enega si pa tudi nisem šla naročit. 🙂

Od našega prenočišča do ledenika je bilo 3 ure vožnje v eno smer, in ker se nam je tja grede mudilo, da ujamemo čoln, smo se imeli šele nazaj grede možnost ustavljat. Odkrili smo Scenic green lava walk, kjer imaš med ostanki lave občutek, kot da si na drugem planetu.

Za konec dneva smo se ustavili še pri čudovitem slapu Skógafoss. Najprej smo prehodili miljon stopnic, da smo prišli na vrh slapu, potem pa še uživali spodaj, kjer čutiš kapljice in je občutek svetoven. Tudi zato, ker smo tja prišli šele ob desetih zvečer in ni bilo skoraj nikogar več tam. Če želiš biti na teh najbolj popularnih mestih sam, greš pač zvečer. Ali pa ponoči, če si brez otrok, zakaj pa ne. Ker je vseeno dan.

3. DAN – Skogar muzej, Vik, svetilnik Dyrhólaey

Tretji dan smo obiskali Skogar muzej, luštne hišice s travnatimi strehami, ki prikazujejo, kako so ljudje včasih živeli. Definitivno vredno obiska. Pot smo nadaljevali v Vik, malo mesto z dolgo črno peščeno plažo in fascinantnimi visokimi bazaltnimi stenami. Zares lepo. Če boste v Viku, priporočam pizzo s črnim testom, v Black crust pizzerii. Po super kosilu smo nadaljevali do Dyrhólaey svetilnika, kjer sva najprej razmišljala, če gremo peš, in sva bila hitro po tem srečna, da nismo šli, ker se je ulilo kot iz škafa. Prištej še huronski veter in 11 stopinj in je slika popolna. 🙂 Dan smo zaključili ob našem sosedu, še enem čudovitem slapu, Seljalandsfoss. Že tako nismo bili najbolj suhi, potem, ko smo šli pod slap, pa res nismo bili več. 🙂 Še 8 minut do naše kmetije in samo še spat.

4. DAN – Reykjavik

Naslednji dan smo se spakirali in se počasi odpravili proti hotelu v Reykjaviku (201 Hotel, lep hotel, prostorna soba, zajtrk, in ok cena.) Prej smo se ustavili še pri zadnjem slapu na našem seznamu, Kvernufoss. Tudi vreden obiska. Potem pa v glavno mesto Reykjavik, ki je znano po ulici, kjer je narisana mavrica. Ko prideš v to mesto, vidiš da so tla porisana na večih koncih, veliko je luštnih trgovinic in lokalov, in seveda nujen je obisk cerkve Hallgrimskirkja, ker take cerkve še nikoli nikjer nismo videli.

5. DAN – polotok Snaefellsnes, bazaltni klifi Gerduberg, plaža Ytri tunga, cerkev Black church Budir

Naslednji dan smo preživeli na polotoku Snaefellsnes, do kamor te pot vodi 6 km pod morjem. Najprej se strmo spuščaš, potem se strmo vzpenjaš. Zanimiv občutek. Prvi postanek je bil pri bazaltnih klifih Gerduberg, kjer smo se v blatu prebijali do vrha, tam je začelo deževat, ampak na Islandiji se dobro počutiš v vseh vremenskih razmerah. Ni slabega vremena, lahko si samo neprimerno oblečen. 😉

Pri plaži Ytri tunga je že sijalo sonce in imeli smo srečo, da smo videli tjulne, kako se lenobno pretegujejo na skalah. Blizu je še Black church Budir, ena najstarejših lesenih cerkva na Islandiji, potem pa smo pot nadaljevali do Arnarstapi. Čudovite sprehajalne poti in razgledi na neverjetne kamnite oblike. Še ena tistih lepih kulis Islandije. Ker smo bili tri ure oddaljeni od hotela, ura je bila 8 zvečer in po celem dnevu je bil čas, da otroka zaspita, sva si v avtu prižgala dobro muziko in samo uživala v kilometrih in kilometrih lepih razgledov. In se vsake toliko časa ustavila, ko je bilo kaj za slikat. Gora Kirkjufell, konji, narava…

Na cestah Islandije imaš velikokrat občutek, kot da si sam. Kljub polno zasedenih letal popotnikov, ki dnevno prihajajo na Islandijo, včasih na cestah ne srečaš skoraj nikogar. Pot je na izi, 90 km na uro je najhitrejša dovoljena hitrost in tega se vsi držijo. Ne glede na dolge kilometre poti, je vožnja po Islandiji zelo prijetna.

6. DAN – Blue Lagoon in Seltun

Predzadnji dan in tisoč dogodivščin kasneje, nas je čakalo še kopanje v njihovi najbolj znani Plavi laguni – Blue Lagoon. Geotermalno zdravilišče. Super izkušnja. Preden greš v vodo, se struširaš in priporočljivo je, da si lase namažeš z balzamom. Kabine za ženske in moške so ločene. Ko prideš v kopalkah iz kabine, te najprej malo zadane kap, ozračje je namreč imelo 10 stopinj, potem pa se potopiš v vročo vodo (37-40 stopinj Celzija). Wow. Karta stane cca 170 eur, otroci imajo zastonj. Otroci do 8. leta starosti morajo nujno imeti rokavčke (ne glede na to, ali znajo plavati), ker je voda tako motna, da se centimeter pod gladino, ne vidi več nič. Rokavčke lahko dobiš tam. Blue lagoon je obvezno treba čim prej rezervirati, ker so termini polni.

In ko smo mislili, da smo doživeli že vse, smo se peljali še mimo vulkana, ki je izbruhnil marca 2021. Prišli smo čisto do strjene lave, na nekaterih koncih se je še vedno kadilo. Sigurno nekaj najbolj posebnega kar smo kadarkoli doživeli. In 16 dni kasneje, je točno ta vulkan spet izbruhnil. (Začetek avgusta 2022).

Zadnji postanek tega dne smo namenili geotermalnemu parku Seltun, s kipečimi blatnimi bazenčki v čudovitih barvah. Pred odhodom v hotel smo se še enkrat sprehodili po Reykjaviku, ki nam je bil tokrat že čisto domač. Hitro priraste k srcu to luštno mesto.

7. DAN – Reykjavik za konec

In smrk, smrk, še zadnji dan na Islandiji. V Reykjaviku imaš veliko zanimivih doživetij in mi smo izbrali Flyover Iceland. Norooo. Kot bi res letel nad Islandijo. Posnetki so prečudoviti, ob slapovih prši voda, pa piha veter. Traja okoli 10 minut, žal čisto prehitro mine, ker to bi lahko gledal ure in ure. Karta za familijo 110 eur (vse skupaj traja pol ure) in definitivno vredno obiska.

Verjameš v trole?

A veste, da Islandčani res verjamejo v trole? In seveda smo jih mogli poiskati tudi mi. Lušten parkec, vstopnina par eurov, lepa narava, zraven pa restavracija Rock’n’Troll v Fossatunu. Sprehodiš se med troli in si prebereš zanimivosti o njih. Potem pa lahko spiješ kavo, z lepim razgledom. Nam se je že malo mudilo, tako da smo šli še zadnjič v Reykjavik, na njihov najbolj znan hot dog (nič posebnega) in na sladoled pri 13 stopinjah, potem pa nazaj na letališče.

Islandija je bila 48. država, ki sem jo obiskala in prva, kjer sem na poti na letališče jokala, ker jo nisem hotela zapustiti. Dejstvo pa je, da je tako draga, da bi jo slej ko prej morala. 🙂

Ponavadi se ne vračamo v kraje, ki smo jih že videli in prepotovali, na Islandijo pa sigurno še pridemo.

V enem tednu smo naredili cca 2000 km. Zamenjali 3 nastanitve. Se čudili nad cenami hrane. In se vsak dan basali s čokoladicami Lava (milk chocolate with puffed rice and marshmallow filling). Nujno kupite, ko boste tam. Pa še nam lahko eno škatlo prinesete. 😉

Svoje vtise zadnjega potovanja je za Z letalom na poti napisala Nina Bajde, 100% in love v potovanja. Spremljate jo lahko na Instagram profilu @100percentinlove in @happymomentsaroundtheworld

Top akcije za potovanje na Islandijo najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.