Jesen je krasen čas za potovanje. Množice turistov se že razblinijo, v južnih krajih temperatura upade, drugod pa se prava zima še ni pričela. Za družine s šoloobveznimi otroki pridejo prav jesenske počitnice, ki so super priložnost za krajši pobeg izven meja naše deželice. Zatorej je to idealen čas za potovanja po evropskih mestih. V nadaljevanju smo vam pripravili 10 idej, da bo odločitev o destinaciji vašega potovanja za prihajajočo jesen še lažja.

Jesenske počitnice 2022

Letošnje jesenske počitnice trajajo od 29. oktobra (sobota) do 6. novembra (nedelja) 2022.

Rim

Rim velja za eno najlepših in najstarejših mest na svetu, njegova zgodovina pa se razteza čez kar 2500 let. Rim je bil že od svojega začetka središče razvoja, moči, politike in kulture. Nastanek mesta je prepojen z legendami in mitologijo, obstajajo pa različna poročila in teorije o tem, kako je bil ta veličasten kraj zgrajen. Različni rimski cesarji so vladali mogočnemu Rimu in seveda je to prestolnica iz katere je vzklilo mogočno rimsko cesarstvo.

Kaj videti?

Kolosej, Trg Sv. Petra, Bazilika Sv. Petra, Vodnjak Trevi, Panteon, Španske stopnice, Sikstinska kapela…

Jesenske počitnice
Kolosej
Jesenske počitnice
Vodnjak Trevi
Jesenske počitnice
Bazilika Sv. Petra

Za dodatne informacije o vstopnini in urniku Koloseja kliknite TUKAJ. Za obisk Bazilike Sv. Petra pa TUKAJ.

Berlin

Nemška prestolnica, ki bo na vas pustila močan vtis. Mesto, ki odkriva veliko zgodb; zgodbe Vzhodnega in Zahodnega Berlina, zgodbe nekdanjih tragedij in sodobne tolerance, zgodbe preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Danes je Berlin talilni lonec sklepanja poslov, umetniškega izražanja, kulture in zabave.

Kaj videti?

Brandenburška vrata, Muzejski otok, Berlinski televizijski stolp, parlament Reichstag, Berlinska katedrala, spomenik žrtvam holokavsta, Galerija Vzhodne strani…

Jesenske počitnice
Brandenburška vrata
Jesenske počitnice
Berlinski televizijski stolp
Jesenske počitnice
spomenik žrtvam holokavsta

Za nakup vstopnic in dodatne informacije o Berlinski katedrali kliknite TUKAJ. Dodatne informacije za vzpon na Berlinski televizijski stolp pa najdete TUKAJ.

Bruselj

Glavno mesto Belgije je čudovit kraj z osupljivo arhitekturo in fascinantno zgodovino. Na prvi pogled se morda zdi, da se v Bruslju vse vrti okrog birokracije in sklepanja poslov, saj je navsezadnje administrativno središče EU, vendar belgijska prestolnica ponuja še mnogo več. Poleg večplastnega vzdušja, čudovite umetnosti in arhitekture, ponuja Bruselj tudi nenavadne znamenitosti, zato je zagotovo vreden obiska.

Kaj videti?

Veliki trg, Atomium, katedrala Notre Dame du Sablon, Kraljeva palača, kipec Manneken Pis, Park Cinquantenaire, muzej umetnosti Musées royaux des Beaux-Arts…

Jesenske počitnice
Atomium
Jesenske počitnice
Kraljeva palača
Manneken Pis

Za vzpon na Atomium kliknite TUKAJ. Dodatne informacije o obisku muzeja umetnosti – Musées royaux des Beaux-Arts najdete TUKAJ.

Amsterdam

Nizozemska prestolnica je za mnoge eno izmed najbolj priljubljenih mest na svetu. Predstavlja živahno lepoto zgodovine, kulture in zabave. V njem najdete vse od muzejev do nočnega življenja in zabave, živahne tržnice in čudovite kavarne. Za Amsterdam bi lahko rekli, da je ¨svobodno mesto¨, kjer lahko ljudje počnejo, kar želijo.

Kaj videti?

Rijksmuseum, Muzej Ane Frank, Artis Zoo, Vondelpark, nekdanji kompleks bivališč katoliških sester – Begijnhof, 9 ulic, tržnica Foodhallen, Rdeča četrt, Muzej Eye Film…

Jesenske počitnice
Rijksmuseum
Jesenske počitnice
Muzej Eye Film
Jesenske počitnice
Vondelpark

Za obisk Rijksmuseum kliknite TUKAJ. Za opazovanje prisrčnih živali v Artis ZOO kliknite TUKAJ.

Pariz

Glavno mesto Francije – za nekatere najbolj romantično mesto, vsekakor pa pomembno evropsko mesto in svetovno središče umetnosti, mode, gastronomije in kulture. Njegovo mestno podobo iz 19. stoletja prepredajo široke ulice in znamenita reka Sena. Poleg znamenitosti je Pariz poznan tudi po kulturi kavarn in dizajnerskih butikih.

Kaj videti?

Muzej Louvre, Muzej d’Orsay, Eifflov stolp, katedrala Notre Dame, Palača Versailles, Hotel des Invalides, Center Georges Pampidou, slavolok Arc de Triomphe, Kapela Sainte Chapelle, trg de la Concorde, Bazilika Sacre-Coeur…

Jesenske počitnice
Palača Versailles
Jesenske počitnice
Eifflov stolp
Jesenske počitnice
Bazilika Sacre-Coeur

Za vstopnice in dodatne informacije o muzeju Louvre kliknite TUKAJ. Za vzpon na znameniti Eifflov stolp kliknite TUKAJ.

Madrid

Španska prestolnica je mesto, ki je tako polno življenja in kulture, da ga je težko opisati v nekaj odstavkih. Ponuja najboljše muzeje umetnosti na stari celini, kjer lahko najdete renesančne mojstrovine in pomembna umetniška dela iz 20. stoletja. Oglejte si zgodovinske znamenitosti in spoznajte ozadje španskega cesarstva, ki je v 16. in 17. stoletju veljal za mogočnega. Obstaja tudi nešteto detajlov, zaradi katerih je Madrid nepozaben, pa naj bo to café con leche na veličastnem trgu, pijača v baru na strehi ali potepanje po Parku Retiro.

Kaj videti?

Muzej Prado, Park Retiro, Kraljeva palača, stadion Santiago Bernabeu, Gran Via, trg Puerta del Sol, trg Mayor, tržnica San Miguel…

Jesenske počitnice
Gran Via
Jesenske počitnice
Kraljeva palača
Jesenske počitnice
Park Retiro

Več informacij o narodnem muzeju Prado najdete TUKAJ. Za obisk Kraljeve palače kliknite TUKAJ.

Barcelona

Glavno mesto Katalonije, Barcelona, je nekaj posebnega. Razlog za slednje lahko najdete v posebni umetniški identiteti, ki jo je temu mestu zapustila generacija umetnikov in arhitektov iz zgodnjega 20. stoletja, kot je Antoni Gaudí, čigar nepozabne zgradbe lahko vidite le v Barceloni. Mesto kipi z  gastronomijo, kulturo, neizčrpno izbiro čudovitih zgradb in dogodkov. Poleg tega ima še mestne plaže in idilično nočno življenje.

Kaj videti?

Las Ramblas, katedrala Sagrada Familia, Casa Batllo, Casa Mila, plaža Barceloneta, tržnica La Boqueria, Park Güell, grad Montjüic, trg de Catalunya, stadion Camp Nou…

Jesenske počitnice
Sagrada Familia
Jesenske počitnice
Park Güell
Jesenske počitnice
La Boqueria

Za obisk Sagrade Familie kliknite TUKAJ. Za sprehod po čudovitem Park Güellu pa kliknite TUKAJ.

Valencia

Valencia ima živahno staro središče z uličicami in čudovitimi srednjeveškimi zgradbami. Ker je tik ob sredozemskem morju ponuja številne široke peščene plaže, poleg tega pa tudi super morsko kulinariko. Valencia je domovina paelle, najbolj znane španske jedi. Poleg umetnosti in znanosti, ki ju to mesto ponuja, so na voljo tudo ultra-moderne znamenitosti, ki nobenega ne pustijo ravnodušnega.

Kaj videti?

Mesto umetnosti in znanosti, akvarij Oceanografic, gotska stavba La Lonja de la Seda, katedrala Valencia, stolp Miguelete, park Jardin del Turia, Centralna tržnica…

Jesenske počitnice
Mesto umetnosti in znanosti
Jesenske počitnice
La Lonja de la Seda
Jesenske počitnice
Akvarij Oceanografic

Za dodatne informacije in vstopnice v Mesto umetnosti in znanosti, v katerem je tudi akvarij Oceanografic, kliknite TUKAJ.

Lizbona

Lizbona, glavno in največje mesto Portugalske, je na vrhu najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi. Znana je po sončnem vremenu, pisanih zgradbah, glasbi fada, prijaznih domačinih in nočnem življenju. Poleg znanih znamenitosti, je Lizbona tudi kulinarično središče za vse gurmane.¨Mesto sedmih gričev¨z razkošnim spojem tradicije in modernosti osvaja srca turistov.

Kaj videti?

strme ulice starega predela Alfama, stolp Belem, park Monsanto, bolšji trg Feira da Ladra, Sintra, rt Cabo da Roca, Park das Nações…

Jesenske počitnice
Stolp Belem
Jesenske počitnice
Cabo da Roca
Jesenske počitnice
Sintra

Za vstopnino na stolp Belem kliknite TUKAJ. Za obisk Sintre pa TUKAJ.

London

¨London City¨ je starodavno središče Londona in najmanjše mesto v Angliji. London, kot ga poznamo mi, pokriva veliko širše metropolitansko območje in v njem živi skoraj devet milijonov ljudi. Razdeljeno je na živahna in značilna območja severnega, zahodnega, južnega in vzhodnega Londona, kot tudi na trgovsko in turistično središče osrednjega Londona. Vsako okrožje pa ima svojo prepoznavno sosesko. V Londonu je vedno kaj za videti in početi. Ponuja dela najboljše svetovne umetnosti, zabavo, nakupovalna središča, restavracije, vse s pridihom zgodovine. V Londonu vam torej zagotovo ne bo dolgčas.

Kaj videti?

Hyde Park, palača Westminster, četrt Camden, London Eye, Madame Tussauds, ulice v Soho, Notting Hill, Arena O2, Piccadilly Circus, Oxford Street, trg Leicester, nakupovalno središče Harrods, Narodna galerija, Tate Modern, Buckinghamska palača…

Jesenske počitnice
Palača Westminster
Jesenske počitnice
Buckinghamska palača
Jesenske počitnice
Hyde Park

Za obisk parlamenta Westminster kliknite TUKAJ. Za vstopnico v zanimiv Madame Tussauds pa kliknite TUKAJ.

ŽE VESTE KAM BOSTE ODPOTOVALI ZA LETOŠNJE JESENSKE POČITNICE?

Da bo odločitev lažja kliknite TUKAJ, kjer boste našli top akcije zgoraj omenjenih destinacij.

Še več idej kam odpotovati pa je na voljo v novi brezplačni e-knjigi SVETOVNE DESTINACIJE V JESENI, ki je na voljo TUKAJ. E-knjiga lako služi kot inspiracija, pomoč pri organizaciji že izbranega potovanja ali le kot prijetno branje o lepotah našega planeta.

Namestitev za vaše naslednje potovanje v času jesenskih počitnic pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.