Islandija je čudovita dežela s številnimi naravnimi čudesi, kot so vrelci, ledeniki, gorovja in razgibani fjordi.

Čeprav je večina Islandije dostopna vse leto, ima poletni obisk Islandije veliko prednosti. Med drugim lahko izkoristite daljše in toplejše dni ter obilico aktivnosti.

Preberite si, katerih 10 aktivnosti morate izkusiti, če boste obiskali Islandijo v poletnem času.

Islandsko visokogorje

Ker so visokogorja neprehodna v zimskem času, predstavlja poletna sezona odlično priložnost za raziskovanje odmaknjenih in čudovitih regij kot so Landmannalaugar, Askja, Hveravellir, ipd. Visokogorje vam bo ponudilo dih jemajoče razglede na ledenike, gore in vulkane. Poti do visokogorskih regij se ponavadi odprejo sredi junija in zaprejo konec septembra. Pomembno je, da se na pot odpravite z vozili 4×4, saj so te poti grobe in neasfaltirane. Vsekakor pa je nepozabna dogodivščina zagotovljena.

Za voden ogled kliknite TUKAJ.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Opazovanje pufinov

Pufini so ptice, ki se poleti po dolgi zimi vrnejo na obale, da se ponovno združijo s svojimi partnerji in si naredijo gnezda. Vsako leto približno 4 milijone parov pufinov ustvarja svoje kolonije, ki se raztezajo po ogromnih obmorskih pečinah. Najlepše jih je opazovati med sprehodom ob obali na severu Islandije in vzdolž čudovitih Westfjordov.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Opazovanje polnočnega sonca

Je fenomen, pri čemer sonce ne zaide pod obzorje. To se zgodi vsako poletje znotraj Artičnega kroga, Islandija pa ima idealno lokacijo južno od njega. Z 18. in 23. urami dnevne svetlobe imate izjemno dolge dni za raziskovanje. Preživite daljše dneve na poti ali pa se odpravite na priljubljene znamenitosti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, da se izognete gneči.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Westfjords

Pozimi se sicer lahko vozite po Islandiji, a se znamenita “Ring Road” ne razteza do območja Westfjordov, zaradi česar so ti v zimskem času nedostopni. Poletje je torej idealen čas za obisk le-teh. Ta polotok je ena najbolj oddaljenih in redko poseljenih regij Islandije. Zanj je značilna neokrnjena naravna pokrajina, kot so fjordi in visoke gore. Poleg impresivnih ptičjih pečin lahko uživate tudi v čudoviti obali in pohodniških poteh.

Za voden ogled kliknite TUKAJ.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Ledeniška laguna Jökulsárlón

Ta izjemno slikovita ledeniška laguna na južnem robu ledenika Vatnajökull velja za eno največjih naravnih čudes Islandije. Ogromni kosi ledu se tu redno odcepijo od ledenika in si skozi ledeniško laguno utrnejo pot do morja. Pogled z obale je nepozaben, vendar so na voljo tudi izleti s čolnom po labirintu ledenih gora, ki so zares veličastni. Ti potekajo vsak dan od 15. maja do 15. septembra.

Za voden ogled kliknite TUKAJ.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Plaža Nauthólsvík

Na Islandiji je morje običajno premrzlo, da bi premamilo plavalce, toda v zalivu Nauthólsvík v Reykjavíku so ustvarili termalno plažo, kjer se naravna topla voda izliva v morje. Tukaj se lahko zabavate v valovih, kot da bi bili v sredozemskem morju. Plaža Nauthólsvík je odprta vsak dan od 10.00 do 20.00 od 16. maja do 31. avgusta.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Narodni park Snæfellsjökull

Narodni park Snæfellsjökull obsega veliko območje zahodne konice polotoka Snæfellsnes. To je najstarejši narodni park na Islandiji, imenovan po najvidnejši atrakciji tega območja – 1446 metrov visokem stratovulkanu Snæfellsjökull in njegovem bleščečem ledeniku, ki ga je včasih mogoče videti 150 km stran. Narodni park vključuje številne druge osupljive reliefne oblike, ki obdajajo vulkan, kot so prodnata plaža Djúpalónssandur, vulkanski krater Saxhóll, dve ogromni formaciji lave v Lóndrangarju, Sönghellir “pojoča jama”, Rauðfeldargjá, “skriti slap” in številne nenavadne skalne formacije.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Vulkan Fagradalsfjall

Marca 2021 je na jugozahodu Islandije nastal nov vulkan, imenovan Fagradalsfjall, kjer je lava eksplodirala proti nebu. Izbruh je trajal vse poletje in pustil za seboj polja lave. Vulkan Fagradalsfjall se nahaja v bližini Modre lagune, južno od Reykjavíka. Da pridete do mesta izbruha, morate nekaj časa hoditi, zato se primerno oblecite in dobro obujte.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Razpoka Silfra

Silfra je razpoka v zemlji, kjer se evrazijska in severnoameriška tektonska plošča potiskata druga ob drugo. Ta razpoka je zdaj napolnjena z najčistejšo ledeniško vodo, kar vam omogoča, da ne samo lebdite med dvema celinama, ampak tudi vidite do 120 metrov pred seboj. Ko snorkljate v razpoki Silfra, dobesedno ležite med dvema celinama, kar je neopisljivo doživetje.

Za nepozabno podvodno doživetje kliknite TUKAJ.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Ring Road

V poletnih mesecih so odprte vse poti na otoku, ki so običajno zaprte v hladnejših mesecih leta. Na srečo vam bodo vse dodatne ure dneva omogočile, da se na poti večkrat ustavite, ne da bi čutili pritisk tiktakajoče ure. “Ring Road” je glavna islandska avtocesta in njena prednost je, da obkroži otok v polnem krogu, kar je super priložnost za temeljit ogled čudovite Islandije.

Islandija - 10 aktivnosti, ki jih morate izkusiti!

Top akcije za potovanje na Islandijo najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.