Istanbul, obmorsko mesto, ki leži na stičišču Evrope in Azije, predstavlja izjemno kulturno bogastvo in živahno atmosfero.

Sprehod po njegovih ulicah vam razkrije pestro mešanico tradicije in sodobnosti, pri čemer se ozke uličice starih četrti prepletajo z modernimi trgovskimi središči. Istanbul je znan tudi po svoji kulinarični sceni, kjer se okusi tradicionalnih turških jedi prelivajo v vrvežu tržnic in restavracij.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti morate obiskati, ko se boste potepali po Istanbulu.

Hagia Sofia

Hagia Sofia je zgodovinsko pomembna stavba v Istanbulu. Zgrajena je bila v 6. stoletju kot pravoslavna cerkev in je bila dolgo časa največja cerkev na svetu. Po otomanski osvojitvi Istanbula leta 1453 je bila Hagia Sofia spremenjena v mošejo. Njena arhitektura združuje elemente bizantinske in islamske umetnosti, s kupolo in mogočnim zvonikom. Še dandanes ostaja pomembna kulturna in verska znamenitost, ki priča o bogati zgodovini in prepletanju različnih kultur v Istanbulu.

Več informacij najdete TUKAJ.

Grand Bazaar

Grand Bazaar ali Veliki bazar je ena največjih in najstarejših pokritih tržnic na svetu, ki se nahaja v starem delu Istanbula. Svoja vrata je prvič odprla v 15. stoletju, in od takrat naprej predstavlja pomemben kulturni in trgovski center. Njena impresivna arhitektura sestoji iz labirinta ozkih uličic in prehodov, ki gostijo več kot 4.000 trgovin, obrtnikov in prodajaln. Pogajanja so del tradicije, zato se lahko tukaj pogosto dogovarjate glede cene, kar naredi celotno izkušnjo še toliko bolj zanimivo.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Palača Topkapi

Palača Topkapi ali Velika Palača je zgodovinska stavba, zgrajena v 15. stoletju, ki je bila dom otomanskih sultanov ter sedež njihove vlade. S časom je postala pravo mesto oblasti, kjer so se odvijali pomembni politični, vojaški in kulturni dogodki. Topkapi palača je bila tudi mesto, kjer so bili shranjeni dragoceni zakladi in relikvije cesarstva. Ima več različnih paviljonov, dvoran in vrtov, ki jih je mogoče obiskati. Med najbolj zanimivime predele spada t.i. Hareem, kjer so bivale sultanove žene in konkubine.

Več informacij najdete TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Modra mošeja

Modra mošeja je ena izmed najprepoznavnejših in najpomembnejših verskih zgradb v Istanbulu. Ime “Modra mošeja” izhaja iz notranjih okraskov, ki vključujejo modre ploščice Iznika, kar daje stropu poseben modri odtenek. Zgrajena je bila v 17. stoletju med vladavino sultana Ahmeda I. in je del kompleksa Sultanahmet, ki vključuje tudi Topkapi palačo. Modra mošeja je ena izmed največjih mošej v Istanbulu in ima šest minaretov, kar je bilo v času gradnje nenavadno, ker je imela enako število minaretov kot Meka.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Bosporska ožina

Bosporska ožina je morski preliv, ki ločuje evropsko stran od azijske strani Istanbula. Kot prometno obremenjena plovna pot in priljubljena turistična destinacija je na njej vedno prisoten vrvež aktivnosti. Kljub temu izlet po Bosporski ožini z ladjo predstavlja odličen način, da ujamete nekaj čudovitih razgledov in se odmaknete od množic iz mesta.

Več informacij najdete TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Palača Dolmabahçe

Palača Dolmabahçe je eden najbolj impresivnih arhitekturnih draguljev v Istanbulu. Zgrajena je bila v 19. stoletju in je bila sedež otomanskih sultanov ter pozneje tudi prizorišče začetka republiške dobe v Turčiji. Palača se nahaja ob obali Bosporskega preliva in združuje evropske in otomanske arhitekturne elemente. Njena gradnja se je začela leta 1843 pod vodstvom sultana Abdulmecida I., dokončana pa je bila leta 1856. Palača je nadomestila Topkapi palačo kot rezidenco sultana in postala simbol modernizacije otomanskega cesarstva.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Ortaköy

Ortaköy je soseska v Istanbulu, ki se nahaja na evropski strani ob obali Bosporskega preliva. Soseska je priljubljena turistična destinacija in eno od mest, ki očara s svojo živahnostjo in slikovitostjo. Ortaköy je tudi znan po svojem nočnem življenju. Obala je obdana s številnimi kavarnami, restavracijami in nočnimi klubi, ki postanejo še posebej živahni v večernih urah. Mesto je priljubljeno predvsem med mladimi domačini in turisti, ki želijo doživeti sproščeno vzdušje ob obali.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Sulejmanova mošeja

Sulejmanova mošeja je ena izmed najpomembnejših verskih in arhitekturnih znamenitosti v Istanbulu. Zgrajena je bila med letoma 1550 in 1557 na naročilo otomanskega sultana Sulejmana Veličastnega ter je del kompleksa, ki vključuje številne druge objekte, kot so bolnišnica, šola, karavanseraj in kuhinja za reveže. Arhitekturno delo je bilo v veliki meri narejeno s strani najslavnejšega otomanskega arhitekta Mimar Sinana. Mošeja se nahaja na t. i. Sulejmanovi gorici, kar omogoča, da je vidna od daleč in ima velik vpliv na istanbulsko panoramo.

Več informacij najdete TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Bazilika Cisterna

Bazilika Cisterna je podzemna cisterna, zgrajena v obdobju Bizantinskega cesarstva v Istanbulu. Gre za eno največjih ohranjenih vodnih cistern iz bizantinskega obdobja v mestu. Cisterna je bila zgrajena v 6. stoletju med vladavino bizantinskega cesarja Justiniana I. Ima obliko velike podzemne dvorane s 336 stebri in je bila v zgodovini uporabljena za oskrbovanje Topkapi palače in drugih bližnjih zgradb z vodo.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Hagia Irene

Hagia Irene je ena izmed zgodovinskih cerkva v Istanbulu, ki leži znotraj kompleksa Topkapi palače. Čeprav je manj znana kot bližnja Hagia Sophia, ima Hagia Irene bogato zgodovino in kulturno pomembnost. Cerkev je bila prvotno zgrajena v 4. stoletju med vladavino cesarja Konstantina I. in je bila prvotno namenjena krščanskemu bogoslužju. Kasneje so jo večkrat obnovili in preoblikovali. Danes je Hagia Irene muzejski kompleks, vendar je občasno uporabljena tudi za koncerte in kulturne prireditve.

Več informacij najdete TUKAJ.

Istanbul - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje v Istanbul najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.