Peru je država v Južni Ameriki, znana po svoji bogati zgodovini, slikovitih pokrajinah in raznoliki kulturi.

Nahaja se ob obali Tihega oceana in je dom številnim naravnim čudesom, kot so Andi, amazonski deževni gozd in obalne puščave. Poleg tega je Peru znan po svoji pestri kulinariki, ki sega od tradicionalnih jedi in morskih sadežev do vplivov iz španske, afriške in azijske kuhinje. Država privablja popotnike s svojimi arheološkimi najdišči ter s številnimi možnostmi za pohodništvo, plezanje in opazovanje divjih živali. Peru ponuja edinstveno izkušnjo, ki združuje avanturo, zgodovino in naravno lepoto.

Preberite si, katerih 10 krajev morate obiskati, ko se boste potepali po Peruju.

Machu Picchu

Machu Picchu je eno najbolj ikoničnih arheoloških najdišč na svetu in ena najbolj obiskanih turističnih destinacij v Peruju. Nahaja se na vrhu hribovja v osrednjem Peruju, v regiji Cusco, in je bil zgrajen v 15. stoletju med vladavino Inkov. To mesto, ki ga obkrožajo Andi, je bilo prvotno zgrajeno kot palača ali posestvo za inkovskega cesarja Pachacuteca. Machu Picchu je znan po svoji izjemni arhitekturi, ki združuje kamnite zgradbe, terase in templje. Območje je bilo izjemno dobro ohranjeno zaradi svoje odmaknjene lokacije, vse do leta 1911, ko ga je odkril ameriški arheolog Hiram Bingham.

Več informacij najdete TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Regija Cusco

Regija Cusco je ena najbolj zgodovinsko bogatih in kulturno pomembnih regij v Peruju. Nahaja se v osrednjem delu države in je bila nekoč prestolnica inkovskega imperija, zato je bogata z arheološkimi najdišči, zgodovinskimi spomeniki in kolonialno arhitekturo. V Cuscu je seveda najbolj znan Machu Picchu, vendar pa je regija bogata tudi z drugimi pomembnimi zgodovinskimi kraji, kot so Sacsayhuamán, Pisac, Ollantaytambo in Moray. Te lokacije so pomembne ne le zaradi svoje zgodovinske vrednosti, temveč tudi zaradi svoje arhitekturne zapuščine in kulturnega pomena za prebivalce Peruja.

Za voden ogled različnih znamenitosti v tej regiji kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Lima

Lima je glavno mesto in največje urbano središče Peruja, ter eno najpomembnejših mest v Južni Ameriki. Kot kulturno in gospodarsko središče je Lima živahno mesto, ki ponuja številne zanimive atrakcije in doživetja. Mesto je znano po svoji bogati zgodovini, saj je bilo ustanovljeno že leta 1535 s strani španskih osvajalcev. To bogastvo zgodovine se odraža v njegovi arhitekturi, zlasti v starodavnem središču Lime, ki je bil razglašen za UNESCO-vo svetovno dediščino.

Za voden ogled mesta kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Jezero Titicaca

Jezero Titicaca je največje sladkovodno jezero v Južni Ameriki in najvišje plovno jezero na svetu. Nahaja se na meji med Perujem in Bolivijo v Andih, na nadmorski višini približno 3.800 metrov. To jezero ima izjemno pomembnost tako v kulturnem kot tudi v ekološkem smislu. Za lokalne prebivalce, ki živijo v bližini jezera, predstavlja Titicaca sveto vodo, ki je pomembna v njihovih verskih in kulturnih prepričanjih. Na obeh straneh jezera se nahajajo številne vasi in skupnosti, kjer lahko doživite tradicionalni način življenja teh ljudi, ki se ukvarjajo z ribolovom, kmetijstvom in ročno obrtjo.

Za voden jezera in okoliških vasic kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Nazca Lines

Nazca Lines so skrivnostne geoglifne figure, ki se nahajajo v puščavi Nazca v južnem Peruju. Te ogromne slikovne oblike, ki so bile izrezane v tla in so vidne le z zračnega pogleda, vključujejo podobe živali, rastlin in abstraktnih geometrijskih vzorcev. Nazca Lines so bile ustvarjene med obdobjem od približno 500 pr. n. št. do 500 n. št. in so jih verjetno ustvarili ljudje iz civilizacije Nazca. Čeprav je natančen namen in pomen teh slikovnih oblik še vedno predmet razprav, se domneva, da so imele verski in astronomski namen ter so bile morda povezane z obredi in rituali.

Za ogled le-teh iz zraka kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Amazonski deževni gozd

Peru ima velik del amazonskega deževnega gozda, ki zajema velik del severovzhodne regije države. Ta del amazonskega deževnega gozda je dom edinstvenemu ekosistemu, ki je bogat z biotsko raznovrstnostjo in naravnimi viri. Je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, vključno z redkimi in ogroženimi. Gozd ponuja zatočišče za številne endemične vrste, zato je ohranjanje tega območja ključno za ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti. Odpravite se na voden ogled, opazujte živali in se od domorodnih skupnosti naučite kaj iz njihovega tradicionalnega načina življenja.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Narodni park Huascarán

Se nahaja v osrednjem delu perujskih Andov in je eno najpomembnejših naravnih območij v državi. Park je bil ustanovljen leta 1975 in je bil kasneje razglašen za UNESCO-vo svetovno dediščino zaradi svoje izjemne biotske raznovrstnosti in naravne lepote. Park zajema obsežno območje visokogorskih pokrajin, vključno z visokimi gorami, ledeniki, jezeri in dolinami. Vrh Huascarán, najvišja gora v Peruju, kraljuje nad parkom s svojimi impresivnimi 6.768 metri nadmorske višine. Poleg Huascarána se v parku nahajajo tudi številni drugi visoki vrhovi, kot so Chopicalqui, Huandoy, Alpamayo in Huantsán.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Chan Chan

Chan Chan je bilo veliko pradavno mesto, ki je nekoč bila prestolnica civilizacije Chimú v severnem delu današnjega Peruja. To je bilo največje mestno območje v predkolumbijski Ameriki in je imelo pomembno vlogo v Andski regiji od 9. do 15. stoletja. Mesto Chan Chan je znano po svoji impresivni arhitekturi, ki jo sestavljajo ogromni glineni zidovi, okrašeni s slikami, reliefi in simboličnimi vzorci. Te zgradbe so bile zgrajene s pomočjo zapletenih tehnologij, ki so omogočile stabilno urbano okolje in sistem za oskrbo z vodo.

Več informacij najdete TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Narodni park Manu

Narodni park Manu se nahaja v vzhodnem delu Peruja in zajema obsežno območje amazonskega deževnega gozda ter visokogorskih Andov. Ta park je eno najbolj biotsko raznolikih območij na svetu in je bil razglašen za UNESCO-v biosferni rezervat leta 1977 ter kasneje za svetovno dediščino. Park Manu ponuja zatočišče za številne ogrožene in redke vrste rastlin in živali, vključno z velikimi sesalci, kot so jaguarji, tapiri in jeleni, ter številnimi vrstami ptic, plazilcev in dvoživk.

Za voden ogled narodnega parka kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Rainbow Mountain

Rainbow Mountain, znan tudi kot Vinicunca, je slikovita gora, ki se nahaja v Andih v južnem Peruju. Njena barvita pokrajina je posledica različnih mineralov, kot so železov oksid (rdeča), žveplo (rumena), apnenec (bel), in drugih, ki se nahajajo v njenih skalnih slojih. Ta naravna lepota je postala priljubljena turistična atrakcija zaradi svojih nenavadnih in živopisnih barv, ki ustvarjajo vtis, kot da je gora resnično obarvana v mavrične odtenke. Čeprav je dostop do Rainbow Mountain zahteven in vključuje pohod skozi visoke Ande, se številni obiskovalci odločijo, da se odpravijo na to potovanje, da bi doživeli to edinstveno naravno čudo.

Če si želite tudi vi vodenega pohoda in ogleda kliknite TUKAJ.

Peru - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje v Peru najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.