Turčija je dežela, kjer se prepletata zgodovina in sodobnost v popolni harmoniji.

S svojimi neverjetnimi 11.000 kilometri obale, je Turčija dom raznolikih pokrajin, od slikovitih plaž ob Egejskem morju do spektakularnih gorovij v notranjosti. A to ni le dežela naravnih čudes; Turčija je tudi bogata z zgodovinskimi zakladi. S svojo lokacijo, ki se razteza preko dveh celin, Turčija predstavlja most med Vzhodom in Zahodom že tisočletja.

Preberite si, katerih 10 krajev morate obiskati, ko se boste potepali po Turčiji.

Istanbul

Istanbul je eno izmed najbolj fascinantnih in živahnih mest na svetu, ki leži na stičišču Evrope in Azije, razdeljen pa je na dva kontinenta s čudovitim Bosporskim prelivom. S svojo bogato zgodovino, ki sega vse do antičnih časov, in raznoliko kulturno dediščino, je Istanbul resnično ena izmed najbolj edinstvenih destinacij za raziskovanje.

Med najbolj znane znamenitosti Istanbula spada slavna Hagija Sofija, nekdanja cerkev, nato mošeja in zdaj muzej, ki slovi po svoji grandiozni arhitekturi in zgodovinski pomembnosti. Za več informacij kliknite TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Kapadokija

Kapadokija je čudovita regija v osrednji Anatoliji v Turčiji, znana po svojih edinstvenih geoloških oblikah, ki jih je oblikovala vulkanska dejavnost in erozija skozi tisočletja. To čarobno pokrajino zaznamujejo slikovite skalne formacije, ki ustvarjajo pravljično pokrajino, kot iz drugega sveta.

Ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti za obiskovalce Kapadokije je vožnja s toplozračnim balonom, ki omogoča osupljiv pogled na neverjetne formacije in barvite pokrajine iz zraka, še posebej ob sončnem vzhodu ali zahodu. Poleg tega lahko obiščete tudi podzemna mesta, ki so jih izkopali prebivalci Kapadokije v preteklosti kot zatočišča pred invazijami. Več informacij najdete TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Turška riviera

Turška riviera se razteza ob osupljivi Egejski in Sredozemski obali, ponuja pa raznoliko izbiro krajev za obisk. Bodrum je eden izmed najbolj priljubljenih destinacij, znan po svojem živahnem nočnem življenju, slikovitem pristanišču in impresivni trdnjavi, ki ponuja čudovit razgled na Egejsko morje. Antalya je še ena priljubljena destinacija, ki slovi po svojih peščenih plažah, starodavnih znamenitostih in slikovitem starem mestnem jedru.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Severna Egejska obala

Severna Egejska obala Turčije je kot čarobna zgodba, polna skritih kotičkov, ki čakajo, da jih odkrijete. Potovanje po tej slikoviti regiji je kot potovanje skozi čas, kjer se prepletata zgodovina in narava v popolni harmoniji.

Obiščete lahko legendarne ruševine Troje, kjer lahko oživite epske bitke, ki jih je opeval Homer v svojih pesmih. Nato se zapeljete do impresivne trdnjave Çanakkale, ki kot stražarka na vhodu v Bosporski preliv ponosno priča o bogati zgodovini. Za več informacij kliknite TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Pamukkale

Pamukkale, kar v prevodu pomeni “bombažna trdnjava”, je osupljiva naravna znamenitost v Turčiji, znana po svojih belih terasastih bazenih, ki so nastali zaradi termalnih vrelcev, ki so skozi tisočletja oblikovali apnenčasto kamnino. Ta edinstven pojav je ustvaril slikovito pokrajino, ki izgleda kot stopnice iz bombaža ali snega, zato je Pamukkale pravi raj za ljubitelje naravne lepote.

Več informacij najdete TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Vzhodno Črno morje in gorovje Kaçkar

Vzhodno Črno morje in gorovje Kaçkar v Turčiji predstavljata pravo zatočišče za tiste, ki iščete pristno podeželsko izkušnjo in spektakularno naravno lepoto. Čeprav hladne vode Črnega morja morda ne vabijo h kopanju, vas bodo čudovite bujne doline in visoki vrhovi zagotovo prevzeli. Ta regija je srce turške proizvodnje čaja in lešnikov, a tudi dom starodavnih tradicij in črnomorske kulture. Za tiste, ki si upate, pa ponujajo gore Kaçkar nepozabne avanture in razgibane poti skozi slikovite pokrajine.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Ankara

Ankara, glavno mesto Turčije, je več kot le politično središče države – je tudi mesto z bogato zgodovino, kulturo in živahnim tempom življenja.

Ena izmed najbolj opaznih znamenitosti v Ankari je Anıtkabir, ki je posvečen ustanovitelju moderne Turčije, Mustafi Kemalu Atatürku. To je impresivna zgradba, obdana z vrtnicami in zelenimi površinami, ki privablja obiskovalce z vsega sveta, ki prihajajo, da počastijo dediščino tega pomembnega voditelja. Za več informacij kliknite TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Konya

Konya je veliko mesto v osrednji Anatoliji, ki slovi po svoji bogati zgodovini, izjemni arhitekturi in kulturni dediščini. Kot eno izmed najstarejših mest na svetu je Konya v preteklosti cvetela kot prestolnica pod vladavino dinastije Selžukov v 12. in 13. stoletju, kar je močno vplivalo na njeno arhitekturno podobo. Danes lahko obiskovalci še vedno občudujete izjemne primerke selžuške arhitekture, kot so mošeje, medrese in mavzoleji, ki pričajo o pretekli slavi mesta. Poleg svoje zgodovinske pomembnosti je Konya tudi priljubljeno versko središče, zlasti za privržence sufizma, duhovne veje islama.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Dolina metuljev

Dolina metuljev v Turčiji, znana tudi kot dolina Kelebekler vadisi, je čudovita naravna znamenitost, ki se nahaja v bližini mesta Fethiye na jugozahodu države. Ta čarobna dolina je priljubljena destinacija za obiskovalce zaradi svoje slikovite lepote in edinstvenega pojava, ko v poletnih mesecih tisoče metuljev oživi to idilično pokrajino. Dolina metuljev je zato idealna destinacija za ljubitelje narave, fotografe in tiste, ki si želite pobegniti od mestnega vrveža ter doživeti mirno in osupljivo lepoto narave v Turčiji.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Otoki Princes

Otoki Princes, poznani tudi kot Kızıl Adalar v turščini, so skupina devetih otočkov v Marmarskem morju, blizu obale Istanbula v Turčiji. Ti otoki so priljubljena destinacija tako za prebivalce Istanbula kot turiste, ki iščejo pobeg od mestnega vrveža. Otoki so znani po svojih slikovitih pokrajinah, čudovitih plažah in po tem, da je glavna oblika prevoza po otoku kočija s konji. Ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti na otokih Princes je raziskovanje pešpoti, ki vodijo skozi otoške gozdove in do številnih znamenitosti. Dodatne informacije najdete TUKAJ.

Turčija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje v Turčijo najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.