Šrilanka, otok ob južni obali Indijskega polotoka, je čudovita destinacija, ki navdušuje s svojo bogato kulturno dediščino, slikovito pokrajino in prijaznimi ljudmi.

Znana je po svojih bujnih tropskih gozdovih, čudovitih plažah ob kristalno čistem morju ter raznoliki favni in flori. Poleg tega je Šrilanka dom številnih čudovitih templjev, svetišč in tradicionalnih vasi, ki ponujajo vpogled v bogato zgodovino in tradicijo tega očarljivega otoka.

Preberite si, katerih 10 krajev morate obiskati, ko se boste potepali po Šrilanki.

Sigiriya

Sigiriya, znana tudi kot “Lion Rock Fortress”, je ikonična arheološka lokacija na Šrilanki, ki se nahaja v osrednjem delu države. Ta impresivna kamnita tvorba, ki se dviga 200 metrov nad okolico, je svetovno priznano arheološko najdišče. Sigiriya je bila zgrajena v 5. stoletju našega štetja kot utrdba in kraljevska rezidenca. Najbolj znan arhitekturni element je ogromen kamnit lev, ki je nekoč strašil obiskovalce na vstopu v trdnjavo.

Več informacij najdete TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Tempelj Dambulla Cave Temple

Dambulla Cave Temple je pomembna verska in kulturna znamenitost na Šrilanki. Nahaja se v mestu Dambulla, ki je del zahodne province otoka. Ta kompleks templjev je znan po svojih impresivnih jamskih votlinah, izklesanih v strmi skali. Templji so bili izklesani in okrašeni že v 1. stoletju pr. n. št., kasneje pa so bili večkrat posodobljeni in obnovljeni v različnih obdobjih zgodovine Šrilanke. V notranjosti jam in zunaj le-teh boste našli številne mogočne kipe, ki prikazujejo različne prizore iz budistične mitologije.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Nacionalni park Udawalawe

Nacionalni park Udawalawe je eden najbolj priljubljenih narodnih parkov na Šrilanki, znan po svoji bogati favni in flori ter številnih populacijah divjih živali. Nahaja se v južnem delu države, približno 200 kilometrov izven glavnega mesta Colombo. Park je znan po svojem raznolikem ekosistemu, ki vključuje odprte prerije, travnike, gozdove in rečne doline. Glavna atrakcija parka je nedvomno populacija slonov, ki velja za eno najbolj gosto naseljenih v Šrilanki. Safari je zagotovo eden najboljših načinov, da si ogledate ta park.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Tempelj Polonnaruwa Vatadage

Polonnaruwa Vatadage je starodavna budistična struktura, ki se nahaja v Polonnaruwi, enem od najpomembnejših arheoloških območij na Šrilanki. Gre za okrogel tempelj z izjemno arhitekturno obliko, ki je bil zgrajen v času Polonnaruwe kot glavnega mesta Šrilanke v 12. stoletju. Sprva je bil zgrajen kot svetišče, ki je hranilo relikvije budističnih svetnikov. Njegova glavna značilnost je osrednja kupola, obdana z vrsto kamnitih stebrov in štirimi vhodi, ki vodijo do notranjosti templja.

Več informacij najdete TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Kumara Pokuna

Kumara Pokuna je zgodovinski kompleks kopalnih bazenov v Polonnaruwi, starodavnem mestu na Šrilanki. Ti bazeni so bili zgrajeni med 12. in 13. stoletjem med vladavino Kraljevine Polonnaruwa. Kumara Pokuna je sestavljena iz dveh glavnih bazenov, enega za moške in drugega za ženske. Vsak bazen ima svoje značilnosti, vključno z izjemno arhitekturo in detajli.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Stupa Ruwanwelisaya

Ruwanwelisaya je eno najpomembnejših budističnih svetišč na Šrilanki in velja za eno največjih stup na svetu. Nahaja se v starodavnem mestu Anuradhapura, ki je bilo nekoč prestolnica zgodnje kraljevine Šrilanke. Stupa Ruwanwelisaya, zgrajena v 2. stoletju pr. n. št. pod vladavino kralja Dutugemunuja, je bila zgrajena kot svetišče, ki hrani relikvije Bude. Stupa je visoka približno 103 metre in je obdana z impresivnim kompleksom, ki vključuje obsežne terase, ki vodijo do glavnega svetišča.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Plaže Bentota

Bentota je priljubljena turistična destinacija na zahodni obali Šrilanke, znana po svojih čudovitih plažah, slikoviti pokrajini in raznolikih možnostih za aktivnosti na prostem. Plaže v Bentoti so med najlepšimi na otoku in vam ponujajo priložnost, da se sprostite, uživate v soncu in se osvežite v turkiznem Indijskem oceanu.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Nacionalni park Minneriya

Nacionalni park Minneriya je eden od največjih in najbolj priljubljenih narodnih parkov na Šrilanki, ki je znan predvsem po impresivni populaciji divjih slonov. Nahaja se v severnem delu države, blizu mesta Polonnaruwa in je del koridorja za divje živali med nacionalnim parkom Wasgamuwa in nacionalnim parkom Kaudulla. Glavna značilnost Minneriye je njegovo slonje srečanje, ki je eno najbolj spektakularnih na Šrilanki. Vsako leto se v sušnem obdobju, običajno med junijem in septembrom, okoli umetnega jezera Minneriya zbere velika populacija slonov.

Več informacij najdete TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Plaža Nilaveli

Plaža Nilaveli je znana po svoji slikoviti lepoti in neokrnjeni naravi. Obiskovalci lahko uživate v sprehodih ob obali, sončenju, kopanju v morju ali različnih vodnih športih. Poleg tega je to območje dom številnim koralnim grebenom in raznolikemu morskemu življenju, kar ponuja izjemno priložnost za ljubitelje potapljanja in snorklanja.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Tempelj zoba

Tempelj zoba, znan tudi kot Sri Dalada Maligawa, je eden najsvetejših budističnih templjev na Šrilanki. Nahaja se v mestu Kandy, ki je bil nekoč prestolnica starodavne kraljevine Kandy, in je eden najpomembnejših verskih in kulturnih središč na otoku. Glavna značilnost templja je relikvija, ki jo hrani, to je zob Bude, ki naj bi bil pridobljen in prinesen na Šrilanko v 4. stoletju. Verjame se, da je ta relikvija sveta in da prinaša blagoslove in zaščito tistim, ki jo častijo.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Šrilanka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje na Šrilanko najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.