Velika Britanija je s 1. januarjem 2021 končala s t.i. prehodnim obdobjem in začela postopek Brexita, izstopa iz EU.

Brexit

V začetku leta 2020, natančneje z 31. januarjem 2020, je Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo. Takrat se je pričelo tako imenovano prehodno obdobje, ki je v praksi pomenilo nadaljevanje vseh aktivnosti, kot če bi Združeno kraljestvo ostalo država članica EU.

Z letošnjim letom so začela veljati nova pravila, ki bodo vplivala na potovanja med Združenim kraljestvom in EU. Pod Združeno kraljestvo spada Velika Britanija, Severna Irska in 14 britanskih čezmorskih ozemelj, tudi Gibraltar.

Slovenski državljani za vstop v Združeno kraljestvo za potovanja do 6 mesecev vizuma ne bodo potrebovali. Do 1. oktobra 2021 lahko potujemo z veljavno osebno izkaznico ali veljavnim potnim listom. Od 1. oktobra 2021 dalje pa bomo lahko vstopali le z veljavnim potnim listom.

Oseba, ki želi v Združenem kraljestvu ostati dlje kot šest mesecev, da bi tam delala, študirala ali živela, mora zaprositi za vizum. Več o pridobivanju vizuma najdete TUKAJ, več o informacijah za slovenske študente pa TUKAJ.

Združeno kraljestvo bo še naprej priznavalo vozniška dovoljenja, izdana v Sloveniji, brez potrebe po mednarodnem vozniškem dovoljenju. Prav tako bodo še naprej priznavali potni list EU za hišne ljubljenčke, preneha pa veljati evropska zdravstvena kartica zavarovanja.

Z izstopom Združenega kraljestva pa je preko meje prepovedano prenašanje nekaterih živil, kot so meso, sadje, zelenjava in ribe. Po poročanju medijev naj bi potnikom na carini zasegli tudi sendviče, ki so vsebovali mesne izdelke.

Za vse informacije je vzpostavljen poštni naslov brexit@gov.si in telefonska številka 040 675 546.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev, najemu avtomobila ali planiranju potovanja ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Ugodne ponudbe letalskih kart in namestitev lahko spremljate TUKAJ.