Španska prestolnica, Madrid, je mesto, ki kipi z življenjem in kulturo. Ponuja najboljše muzeje umetnosti na stari celini in zgodovinske znamenitosti, katere vam bodo orisale preteklost španskega cesarstva, ki je v 16. in 17. stoletju veljalo za mogočnega. Obstaja tudi nešteto podrobnosti, zaradi katerih je Madrid nepozaben, pa naj bo to café con leche na veličastnem trgu, koktejl na strešnem baru ali popoldansko lenarjenje v parku Retiro.

V nadaljevanju vam predstavljamo 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati, ko se boste sprehajali po čudoviti španski prestolnici.

Gran Vía

Če želite začutiti utrip mesta, je sprehod po ulici Gran Vía odličen kraj za začetek, saj predstavlja središče zabave, nakupovanja in kulture Madrida.  Ta živahna avenija je podnevi polna Madridčanov in seveda tudi turistov, ki se ustavljajo v številnih nakupovalnih središčih, uličnih trgovinah in luksuznih butikih, zvečer pa postreže z najboljšimi bari in nočnimi klubi. Stavba Metropolis je ena glavnih vrhuncev te ulice, je poslovna stavba, znana po tem, da je s svojo čudovito fasado in osupljivim kipom na vrhu kupole postala simbol ulice Gran Vía.

Madrid

Trg Plaza Mayor

Plaza Mayor je čudovit renesančni trg, postavljen v zgodnjih letih 17. stoletja, obdan s historičnimi trinadstropnimi stanovanjskimi zgradbami. Glavni madridski trg v svojih tlakovcih skriva stoletja zgodovine, saj je bil prizorišče tako kronanj kot bikoborb in obglavitev. Na trg vodi devet vhodov, znotraj portikov na dnu stavb pa se nahaja več kavarn, v katerih lahko v miru spijete kavico (z zasoljeno ceno). Sprehodite se do 400 let starega bronastega kipa kralja Filipa III., ki je poveljeval, ko je bil španski imperij na vrhuncu svoje moči.

Madrid

Trg Puerta del Sol

Ta veliki trg poleg Casa de Correos (historična poštna stavba) je priljubljeno zbirališče, prežeto s pomenom za mesto in državo nasploh. Vse ceste v Španiji vodijo do Puerta del Sol, znanega tudi kot kilometer nič, saj predstavlja tudi samo središče Španije. Tu stoji tudi znameniti kip medveda z jagodnim drevesom, ki je uradni simbol Madrida.

Madrid

Park Retiro

Retiro park, oaza sredi Madrida polna elegantnih vrtov, se nahaja le nekaj korakov vzhodno od narodnega muzeja Prado. Do konca 19. stoletja je bil v kraljevi lasti, kasneje pa so ga odprli za javnost. Za super doživetje s svojimi najmlajšimi, skočite v čoln in veslajte po velikem ribniku ob spomeniku Alfonsa XII. Impresiven je tudi paviljon iz železa in stekla, ki je bil zgrajen za filipinsko razstavo leta 1887, pred njim pa zdaj veličastno rastejo plešasti cipresi, nenavadna močvirna drevesa, ki se poleti obarvajo v zlato rjavo. V bližini se nahaja tudi najstarejša cipresa v mestu, ki je bila posajena leta 1630. Najlepši madridski park je torej idealen kraj za preživljanje lenobnega popoldneva.

Madrid

Kraljeva palača

Kjer je pred usodnim požarom leta 1734 stala mavrska trdnjava, palača Alcázar, se danes bohoti kraljeva palača, ki so jo zgradili sredi 18. stoletja za kralja Filipa V. Je največja kraljeva palača v zahodni Evropi, prepojena z baročnim in neoklasičnim stilom. Ogled notranjosti zagotavlja popolno izkušnjo, saj je veličina kraljevih umetniških zbirk in fresk nedoumljiva. Občudujete lahko dela Goye, Caravaggia in Velázqueza, pa tudi osupljive razstave ur, tapiserij, porcelana in srebrnine. Ogledate si lahko edino zbirko petih godalnih glasbil, ki jih je ustvaril sam Antonio Stradivari okrog leta 1700.  Posebna je tudi kraljeva orožarna, ki vključuje tudi osebno orožje Karela V.

Madrid

Za obisk kraljeve palače v Madridu kliknite TUKAJ.

Palača Cibeles

Monumentalno Palacio de Cibeles sta zasnovala Antonio Palacios in Joaquín Otamendi kot sedež španske pošte, ki so jo odprli leta 1909. Leta 1993 je bila razglašena za stavbo kulturnega pomena, od 2007 pa je sedež madridskega mestnega sveta. Stavba s svojo racionalnostjo in funkcionalnostjo predstavlja spoj tradicije in sodobnosti. Palača Cibeles, zgrajena iz kamna, železa in stekla, stoji na območju, kjer so se nekoč nahajali vrtovi Buen Retiro, danes pa je atrakcija za obiskovalce zaradi neverjetnih razgledov, ki jih ponuja razgledna ploščad.

Madrid

Za več informacij o palači kliknite TUKAJ.

Katedrala Almudena

Ko je bila španska prestolnica leta 1561 prenesena iz Toleda v Madrid, je kralj Felipe II želel katedralo za svojo novo prestolnico. Gradnja se je pričela leta 1879, a se je med špansko državljansko vojno popolnoma ustavila. Katedrala je bila s svojo baročno zunanjostjo dokončana šele leta 1993, ko jo je posvetil papež Janez Pavel II. Svetla notranjost katedrale Almudena temelji na neo-gotskem slogu, torej je edinstveno moderna, s pridihom od historičnosti pa vse do ¨pop-art¨sloga.

Madrid

Več informacij o katedrali Almudena najdete TUKAJ.

Narodni muzej Prado

Muzej Prado ni samo najpomembnejši muzej v Španiji, ampak je tudi eden najpomembnejših na svetu. Prado je bil odprt leta 1819 z namenom hrambe kraljevih slik in letos praznuje častitljivih 203. let. Danes je v njem razstavljena dragocena zbirka z več kot 8000 slikami in 700 skulpturami. Zanimivo je, da je muzej ¨brez praske¨ preživel tri vojne. Umetniške mojstrovine izpod rok Francisca Goye, Diega Velázqueza in Petra Paul Rubensa so zagotovo razlog, da obiščete osupljiv muzej. Prado je tako velik, da lahko neskončno tavate iz sobane v sobano, ki kar kipijo s čudovitimi umetninami.

Madrid

Za obisk znamenitega muzeja kliknite TUKAJ.

Tržnica San Miguel

Le korak stran od trga Plaza Mayor se nahaja čudovita tržnica San Miguel v slogu art nouveau iz leta 1916. Bolj kot tržnica s svežimi pridelki je to gastronomska destinacija za nakup najboljšega, kar ponuja Španija, kot je cava, piment in žafran. Tukaj boste našli mnogo barov s tapasi, ki strežejo vse priljubljene jedi. Privoščite si patatas bravas ali gambas al ajillo, s kozarcem piva, rioje ali vermuta.

Madrid

Stadion Santiago Bernabéu

Ne glede na to, ali podpirate Real Madrid ali ne, resnica ostaja, da je slednji najuspešnejši evropski nogometni klub z rekordnimi 14 evropskimi pokali. Zato bi moral vsak ljubitelj nogometa razmisliti o romanju na njihov velikanski stadion s 85.000 sedeži, kjer se je v zadnjih sezonah večkrat pisala zgodovina. Ogled vam bo omogočil panoramski pogled na stadion, stopili boste v garderobe, obiskali kopalnice, videli zbirko pokalov, tiskovno sobo in predsedniško ložo.

Madrid

Za obisk stadiona kliknite TUKAJ.

MADRID ŽE ČAKA NA VAŠ OBISK!

Top akcije za potovanje v Madrid najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.