Pariz, glavno mesto Francije, za nekatere zagotovo najbolj romantično mesto na svetu, vsekakor pa pomembno evropsko mesto in svetovno središče umetnosti, mode, gastronomije in kulture. Prav zaradi tega ponuja številne edinstvene znamenitosti, ki Pariz postavljajo v sam vrh po vsakoletni obiskanosti. Znamenito pariško mestno podobo iz 19. stoletja prepredajo široke ulice in mogočna reka Sena.

V nadaljevanju smo vam pripravili 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati, ko se boste potepali po francoski prestolnici.

Eifflov stolp

Brez dvoma je Eifflov stolp ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Pariza in seveda prvi obisk Pariza ni popoln, če Eifflovega stolpa ne obiščete. Eifflov stolp je zgradil Gustave Eiffel za razstavo Exposition Universelle leta 1889, z namenom obeležitve 100. obletnice francoske revolucije. Eifflov stolp ima tri nadstropja: tako prvo kot drugo nadstropje sta dostopna z dvigalom in po stopnicah, edini način za obisk samega vrha pa je dvigalo. Čeprav je vrsta za Eifflov stolp vedno dolga, se splača potrpeti in se povzpeti na sam vrh. Lahko pa si vstopnice kupite preko spleta in se izognete čakanju.

Za vstopnice kliknite TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Katedrala Notre Dame

Katedrala Notre Dame je ena najstarejših in najveličastnejših katedral na svetu. Njena notranjost in osupljivi vitraži vas bodo presunili, zagotovo pa boste opazili tudi kamnite gargojle, ki “nadzirajo” Pariz z vrha katedrale. Leta 2019 je Notre Dame prizadel uničujoč požar. Zaradi prenove sta katedrala in stolpi do nadaljnjega (predvidoma do 2024) zaprti. Kljub temu si lahko ogledate njeno zunanjost, ki je prav tako posebna.

Več informacij in vstopnice najdete TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Muzej Louvre

Louvre je največji muzej umetnosti na svetu. Ta je bila nekoč dom francoskih kraljev, vključno z Ludvikom XIV. Med francosko revolucijo v 18. stoletju je bil Louvre spremenjen v muzej. Ker je Louvre ogromen, bi ga lahko obiskovali mesece in mesece, pa si še vedno ne bi uspeli pogledati vseh umetniških del. Kljub temu si lahko vrhunce Louvra, kot so Mona Lisa, Venus de Milo in Winged Victory uspete ogledati v približno dveh urah.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Slavolok Arc de Triomphe

Na vrhu Elizejskih poljan se nahaja Slavolok zmage. Lahko se tudi povzpnete na vrh, saj vas bo tam pričakal eden najboljših razgledov na Pariz. Pogled vam bo poneslo od Champs-Elysees do Louvra, pa vse od La Defense do Eifflovega stolpa. Če se nanj povzpnete ponoči, lahko opazujete, kako se Pariz in Eifflov stolp lesketata v svojem blišču.

Informacije o slavoloku vas čakajo TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Kapela Sainte Chapelle

Le kratek sprehod od Notre Dame je Sainte Chapelle, še ena čudovita katedrala in ena najboljših svetovnih razstav vitražov. Vrste za vstop v Sainte Chapelle so običajno dolge, vendar je vredno počakati. Z obiskom Sainte Chapelle lahko kombinirate Conciergerie, saj stojijo drug poleg druge. To je kraj, kjer so bili Marie Antoinette in drugi zaprti, preden so jih odpeljali na Place de la Concorde, da bi jih usmrtili.

Več informacij najdete TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Trg de la Concorde

Place de la Concorde je veliko krožišče, ki se nahaja med vrtom Tuileries in Elizejskimi poljanami. Ta slavni trg je poln francoske zgodovine, saj je prav slednji bil prizorišče slovitega umora kralja Ludvika XVI., Marije Antoinette in Robespierra v času francoske revolucije med leti 1789 in 1799.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Center Georges Pampidou

Je največji muzej sodobne umetnosti v Evropi. Takoj boste opazili njegovo zanimivo zasnovo t.j, številne vodovodne napeljave in cevi, ki se nahajajo na zunanji podobi muzeja in temu dajejo živahen pridih. To je velik muzej in tukaj bi se prav tako lahko sprehajali ure in ure. Vsekakor je muzej zanimiv in vreden obiska. Z najvišje ravni muzeja pa se vam odpre še en čudovit pogled na Pariz.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Hotel des Invalides

Francoski kralj je tako kot njegovi predhodniki želel pomagati vojakom in invalidom, ki so bili ranjeni v bitkah. Ta gesta je skrivala željo Ludvika XIV., da ponovno vzpostavi podobo svoje vojske v očeh naroda in svojih vojakov. Ker je bilo v njegovem času na francoskih ulicah veliko vojnih veteranov, ki so postali invalidi, in jih je pomanjkanje denarja in doma spodbudilo, da so postali kriminalci, se je kralj, po številnih pritožbah civilnega prebivalstva odločil zgraditi “hišo”, v kateri bi lahko živeli invalidni vojaki kraljeve vojske.

Več informacij najdete TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Bazilika Sacre-Coeur

Bazilika Sacre-Coeur stoji na vrhu najvišjega hriba v Parizu. Pridružite se množicam na stopnicah in opazujte sončni zahod. Imate tudi možnost, da se povzpnete po 300 stopnicah do vrha kupole za še boljši razgled.

Več informacij o vstopnini najdete TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Palača Versailles

Versailles je kraljevi dvorec na obrobju Pariza. Leta 1682 je kralj Ludvik XIV preselil kraljevi dvor iz Louvra v palačo Versailles, ki je bil nekaj več kot 100 let sedež francoske vlade. To se je končalo s padcom le-te leta 1789, ko se je pričela francosko revolucija. Monarhija se je takrat preselila nazaj v Pariz in od takrat je prestolnica Francije tudi sedež vlade. Oglejte si čudovite notranjost Versaillskega dvora in se sprehodite skozi številne vrtove in labirinte.

Za dodatne informacije o vstopnini kliknite TUKAJ.

Pariz - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje v Pariz najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

Na našem blogu lahko preberete tudi potopis družinice, ki je obiskala Pariz z Disneylandom.