Prispevek z nasveti za varno in uspešno potovanje je za našo spletno stran prispevala Maja Novak.

Maja Novak je ustanoviteljica platforme www.mayita.si, kjer pomaga posameznikom na delo v tujino, vodi pa tudi dobro poslušan podkast Potovanja in delo v tujini. Njena želja je, da je tujina dostopna vsem in, da se na pot odpravijo uspešno in predvsem varno. Sledite ji lahko tudi na Instagram računu mayita.si

Kljub temu, da so potovanja nekaj prečudovitega, se moramo zato, da bomo imeli na potovanje, počitnice ali delo v tujini lep spomin, dobro pripraviti. Priprava je 90% vsega uspeha in nam zagotovi, da se izognemo nevšečnostim ter domov prinesemo lepe spomine brez grenkega priokusa.

Tukaj je nekaj najpomembnejših nasvetov katere bi moral upoštevati vsak, ki se odpravi na potovanje, predvsem kadar gre za daljša potovanja ali potovanja izven Evrope.

1. Kopirajte dokumente in imejte s seboj kopije v fizični obliki

Priporočljivo je, da vse dokumente, ki jih imate pri sebi tudi skopirate in te kopije hranite na fizičnem A4 listu, na telefonu in tudi na e-mailu oziroma v oblaku icloud ali dropbox. V primeru, da nas v tuji deželi okradejo ali izgubimo originalne dokumente, nas bo to rešilo iz marsikatere zagate. Še bolje je kopije teh dokumentov tudi sodno uveriti.

Poleg tega pa tako shranjeni dokumenti največkrat olajšajo marsikatero opravilo, ko je recimo nastanitvi potrebno poslati kopije potnega lista, na letališčih pokazati potrdilo o nastanitvi ali vizi ter včasih tudi potrditev o dovolj finančnih sredstvih na računu (predvsem za tiste, ki greste na potovanje za dlje časa ali na delo v tujini).

2. V ročno prtljago spakirajte oblačila za prve tri dni

Pametno je na daljša potovanja ali daljše lete vzeti mali kovček (carry on) v katerega se zloži obleke, spodnje perilo in kozmetiko za prve tri dni v slučaju, da nam izgubijo “check-in” prtljago, kar je zadnje čase vedno bolj pogosto. Včasih moramo na to izgubljeno prtljago čakati tudi nekaj dni in prve dni na potovanju zares ne želimo ostati brez osnovnih stvari. Prtljago tudi označite s svojim imenom, jo slikajte in shranite sliko na telefon in opremite z “air tag-om”

3. Preverite ali nastanitev dejansko obstaja

Če je le mogoče čim manj nastanitev plačujte vnaprej, a to seveda v sezoni ni mogoče. Na spletu je namreč vedno več nepridipravov, ki na sumljivih spletnih straneh in v Facebook skupinah objavljajo nastanitve, ki sploh ne obstajajo. Temu se lahko izognite, če rezervirate nastanitve na preverjenih platformah in jo preverite tudi na Google zemljevidu.

4. S seboj vzemite dve bančni kartici in nekaj gotovine

Nemalokrat se zgodi, da na potovanju izgubimo denarnico, morda založimo bančno kartico ali nas celo ukradejo. Da se izognemo črnemu scenariju in v tujini ostanemo brez denarja, je pametno na potovanje vzeti vsaj dve bančni kartici, ki ju imamo shranjeni na dveh različnih mestih (eno pustimo v nastanitvi, drugo imamo v denarnici). Dodatno s seboj vzemimo tudi nekaj gotovine, ki je nikoli ne zapravimo. V primeru, da izgubimo bančno kartico, imamo tako na voljo vsaj nekaj gotovine.

5. Uredite si ustrezno zavarovanje za tujino

Kljub temu, da tega skoraj ne bi potrebovali omenjati, je še vedno veliko ljudi, ki pozabi skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino ali pa se zanaša na Evropsko zdravstveno kartico. Slednja ne bo vedno pokrila vseh zdravstvenih storitev, zato se je pomembno pozanimati kaj in kolikšno vsoto zdravstvenih uslug ta kartica krije. Prav tako marsikdo pozabi, da se mora dodatno zavarovati, če se udeležuje adrenalinskega športa, se želi na počitnicah potapljati ali hoditi v visokogorje. Zneski za zdravstvene storitve v tujini so vrtoglavi in večkrat presegajo 10.000 eur, zato se je dobro pozanimati katero turistično zavarovanje bo primerno za naše specifične potrebe na potovanju.

6. Poskrbite za zdravje na poti

Z razmahom potovalnih vsebin na družbenih omrežij in z instant potovanji se je sčasoma nekje izgubila tista starošolska popotniška kmečka pamet. Predvsem na področju potovanj v dežele tretjega sveta, kjer higiena ni enaka kot v zahodnem svetu. Še vedno namreč velja, da je pametno jesti zelenjavo in sadje, ki sta v lupini in v restavraciji odkloniti led v pijači. Pametno je tudi jesti kuhano ali pečeno hrano, ki uniči viruse in bakterije, ki jih naše telo ni navajeno. Ni neumno, da s seboj vzamemo tudi kakšna prehranska dopolnila, najbolj nam bodo koristili probiotiki in prebavni encimi, ki bodo poskrbeli, da naš imunski sistem in prebava delujeta vrhunsko predvsem v drugačni klimi, ki je naše telo sicer ni navajeno.

7. Poskrbite za svojo varnost na destinaciji

Čeprav se je težko upreti deljenju na socialnih omrežjih, saj je to postalo na nek način del potovanja, je vseeno pametno, da ne objavljamo aktualnega kraja ali mesta, kjer se v tistem trenutku nahajamo. Zgodbo (“IG story”) ali objavo naredimo, ko smo nek kraj ali mesto že zapustili. Nepridipravi so namreč aktivni tudi na socialnih omrežjih. Še posebno je to priporočljive za tiste, ki potujete sami, saj ste tako še bolj ranljivi in privlačni za nepridiprave.

Kaj narediti v primeru, da v tujini ostanete brez denarja in brez vseh dokumentov? Kdaj in kako odjaviti davčno rezidenstvo ali prijaviti začasno prebivališče, če se selimo v tujino? Kako prijaviti bančni račun in dohodke iz tujine? Katero dokumentacijo potrebujemo urediti, če se odpravljamo na potovanje kot digitalni nomadi? Kako še bolj poskrbeti za svojo varnost v tujini, da po nepotrebnem ne izgubljamo denarja in dragocenega časa?

Vse nasvete za varno in uspešno potovanje ter še več to lahko najdete v izčrpnem e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanje, ki je nastal na podlagi 17-letnih izkušenj iz tujine in življenja v 10+ državah sveta. Za vse bralce novičk in bloga Z letalom na poti pripada 10% popust s kodo LETALO10.

 

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.

 

 

Maja Novak