Oslo je slikovito in živahno glavno mesto Norveške, znano po svoji naravni lepoti, kulturnem bogastvu in visoki kakovosti življenja.

Leži ob obali fjorda in ponuja spektakularne razglede na morje ter okoliške gore. Oslo združuje sodobno arhitekturo s historičnimi stavbami ter obiskovalcem ponuja širok nabor muzejev, umetniških galerij, restavracij in trgovin. Poleg tega je Oslo tudi izhodišče za raziskovanje naravnih čudes Norveške, kot so fjordi, gozdovi in polarni svetovi na severu.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi, ko boste raziskovali Oslo.

Trdnjava Akershus

Je bila ustanovljena pod okriljem Haakona V. Norveške konec 13. stoletja in je preživela vsako obleganje, s katerim se je soočila. Obleganja so bila v veliki večini povzročena s strani švedskih sil od 14. stoletja dalje. Kralj Kristian IV. je v 17. stoletju premaknil Oslo severneje zaradi požara trdnjave ter zgradil palačo v italijanskem renesančnem slogu v središču trdnjave. Le-to je najbolje obiskati poleti, saj vam bodo takrat na voljo tudi vodeni ogledi palače.

Več informacij najdete TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Operna hiša Oslo

Operna hiša v Oslu je izjemna arhitekturna in kulturna zgradba. Zgrajena je bila leta 2007 in je dom Norveške nacionalne opere in baleta. Nahaja se neposredno ob obali, kar ji daje impresivno kompozicijo ob Oslofjordu. Eden najbolj izstopajočih elementov te zgradbe je njena edinstvena zasnova, ki spominja na ledenik. Opera ima tudi poseben strešni del, ki vam omogoča, da se po njem sprehodite in uživate v izjemnih razgledih na fjord ter samo mesto.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Polotok Bygdøy

Polotok Bygdøy se nahaja na zahodni strani Osla in je priljubljena destinacija v mestu. Znan je po svoji prečudoviti obali in naravni lepoti, kar ga naredi odlično mesto za sprehajanje, kolesarjenje ali sprostitev na plaži. Bygdøy je tudi dom petih pomembnih narodnih muzejev, ki ponujajo vpogled v različne vidike norveške zgodovine, kulture in pomorske dediščine. Ti muzeji so Muzej vikinških ladij, Muzej Fram, Norveški ljudski muzej, Muzej Kon-Tiki in Norveški pomorski muzej.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Kraljeva palača Oslo

Kraljeva palača v Oslu, znana tudi kot Det kongelige slott, je ikonična zgradba in ena izmed glavnih turističnih znamenitosti mesta. Nahaja se v samem središču Osla in je uradna rezidenca norveškega kralja. Palača ima bogato zgodovino in simbolizira pomembnost monarhije v norveški kulturi. Med poletnimi meseci, ko kralj in kraljica preživljata čas v svoji rezidenci na podeželju, se del palače odpre za javnost. Tedaj imate priložnost, da si ogledate izbrane prostore palače, spoznate delček kraljevskega življenja ter občudujete umetniške in zgodovinske artefakte.

Več informacij najdete TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Park Vigeland

Vigelandov park kipov, znan tudi kot Vigelandsparken, je ena izmed najbolj edinstvenih in priljubljenih turističnih znamenitosti v Oslu. Ta izjemni park je posvečen delu norveškega kiparja Gustava Vigelanda in predstavlja obsežno zbirko kipov, ki jih je ustvaril med svojim življenjem. Vigeland je zasnoval in ustvaril več kot 200 kipov, ki jih najdemo v tem parku. Glavna značilnost parka je Monolitten, ogromen stolp kipov, ki prikazuje človeške figure, spletenih in združenih v kompleksne vzorce. Poleg tega park vključuje številne posamezne kipe in skulpture, ki prikazujejo različne faze človeškega življenja.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Norveški novi narodni muzej

Leta 2022 je v Oslu odprl svoja vrata novi Narodni muzej. To je največji muzej v Skandinaviji. Novi muzej združuje zbirke nekdanje Narodne galerije, Muzeja sodobne umetnosti ter Norveškega muzeja okrasnih umetnosti in oblikovanja. Novi muzej ima stalno razstavo približno 6.500 predmetov. Postavljen je bil z namenom, da so oblikovanje, umetnost in obrt, likovna umetnost ter sodobna umetnost razstavljene druga ob drugi. Tako stalna razstava poudarja zanimive povezave med različnimi zbirkami, ki so bile prej razstavljene v treh različnih muzejih.

Več informacij najdete TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Muzej vikinških ladij

Muzej vikinških ladij hrani osupljive najdbe iz štirih različnih vikinških pokopališč iz okolice Oslofjorda. Muzej se nahaja na polotoku Bygdøy in izstopa predvsem zaradi Oseberške ladje. Ta ladja iz 9. stoletja, uporabljena za pokop, je bila izkopana med letoma 1904-05 in je v izjemno ohranjenem stanju, saj je bila ves ta čas zapečatena v vodotesnem in zrakotesnem blatu. Prav tako navdušujoče so tudi druge ladje, skupaj z vsemi artefakti, ki so bili pokopani skupaj z njimi.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Norveški ljudski muzej

Norveški ljudski muzej na prostem, znan tudi kot Norsk Folkemuseum, je eden izmed osupljivih muzejev na polotoku Bygdøy v Oslu. Ta muzej je unikatna atrakcija na prostem, ki gosti obiskovalce že več kot 115 let. Osrednji namen muzeja je ohranjanje in prikazovanje norveške kulture, tradicije ter življenjskega sloga skozi zgodovino. Vrhunec zbirke je cerkev Gol Stave, ki je ena izmed 155 zgodovinskih stavb v muzeju, ki razkrivajo raznolikost lesenih arhitekturnih slogov po državi.

Več informacij najdete TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Zabaviščni park Tusenfryd

Največji zabaviščni park na Norveškem predstavlja nepozabno dnevno doživetje za mlajše člane vaše družine. Tusenfryd, približno 20 kilometrov južno od Osla, je odprt od aprila do oktobra in ponuja več kot 30 voženj in atrakcij. Na voljo je tudi vodni park BadeFryd s štirimi tobogani in bazenom za nepozabno zabavo v poletnih dneh.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Oslofjord

Nepozabno družinsko doživetje Osla pa zagotovo predstavlja plovba po fjordu – Oslofjordu. Z vožnjo po fjordu boste prečkali ozke vodne kanale, idilične zalivčke in zapluli skozi labirint otokov z majhnimi počitniškimi hiškami. Oslo, s svojo izjemno lokacijo, ponuja edinstvene priložnosti na in okoli svojega fjorda, ki skorajda seže do središča mesta.

Več informacij najdete TUKAJ.

Oslo - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

 

Nekaj namestitev, ki jih priporočamo:

3* Citybox Oslo

3* Hotell Bondeheimen

3* The Apartments Company – Majorstuen

4* Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo

 

Top akcije za potovanje v Oslo najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.