Valencia

Valencia je mesto, ki združuje tradicijo in sodobnost. Mesto, ki se prav po špansko prebudi šele okrog 9. ure zjutraj, a je živahno pozno v noč, ne glede na dan v tednu. Hkrati nudi obiskovalcu vpogled v življenja domačinov, katerih druženje se največkrat dogaja kar na ulicah ali v tapas barih.

Valencia je tudi ena najbolj priljubljenih destinacij med družinami, ki si zaželijo krajše potovanje, obisk otrokom prijaznega evropskega mesta in vso komoditeto, ki jo družina potrebuje.

Seveda je idealno, če imate za obisk mesta čim več časa, a ker to ni vedno mogoče, prestavljamo načrt potovanja v petih dneh. V tem času boste si boste lahko umirjeno, v družinskem tempu, pogledali največje znamenitosti, ki jih Valencia ponuja.

Navedemo pa tudi najbolj pomembne informacije o prevozih, iskanju restavracij in namestitev. Vse to potrebujete, da bo vaše potovanje brez stresa, umirjeno in boste lahko vsak trenutek izkoristili za čudovito družinsko potovanje.

5 dnevni načrt potovanja

1. DAN – SPREHOD PO STAREM MESTNEM JEDRU

Prvi dan je priporočljivo, da si vzamete čas, da mesto začutite, se orientirate in privadite na novo okolje. Priporočamo, da se sprehodite do starega mestnega središča in si ogledate:

Mestno tržnicoMercado Central, ki je ena največjih pokritih tržnic v Evropi

Katedralo Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia, katere začetki segajo v 13. stoletje in je grajena v gotskem slogu, a je zaradi številnih kasnejših gradbenih dodelav postala mešanica umetniških slogov. Posebnost pa je ta, da se lahko povzpnete na enega od stolpov katedrale – Torre del Micalet, od koder je lep razgled na mesto.

Eno najožjih hišLa Estrecha – po nekaterih virih celo najožja hiša v Evropi, ki v širino meri zgolj 107 cm.

Po ogledu znamenitosti si privoščite kosilo v eni izmed odličnih restavracij v mestu (namig kako poiskati pravo restavracijo, najdete nižje v opisu), nato pa popoldne preživite v parku TuriaJardí del Túria – kjer se lahko otroci zaigrajo na enem od številnih otroških igrišč.

Med največjimi in najbolj znanimi je otroško igrišče Guliver, ki pa je trenutno zaprto zaradi prenove.

Ob parku Turia si mimogrede oglejte dva stolpa – Torres de Serranos, ki sta del nekdanjih mestnih vrat, nekaj časa pa sta bila celo namenjena zaporom.

2. DAN – MESTO ZNANOSTI IN UMETNOSTI

Drugi dan se odpravite na verjetno najbolj zaželeno znamenitost v Valencii, La Ciudad de las Artes y Ciencias. Mesto v malem, arhitekturni biser in prepoznavni znak Valencie, kjer se nahaja akvarij, muzej znanosti, planetarij in 3D kino, pa še operna hiša, namenska dvorana in botanični prehod.

Do Mesta znanosti in umetnosti najlažje pridete s kolesom, vozi pa tudi avtobus št. 35 ali tramvaj št. 10, če prispete iz središča mesta.

Prvi dan namenite oceanografskemu parkuL’Oceanogràfic, ki je največji akvarij v Evropi. Park je tako velik, da si rezervirajte najmanj pol dneva za obisk, lahko pa tudi več. Ogledali si boste lahko številne živali vseh svetovnih morij, najbolj pa navdušujejo morski psi, mante, beli kit beluga, tjulni in pingvini. Pri vhodu preverite kdaj je na sporedu predstava z delfini, ki je sicer 3x dnevno in je že vključena v ceno vstopnine v park. Znotraj parka se nahaja samopostrežna restavracija. Povezava do spletne strani L’Oceanogràfic.

Popoldanski čas namenite obisku 3D kina v L’Hemisfèric. Izbirate lahko med projekcijo vesolja, oceanov, dinozavrov, amazonskega gozda,… Urnik predtav si lahko vnaprej pogledate na njihovi spletni strani, kjer je tudi omogočen nakup vstopnic. V zadnjem trenutku se namreč lahko zgodi, da kart ne bo več na voljo.

Po končani predstavi se sprehodite po 300 m dolgem botaničnem prehodu L’Umbracle, kjer so predstavljene avtohtone rastlinske vrste Valencie. V opomin zadnji epidemiji leta 2020, ki je bila v Španiji ena izmed najhujših v Evropi, so v prehod postavili veliko skulpturo srca.

3.DAN – BIOPARK, BREZPLAČEN VODEN OGLED MESTA, TAPAS BAR

Tretji dan se namenite na severni del mesta, v živalski vrt Bioparc, kjer si lahko ogledate večinoma afriške živali. Te so nastanjene v odprtem prostoru, ki kar najbolje poustvarjajo njihov naraven habitat. Za ogled parka namenite vsaj 4 ure, seveda lahko tudi več.

Do Bioparka se najlažje zapeljete s kolesi po parku Turia ali prispete z avtobusom št. 98, 99, 73 in 95 oz. metrojem št. 3, 5 ali 9.

V park je prepovedano vnašanje kakršnekoli hrane ali pijače, z izjemo vode v plastenki, vendar ne v stekleničkah (steklenih flaškah). Znotraj parka se nahaja restavracija.

Nakup vstopnic lahko opravite tudi preko njihove spletne strani.

Popoldan ali v zgodnjih večernih urah si rezervirajte brezplačen voden ogled mesta – Free Tour. Ponudnikov je veliko, izbirate lahko tudi med različnimi tematikami, npr. največje znamenitosti Valencie, zgodovinska Valencia, s kolesi po Valencii, ulična umetnost (grafiti),…

Potrebna je prijava na spletni strani, ogled pa je popolnoma brezplačen. Pričakuje se, da ob koncu vodenega ogleda namenite prostovoljni prispevek, a je to popolnoma vaša izbira, če ga namenite oz. koliko ste pripravljeni prispevati.

Nekaj ponudnikov brezplačnih ogledov: GuruWalk, Freetours, Civitatis.

Po končanem ogledu mesta se namestite v enem od tapas barov in uživajte v malih kruhkih z različnimi nadevi in spremljanjem dogajanja na ulici. Španci so znani po tem, da se družijo zunaj, na ulici, ob dobri hrani in pijači, ki se lahko zavleče pozno v noč.

Odličen tapas bar najdete v središču mesta Sagardi Valencia Centro.

4.DAN – MUZEJ ZNANOSTI IN UMETNOSTI, PLAŽA

Na ta dan se zopet odpravite proti Mestu znanosti in umetnosti – El Museu de les Ciències in si oglejte interaktiven muzej, ki je izredno zanimiv tako za otroke kot odrasle. Njegove stavbe nikakor ne boste zgrešili, saj predstavlja okostje kita in je ena najbolj prepoznavnih stavb Valencie.

Muzej znanosti in umetnosti je razdeljen na več sklopov in vas popelje mimo zvočnih interakcij (zanimivo je poslušanje bitja svojega srca, uprizarjanje glasbe s premiki telesa ipd.), otroškega kotička z mnogimi zanimivimi igrali in razstave raziskovalcev. Celotno vrhnje nadstropje pa je namenjeno raziskovanju vesolja, kjer se bo cela družina verjetno zadržala najdlje. Povezava do spletne strani El Museu de les Ciències.

Po obisku muzeja se odpravite na plaže Valencie, ki so čisto blizu. Če nimate izposojenih koles, se do plaže lahko kar sprehodite, saj je le 3 km oddaljena. Prva plaža se imenuje Playa de las Arenas, nato pa si sledijo Cabanyal, Malvarrosa in Patacona. V resnici gre za eno samo dolgo plažo, ki je poimensko razdeljena na več odsekov, med seboj pa so povezane s pešpotjo in kolesarsko potjo. Tu se vrstijo restavracije ena za drugo, a če pridete v času kosila brez vnaprejšnje rezervacije, zelo verjetno ne boste dobili proste mize.

Lahko pa se na poti od Muzeja znanosti proti plaži ustavite v kateri od številnih restavracij. Za dobro špansko paello naredite postanek v restavraciji La Tasqueta Valencia ali se odločite za katero od restavracij v trgovskem središču Aqua Multiespacio, kjer strežejo tudi dnevne menije za ugodno ceno.

5.DAN – SREDIŠČE MESTA, PARK TURIA, RUSAFFA, ARENA ZA BIKOBORBE

Zadnji dan se odpravite v središče mesta, se udobno namestitev na sončno teraso katerega od lokalov ter opazujte dogajanje. Opravite še zadnje nakupe ali pa obiščite del parka Turia, ki ga še niste videli.

Popoldanski čas lahko namenite obisku muzeja v areni za bikoborbe ali pa si areno oglejte le od zunaj. Dan zaključite v četrti Rusaffa, ki slovi po odličnih tapas barih in kjer se družabno življenje odvija dobesedno na pločnikih ulice, saj gostinci mize in stole postavijo kar pred svoje restavracije na ulico.

Koristne informacije

LETALSKE POVEZAVE

Za najugodnejše letalske karte in z direktno povezavo brez prestopanj lahko v Valencio letite z letališč v Trstu, Benetkah in Dunaju. Let traja približno dve uri in pol in ga bo zlahka prenesel vsak otrok.

Z LETALIŠČA V MESTO

Valencia je dobro povezana z metro linijami, zato boste po pristanku vašega letala brez problema prišli v mesto. Metro postaja se nahaja že na letališču, ob pristanku pa le sledimo oznakam za metro in se spustimo eno nadstropje nižje.

Glavna metro postaja ob središču mesta je Xàtiva, do nje pa vozi linija metroja št. 3 in 5. Za vozni red lahko obiščete spletno stran Metrovalencia.

Cena ene smeri vožnje je 4,8€, otroci pod 10 let pa imajo v spremstvu staršev brezplačno vožnjo.

Če vaše letalo prispe pozno ponoči, se do namestitve lahko odpeljete s taxijem ali naročite prevoz preko aplikacije Uber ali Cabify.

PREVOZ PO VALENCII

Metro

Metro je odličen in hiter način prevoza po Valencii. Mesto je razdeljeno na 3 cone (1-središče, 2-predmestje, 3-letališče) in cena vozovnice je odvisna od cone, po kateri potrebujete prevoz, OD 1,8€ DO 4,8€. Obstajajo tudi kombinirane vozovnice za metro, vlak in avtobus ter turistične vozovnice.

Za turistične vozovnice València Tourist Card je priporočljivo, da si že pred odhodom pogledate, če jo potrebujete in koliko lahko prihranite pri vstopnici. Hitro se namreč lahko zgodi, da metroja ne boste veliko uporabljali in razlika v ceni z vstopnicami ne bo dovolj velika, da bi se vam izplačal nakup. Seveda je odvisno kako si splanirate obisk Valencie.

Avtobus

Zelo dobro razvejana mreža avtobusnih linij je nekaterim najljubši način transporta v mestu. Prednost je tudi ta, da lahko ves čas vožnje opazujete mesto in se lažje orientirate. Cena avtobusnega prevoza je 1,5€ na vožnjo oz. eno uro, če z isto vozovnico prestopate med EMT avtobusi. Otroci pod 6 let imajo brezplačen prevoz. Več informacij glede avtobusnih prevozov najdete na spletni strani EMT Valencia ali si prenesete mobilno aplikacijo Moovitapp.

Kolo

Ob lepem vremenu ne izpustite možnosti najema kolesa. Kolesarske steze so v Valencii lepo urejene in vas pripeljejo do vseh večjih znamenitosti. Izposoja koles je skoraj na vsakem koraku v Valencii, cene se gibljejo okrog 8€ na dan. Izposodite si lahko tudi kolesa s stolčkom za dojenčke ali otroška kolesa, ki jim v ceni že pripada čelada.

Valencia

RESTAVRACIJE

Čeprav imamo seznam restavracij, ki so vredne obiska, se velikokrat zgodi, da smo na drugem delu mesta, otroci so lačni, potrebujete počitek,… Družine z malimi otroki že vemo kako je to, kaj ne? 😉

V takem primeru uporabite aplikacijo Google Maps, ki jo imamo vsi na telefonu. Poiščite območje, kjer se nahajate, na zgornjem robu izberite napis ‘Restaurant’ in po potrebi uporabite še ostale filtre – ‘Open now’, vrsto hrane ‘Cuisine’,… Kar je nad oceno 4, je odlična izbira. Pri opisu si lahko pogledate tudi meni in cene, pa seveda mnenja uporabnikov.

Na ta način se mi odločamo za restavracije praktično kjerkoli in ocene res veljajo. V Valencii smo poleg že zgoraj omenjeni Sagardi Valencia Centro in La Tasqueta Valencia, našli še odlično lokalno pizzerio La Finestra, dnevne menije v restavraciji Mediterranea, preizkusili churrose v La Churrería del Barrio in naročili španske sendviče bocadillo v Central Bar.

NAMESTITEV

Valencia nudi pestro izbiro namestitev in vsak bo našel nekaj zase. Priporočamo nastanitev v strogem središču mesta ali na južnem delu mesta v četrti Rusaffa, ki je le 10 min hoje odmaknjena od središča.

Mi smo bili nastanjeni v SingularStays Parque Central in smo bili več kot zadovoljni nad prostornostjo, opremljenostjo apartmaja, lokacijo in odzivnostjo osebja. Na začetku potovanja smo imeli družbo prijateljev in smo bivali v apartmaju s 3 spalnicami (4 odraslih + 4 otroci), kasneje pa smo se preselili v manjši apartma z 1 spalnico (2 odrasla + 2 otroka) v isti stavbi. Edina pomanjkljivost teh apartmajev je ta, da se jim cena naglo viša, bolj kot se približujete datumu potovanja, zato vsekakor to ni najboljša izbira za iskanje namestitve v zadnjem trenutku. Če pa že sedaj planirate potovanje nekaj mesecev vnaprej, pa je to odlična izbira.

Bolj podrobno smo se o znamenitostih Valencie razpisali za objavo na Nepremagljiva.si.

Za vse, ki se na potovanje z letalom odpravljate prvič z otroki, pa naj bo to le v Valencio ali kam dlje, priporočamo branje objave na našem blogu Z dojenčkom in malčkom na letališču – 11 nasvetov in pravil.

Obiščite našo stran za Top akcije potovanj v Valencio in samostojno opravite nakup letalskih ter rezervacijo namestitev.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.