Atene, velemesto z izjemno zgodovino, so svetovno znane kot rojstni kraj demokracije, filozofije in olimpijskih iger.

Središče antične grške civilizacije ponuja raznoliko kulturno in arhitekturno izkušnjo ter predstavlja nepozabno destinacijo za vse vrste popotnikov.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti morate obiskati, ko boste obiskali Atene.

Atenska akropola

Atenska akropola, vrhunec starogrške arhitekture, kraljuje na griču nad mestom in navdušuje s svojo lepoto in zgodovino. Partenon, slavni hram boginje Atene, se ponaša z izjemno simetrijo in detajli ter ponuja čudovit razgled na mesto. Ta arheološki biser vas vabi, da se sprehodite po kamnitih poteh in odkrivate zgodbe te mogočne antične civilizacije.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Odeon Heroda Atiškega

Je kamnita rimska gledališka zgradba, ki se nahaja na jugozahodnem pobočju atenske Akropole. Dokončana je bila leta 161 našega štetja, v namen glasbenih in gledaliških prireditev. Znana je po svoji odlični arhitekturi in akustiki. Danes se uporablja kot prizorišče za kulturne dogodke in ponuja priložnost za doživetje umetnosti v tradicionalnem okolju.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Pozejdonov tempelj

Atenski tempelj Pozejdona v Sounionu je odličen kraj za ljubitelje grške mitologije. Ta marmorni tempelj, posvečen mogočnemu Pozejdonu, stoji 60 metrov nad morjem na rtu Sounio. Prvotno so ga zgradili stari Atenci, da bi počastili Pozejdona, boga morja, in s tem privedli mornarje varno domov. Danes pa lahko občudujete preostale visoke stebre, ki se krasno zlivajo s čudovitim grškim sončnim zahodom.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Atenski narodni vrtovi

Narodni vrtovi v središču Aten so čudovito zatočišče pred vrvežem betonskega glavnega mesta. Postavitev tega veličastnega parka je bila leta 1838 naročena s strani kraljice Amalije, prve kraljice Grčije. Park so dokončali dve leti pozneje. Vrtovi zajemajo 16 hektarjev ozkih prodnatih poti in ribnikov ter majhen živalski vrt z divjimi kozami, pavi in kokošmi.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Muzej kikladske umetnosti

Je razkošen muzej, ki hrani več kot 3.000 artefaktov iz kikladske, antično grške in ciprske zgodovine. Uživajte v edinstvenih marmornih figurah in kipih iz bronaste dobe. Če vas bronasta doba ne pritegne, si oglejte enenga izmed 150 predmetov iz antičnih grških zbirk, vključno s čudovitimi vazami, figurami in orožjem, razporejenimi po različnih temah, kot so Bogovi in junaki, Eros, Svet žensk in Podzemlje.

Več informacij najdete TUKAJ.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Antična agora

Od Akropole vas kratek sprehod pripelje do antične Agore, ki je nekoč služila kot trgovsko, politično in bivalno središče mesta. To je kraj, kjer so se srečevali slavni grški misleci in predstavlja popolno mesto, da predstavite svoji družini ideje Platona, Sofokla in Sokrata ter se vrnete v Zlato dobo Perikla in v rojstvo demokracije. Vrhunci Agore so Tempelj Hefajsta in Stoa Attalos, ki so jo obnovili leta 1956 in danes vsebuje muzej.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Narodni arheološki muzej

Poglobite se v starodavno Grčijo v Narodnem arheološkem muzeju, največjem muzeju v državi. Ta ponuja bogato zbirko za vse interese vaše družine. Muzej ima namreč kar 11.000 eksponatov, iz impresivnih neolitskih, kikladskih, mikenskih, egipčanskih in ciprskih zbirk, poleg tega pa hrani tudi edinstvene eksponate kovinarstva, nakita, vaz, fresk in terakotnih figuric. Muzej hrani tudi eno največjih zbirk antičnih grških kipov na svetu.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Hrib Lycabettus

Vzpenjača na hrib Lycabettus predstavlja super priložnost za družinski izlet. Po legendi je hrib Lycabettus nastal s tem, ko je boginja Atena spustila na tla velik kamen, ko je slišala slabe novice. S 900 metri nadmorske višine hrib ponuja spektakularne panoramske poglede na mesto.

Poleg Akropole, Trga Syntagma in Panatenskega stadiona, lahko opazujete tudi pristanišče Piraeus, Egejsko morje in Peloponeške gore. Najboljši čas za obisk je pozno popoldne, saj boste lahko na vrhu občudovali še sončni zahod. Naredite nekaj fotografij in nato raziščite še majhno grško pravoslavno kapelo Sv. Jurija.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Soseska Plaka

Plaka, ki se razteza pod senco Akropole, je ena najstarejših neprekinjeno naseljenih sosesk na svetu. Stare uličice so obdane z razpadajočimi stavbami iz različnih obdobij pa tudi s čudovito obnovljenimi stavbami, ki so postale graščine. Plaka se ponaša tudi z bogastvom majhnih muzejev, zgodovinskih cerkva in slikovitih trgovin, pa seveda tudi restavracij in barov.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Pomorski muzej Atene

Ob robu marine Flisvos, v predmestju Aten, se nahaja oklepna križarka »Georgios Averof«, ki je danes preurejena v pomorski muzej. Uporabljena je bila v balkanskih vojnah in v drugi svetovni vojni, zdaj pa predstavlja spomenik grški pomorski zgodovini. Otroci bodo uživali v raziskovanju impresivne glavne palube, kapitanske kabine, mornarskih sob, ipd. Po ogledu muzeja ponuja marina Flisvos še veliko drugih dejavnosti za vašo družino, kot so parki, igrišče, kavarne itd.

Več informacij najdete TUKAJ.

Atene - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

 

Nekaj namestitev, ki jih priporočamo:

4* Athens Connection Apartments

Nubian Hostel

4* Bob W Akadimia Athens

4* Acropolian Spirit Boutique Hotel

 

 

Top akcije za potovanje v Atene najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.